Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co s příliš horkými letními dny?

12. 07. 2011 | Zahrádka

Letní měsíce jsou oblíbené zejména pro příjemné počasí a hřejivé sluneční paprsky, jimiž nás zahrnují. Hlavní práce na zahrádce je za námi a čeká nás zasloužený odpočinek. Někteří z nás preferují posezení v chladivém stínu, jiní záměrně nastavují tvář slunci.


Léto je všeobecně považováno za období plné relaxace a mnozí se na něj těší po celý zbytek roku. Co když se ale příjemné teplo změní v nesnesitelné horko? Je to tak, poslední dobou dokonce i do srdce Evropy občas zavítají tropická vedra, která nám dokážou značně znepříjemnit život.Jak se s takovými vysokými teplotami a ostrými paprsky vypořádat a užít si co nejpohodovější léto? Pojďme se na to podívat.


Kam se schovat před ostrým sluncem?


clonaSnad každý ze své vlastní zkušenosti ví, že slunce má blahodárné účinky na naši náladu a psychiku obecně, a navíc naší pleti dokáže dodat moderní bronzový odstín. Všeho ale moc škodí, sluníčka bychom si tedy měli užívat s mírou a patřičně se před ním chránit. 


Když jeden obývací pokoj nestačí


Jednoduchým řešením, jak se před výhní schovat, mohou být pergoly, markýzy či sluneční clony, jež vám poskytnou nejen stinný úkryt, ale dodají vaší zahradě i patřičný šmrnc. Jednou z alternativ, jak si zařídit venkovní posezení odolávající změnám počasí, je pergola. Nejčastěji se staví přímo k domu a bývá zpravidla dřevěná.


Zastřešení lze vyřešit několika způsoby, z nichž nejběžnější je položení střešní krytiny či polykarbonátové desky. Ta je oblíbená hlavně díky své odolnosti, lehkosti a průsvitnosti. Boky pergoly potom můžete ozdobit pnoucími rostlinami, jako jsou např. břečťan, hrachor, fazol šarlatový, převislé růže nebo klasicky vinná réva.


Tato zeleň vaši pergolu časem obroste a zajistí vám tak více soukromí. Pokud toužíte po dotyku džungle, vyztužte střešní prostor pouze latěmi a nechte pnoucí rostliny pracovat po celém obvodu pergoly včetně střechy. Když rostlinkám dopřejete správnou péči a vydržíte potřebnou dobu, můžete se už jen těšit z tropického nádechu vašeho vzdušného venkovního obýváku.


balkónová clonaPořádáte na zahradě večírky a poohlížíte se po jednoduchém, ale přesto elegantním zastřešení? Před sluncem i deštěm vás schovají například zahradní pavilony, které si můžete postavit na volném prostranství kdekoliv ve vaší zahradě. Jsou vyrobeny z odolných materiálů, jako jsou umělý ratan nebo polyester, jsou vysoce stabilní a potěší i vaše oko svými decentně zdobnými okraji.


Na rozdíl od předchozích dvou typů můžete markýzy využít nejen na zahrádce, ale i na balkoně. Pro větší soukromí, protisluneční zastínění a ochranu proti dešti jsou ideální. Vydrží opravdu téměř jakékoliv podmínky a na vaší zahradě vytváří další prostor pro váš odpočinek. Markýzy jsou podobné slunečníkům, jsou ovšem z odolnějšího materiálu a fungují na principu výsuvné plachty připevněné na ramenech, vedoucích ze zdi.


Jejich bonusem je, že se dají ovládat, a to buď ručně, nebo pomocí motorku.
Variantou na klasickou markýzu jsou sluneční clony, které jsou dnes k dostání téměř všude. Nepotřebují ke svému upevnění žádnou speciální konstrukci, ale většinou se pouze natáhnou a připevní nad plochu, kterou mají zastínit, nebo se postaví z boku, například okolo balkónu. Vyrábějí se z různých materiálů, ale všechny mají jedno společné – nepropustí sluneční paprsky.


slunečníkVelmi elegantním způsobem, jak zamezit slunečním paprskům a zároveň zvědavým pohledům vašich sousedů, jsou rohože. Jelikož jsou obvykle vyráběné z rákosu či bambusu, nepůsobí rušivým dojmem, naopak do vaší pěstované zeleně přirozeně zapadnou. Rohože můžete použít kromě zahrady také na balkoně nebo terase bytového domu. A když se rozhodnete svůj výhled opět prosvětlit? Jednoduše rohož srolujte a svažte provázkem. Jak jednoduché a praktické!


Tip odborníka:


 „Jako zastínění lze použít i lamelové ploty. Prodávají se jako jednotlivé díly, takže z nich nutně nemusíte postavit plot, ale jeden díl si například umístit k zahradnímu posezení. Jsou vyrobeny z tenkých dřevěných dýh, které vytváří mříže ideální pro růst popínavých rostlin. Zarostlá mříž poté plní stejnou funkci jako sluneční clona,“ radí Jiří Šubrt.


Je jen na vás, kolik sluníčka si pustíte k tělu!


Nejjednodušší a zároveň nejlevnější možností, jak na zahradě regulovat sluneční svit, je starý dobrý slunečník. Jeho nesmírnou výhodou je, že ho můžete postavit prakticky kamkoli a během dne ho posouvat podle pohybu slunce. Díky moderním materiálům bývá manipulace s těmito deštníky poměrně snadná a jejich uskladnění také nevyžaduje zvláštní pozornost.
Nabídka slunečníků je velmi široká. Můžete si vybrat tradiční typ, který lze ukotvit do otvoru uvnitř stolu, nebo nainstalovat do stojanu.


Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles