Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Co se děje s tělem v těhotenství?

1. 08. 2011 | Těhotenství
Těhotenství je fascinující etapa života – pro někoho ta nejkrásnější, pro jiného poněkud složitější díky nevolnostem a jiným zdravotním komplikacím. Co se s tělem budoucí maminky v těhotenství všechno děje?

Tělo matky se musí přizpůsobit velmi zvláštní situaci. Prvních několik dní po oplození vajíčka budoucí miminko putuje k místu uhnízdění. V této době jsou vlastně obě těla (matka i děťátko) oddělena. Jakmile se však vajíčko zanoří do děložní stěny, spojí se s tělem matky. Zpočátku je vajíčko vyživováno takzvaným žloutkovým váčkem, přibližně ve 3. měsíci však začne fungovat placenta.

Dítě je s maminkou spojeno pupeční šňůrou, kterou nejen přijímá veškeré potřebné látky, ale také vylučuje zplodiny svého metabolizmu.

Matčino tělo má za úkol postarat se o děťátko a to zejména:


1)    Zajistit mu místo k životu: Děložní čípek se uzavře a děloha se tak oddělí od vnějšího prostředí. Děloha je vlastně sval a to ne ledajaký. Během těhotenství dokáže mnohonásobně zvětšit svůj objem.
2)    Zajistit výživu plodu: je to trochu drsné přirovnání, ale dítě funguje v těle matky tak trochu jako „parazit“ – odebírá živiny, ale ne natolik, aby svého „hostitele“ ohrozil. Děťátko potřebuje výživu a stavební materiál k růstu a ten může získat jedině od matky. Živiny získává přednostně žena, ale jen takové množství, které jí stačí na přežití. Ostatní putuje k plodu, ten však nespotřebuje všechno, zbytek tedy dostane opět matka. Stejně tak však získává dítě také všechny ostatní látky jako alkohol nebo drogy. Takže pozor!
3)    Vyrovnat se s poměrně rychlou změnou hmotnosti: ta je individuální, ale nezřídka činí i 20 kg za 9 měsíců. Zabrat dostávají klouby – zejména páteř, svaly, šlachy, ale také srdce a plíce.
4)    Připravit se na porod: ten představuje pro tělo značnou zátěž. V oblasti pánve dochází k rozvolňování vazů a chrupavek, mění se také svaly. Jako jeden z vedlejších efektů se může objevit přechodné zhoršení zraku, které se po porodu zlepší. Tělo si také na porod ukládá zásoby energie ve formě tuků.
5)    Nachystat se na budoucí kojení: v prsou se vše připravuje na tvorbu mateřského mléka, ke konci těhotenství již může v kapkách vytékat mlezivo – předchůdce mléka, kterým se dítě živí několik prvních dní po porodu.

Těhotenství se právem nazývá „jiným stavem“. Ani zdaleka jsem nevyjmenovala všechny změny, které v těle nastávající maminky probíhají – vlivem hormonů se mění pleť, vlasy, kůže… Ale asi tou největší změnou, kterou najdeme na tváři mnoha nastávajících maminek, je šťastný úsměv z vědomí, že pod jejich srdcem tluče maličké srdíčko jejich miminka.

Agrant – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dobre vedieť
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles