Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co se děje v ostravských divadlech – Višňový sad

18. 03. 2011 | Kultura
Byla to komedie či tragédie? To je první otázka, která vás napadne po zhlédnutí tohoto představení. Podle informací v programu komedie, podle přesvědčivých hereckých výkonů spíše tragédie. Herci Komorní scény Arény ztvárnili své role opravdu na výbornou a člověk jim vše, co na scéně prožívali, věřil.

    Čechovův Višňový sad se na scéně Arény poprvé objevil, příznačně, v první jarní den roku 2009. A od té doby se na prknech divadla objevuje pravidelně. Herecké obsazení nelze než pochválit, kromě herců domovské scény se zde objevují i herci hostující, všichni dohromady na scéně pak vytvářejí přesvědčivý obraz ruského statku, kde jde nejen o majetek, ale i o iluze, názory a celé generace. Jeviště je ztvárněno jako velký pokoj. Velký, téměř prázdný pokoj. Divák se tak může plně soustředit na dění na jevišti a jeho oči nezkoumají rozmanité kulisy. O to více je pak samotná hra působivější. Děj podtrhuje i vhodně zvolená hudba, především zaujme v momentě, kdy ji mají na svědomí hudebníci, kteří se objevují na scéně (či přesněji na balkónku nad scénou) ve chvíli, kdy se pod nimi odehrává ples.

    A o co vlastně v této hře jde? O všechno! O majetek, o lásku, o ideály, o život... Majitelka panství Raněvská se vrací po letech z Paříže zpět do svého rodného domu. Dozvídá se to, co už vlastně sama ví, že domek i s přilehlým višňovým sadem je zadlužen. Pomoci se jí snaží mladík Lopachin, toho času podnikatel, potomek generací, které v sadě byly nevolníky. Radí jí – a také jejímu bratru Gajevovi – aby višňový sad rozparcelovali a prodali chatařům z města. Oba o tom ovšem nechtějí ani slyšet. Jednak proto, že pro ně višňový sad znamená vzpomínku na dětství a mládí, jednak proto, že oba jsou snílky, kteří si vážnost situace nedokáží připustit. V domě se však objevují i další postavy se svými problémy a svými názory: Jaša, rozmařilý sluha Raněvské, který flirtuje s Duňašou (panskou) a těší se na to, až se opět, z toho zapadákova, dostane do Paříže. Nebo Varja, nevlastní dcera Raněvské, stále marně čeká, že ji Lopachin požádá o ruku. Všichni už jejich sňatek berou jako hotovou věc, vše "brzdí" už jen Lopachin, který se stále a stále nevyslovil... a nevysloví se ani do závěrečného potlesku. Zajímavá je zde i postava Firse, komorníka, který si nemůže na nový svět zvyknout a stále vzpomíná, jak před zrušením nevolnictví všude řád a pořádek, každý měl své místo.

    A jak to nakonec s višňovým sadem dopadne? Netroufám si soudit, zda dobře či špatně. Možná, viděno dnešníma očima podnikavého člověka, dobře, možná, viděno očima lidí, kteří mají k sadu citový vztah, špatně. Každopádně faktem je, že jej v aukci koupí mladík Lopachin. Tím se v podstatě dostáváme k hlavní myšlence – Rusko už není takové jako dřív. Poddaní již nejsou poddanými, neboť i z potomka nevolníků se může stát pán.

    Na závěr tedy jen krátké shrnutí od muže, který patří, co se Čechova týče, k jeho největším znalcům. Tímto mužem není nikdo jiný než Leoš Suchařípa (ano, ten Leoš Suchařípa, který ztvárnil nezapomenutelné role doktora Širokého v Dědictví či notáře Kubra v Životě na zámku: "To, co se stalo, je hrozné a zároveň směšné. Alespoň pro dnešního vnímatele".

Zdroj foto: Divadlo Aréna

Habaďúra – čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles