Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Co pořídit prvňáčkovi do školy? Pomůžeme vám s výběrem!

11. 08. 2011 | Zajímavosti

Blíží se 1. září a váš malý budoucí prvňáček už „stříhá metr“? Pak je možná načase zvážit, co bude potřebovat a vyrazit na nákupy s předstihem, abyste se vyhnuli návalu u pokladen.

Aktovka – tu už má asi prcek v pohotovosti u postele, ale kdyby náááhodou ne... Vyberte aktovku s pevnými zády, lehkou a nezapomeňte na reflexní plochy – aby bylo dítě dobře vidět například na přechodu.
Složky na sešity – jednu větší (A4) a jednu menší (A5). Nezapomeňte také na obaly, ačkoliv ty pravděpodobně budete muset koupit později, až budete vědět, jaké velikosti máte pořídit – existuje jich skutečně nepřeberné množství. Chcete-li se připravit s předstihem, pak pořiďte obaly nastavitelné.
Penál – ten vyberte pořádně velký – alespoň dvoupatrový se spoustou místa na pera, tužky, pastelky, gumy, nůžky... Můžete už nakoupit i vybavení, ale tady pozor! Kupujte kvalitu! Není pastelka jako pastelka! (Ne že by váš mrňous potřeboval značkové profesionální kreslicí potřeby, ale u příliš levných pastelek se vám skutečně může stát, že téměř nebudou kreslit!) Pero byste měli pořídit takové, na němž je přímo uvedeno, že je vhodné pro prvňáčky. (Případně takové, které vám doporučí ve škole.) Pera pro malé děti jsou speciálně uzpůsobena jejich drobným ručkám a zatím neprocvičeným svalům. Totéž platí o nůžkách.
Nakoupit můžete také vodové barvy (pozor, některé barvy mohou být jedovaté – například anilinové), zde platí totéž, co u pastelek – nekupujte nejlevnější, často téměř nemalují, dále štětce (stačí 2 – malý kulatý a větší plochý), kalíšek na vodu (případně kelímek od jogurtu), barevné papíry, modelínu... Tyto věci (stejně jako papíry, sešity, písanky, pracovní sešity...) řada škol nakupuje pro žáky najednou, takže je mít připraveny nemusíte, nicméně doma se vám určitě i tak budou hodit.
Přezůvky – myslete na to, že v nich dítě stráví velkou část dne a to v létě i v zimě. Vhodné rozhodně nejsou gumové papučky ani tenisky. Nožička musí větrat, proto se většinou doporučují kvalitní cuklíky nebo uzavřené látkové papučky. Už v obchodě si vyzkoušejte, jestli nenechávají na podlaze černé šmouhy. A nezapomeňte také na pytlík na obuv!
Oblečení na sport – prvňáček bude potřebovat oblečení i obuv nejen do tělocvičny, ale také na hřiště: jedny boty na ven, jedny boty dovnitř (ty skutečně nepoužívejte jinde než v interiéru, případně je pak důkladně očistěte), tepláčky, mikinu, trička, kraťasy – vybírejte takové, ať se v nich dítě může volně pohybovat, jsou mu pohodlné a vám se dobře perou!
Obal na svačinu a láhev na pití – ano, můžete svačinku připravovat do sáčku a na pití použít malou PET láhev. Ale láhev i krabička přímo určené k mnohonásobnému použití se mnohem lépe udržují, vydrží tedy déle, udrží rovněž potraviny déle v optimální kvalitě a v neposlední řadě tak vyprodukujete méně odpadu.
Co nepatří do standardní výbavy, ale možná se vám bude hodit? Reflexní pásky - proužky na suchý zip, které se zapínají přes oblečení na paže a nohy a děti jsou tak lépe viditelné při přecházení silnice.
Když budete pořizovat výbavu pro prvňáčka, klaďte důraz na praktičnost!!! Například aktovky pro malé děti někdy sice působí poněkud „krabicózně“, ale prvňáček musí mít na baťůžku pevná záda, rozhodně mu tedy nekupujte klasický školní batoh, který je určen starším žákům, ani elegantní tašku přes rameno, která vychyluje tělo do strany. Budete překvapeni, jakou tíhu si vaše ratolest do školy denně naloží na záda! Určitě však při nákupu vezměte dítko s sebou – ať si společně s vámi vybere, budou to přeci jeho věci za vaše peníze, máte tedy do rozhodování co mluvit oba! :-)


Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
velké pouzdro, stačí jedno patro, tužku, pero, pár základních pastelek, stejně už si to většina prvňáčků nechává ve škole.
Obrázek uživatelky
profil
Nás to čeká přítí rok v září, protože má teď odklad, ale bojím se toho, jak to bude zvládat, máme problém s řečí a i váha je nic moc, má jen 18 kg a těžkou tašku neunese. Nevím, jestli si bude moct nechat něco ve škole.
Obrázek uživatelky
profil
Tak to má vaše škola super systém! Většina dětí si musí všechno nosit s sebou domů. Ale zase naopak jsou i takové školy, které mají 2 sady učebnic - jednu do školy a jednu na doma, takže se přenáší prakticky jen pracovní listy a sešity. Když jsem vzala do ruky aktovku prvňáčka (plně vybavenou - učebnice, sešity, pouzdro, svačina) tak jsem se zhrozila! A to, chudáček, ještě v pytlíku táhl bačkůrky a tělocvik! Pak nemají trpět záda! Cokoliv jim ulehčí, tak beru! Jenže to záleží na škole. Tak všem prvňáčkům HODNĚ ZDARU!!!
upravit | smazat
Obrázek uživatelky
profil
u nás právě budou mít v pouzdře jenom Tornádo, tužku, gumu, a pravítko - zbytek jako pastelky, fixy....budou mít v pytlíku na lavici, takže k nám stačí jednopatrové. Navíc s tou kvalitou, jak se to dneska dělá, pochybuju, že malému dítěti vydrží penál od první například do třetí třídy. Pak koupím větší, až to bude potřeba.
Ale u nás taky bude hodně věcí zůstávat ve škole, už jen ty aktovky nebo batohy jsou těžké jako blázen....
Obrázek uživatelky
profil
dvou i třípatrový penál doporučila, děti už mám ve vyšších třídách a vím že se jim tenkrát osvědčil. Třípatrový byl nejlepší, museli mít fixy i pastelky a takhle to měli všechno v jednom. Některé učebnice a sešity mohli nechávat trvale ve škole, učitelka dbala na to, aby toho v tý tašce nemuseli moc nosit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles