Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co s sebou na dovolenou, aby oči v létě netrpěly?

7. 08. 2019 | Péče o tělo
Zánět spojivek nebo podrážděné oči od alergie dokážou znepříjemnit i tu nejluxusnější dovolenou. Až se proto budete balit na cesty, přibalte si pomůcky, které vaše oči ochrání, případně pomůžou rychle ulevit od nepříjemností spojených s cestováním.


Do letadla


V letadlech bývá velmi suchý vzduch, což je pro oči obzvlášť nepříjemné. Cestu vám zpříjemní zvlhčující oční kapky. Úplně nejlepší je ale využít let k odpočinku. Pokud se vám v letadle špatně spí kvůli světlu a hluku, přibalte si špunty do uší a masku na spaní.

Tip proti otokům:
pro lepší účinek si můžete během spánku na oči přiložit chladivé okurkové polštářky. Pod maskou na spaní vám budou pěkně držet.


péče o očiNa pláž


Sluneční brýle by se měly nejen v létě stát součástí vaší povinné výbavy stejně jako mobil, peněženka a klíče. Brýle se 100% UV filtrem ochrání oči před nebezpečným zářením, ale i před mechanickými částečkami jako je pyl nebo písek.
Pokud nosíte kontaktní čočky, mějte na paměti, že s nimi jsou oči ještě citlivější. Nejčastějšími komplikacemi jsou zánět spojivek, případně popálení rohovky. Popálení rohovky je velice nepříjemné, i když bolesti naštěstí odezní po několika hodinách. Pro jejich zmírnění doporučuji studené obklady nebo speciální kapičky na znecitlivění rohovky

Do vody


I když netrpíte žádnou oční vadou, přibalte si k moři nebo k bazénu alespoň kapičky, které pomohou z očí po koupání vyplavit chlor, sůl a nečistoty z vody. Trpíte-li oční vadou, je ideální vzít si k vodě čočky i brýle jako zálohu.
Pokud jde o čočky, vsaďte při koupání raději na jednodenní. Čočky mají tendenci nasávat a držet v sobě vlhkost a v takovém prostředí se rády množí bakterie. Jednodenní čočky riziko zavlečení infekce do oka snižují na minimum – ráno je nasadíte, večer vyhodíte. Pokud používáte čočky vícedenní, je třeba věnovat péči o ně zvýšenou pozornost, zvláště pak mechanickému čištění. Při koupání v bazénech, řekách a rybnících se ale používat vůbec nedoporučují.


Na sport


Ani během sportu nezapomínejte na sluneční brýle, které ochrání nejen před UV zářením, ale pokud jedete například na kole, odrazí i mušky nebo kamínky. Trpíte oční vadou? Hned z několika důvodů jsou pro sportovce praktičtější kontaktní čočky než brýle. Nepřekáží na nose, nedělají se na nich zaschlé mapy potu, který teče z čela, nezmenšují zorné pole, a kdyby náhodou došlo k nějakému karambolu, nevrazíte si střep do oka.

Na občasné sportování si vystačíte s čočkami, které nosíte běžně. Pokud trénujete několik hodin denně, hodí se pro vás lépe čočky jednodenní. Důvod je jednoduchý. Čočky dostávají při sportu zabrat, usazuje se na nich prach a pyl, a je proto lepší je po sportovním výkonu vyndat, aby čočka nedráždila rohovku nebo nezpůsobila zánět či nebo jiné komplikace.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
do auta dioptrické,k vodě sluneční
Obrázek uživatelky
profil
na dovolené si beru brýle i do vodySmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles