Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Co se stane se zdravotnickou dokumentací v případě, že praktický lékař skončí?

4. 01. 2019 | Nemoci
OTÁZKA TÝDNE:
Co se stane se zdravotnickou dokumentací v případě, že praktický lékař skončí?

ODPOVĚĎ:

Zdravotnická dokumentace pacientů praktického lékaře, který ukončí poskytování zdravotních služeb, bude předána buď jeho nástupci, nebo příslušnému správnímu orgánu (tj. krajskému úřadu). Lékař nemůže zdravotnickou dokumentaci předat pacientovi, který by ji požadoval např. s tím, že ji pak sám předá svému novému lékaři!

Nakládání se zdravotnickou dokumentací v případě zániku oprávnění k poskytování zdravotních služeb (ať už ukončením činnosti nebo v důsledku úmrtí) řeší zákon o zdravotních službách, případné skartační lhůty pak vyhláška o zdravotnické dokumentaci.

lékařiVáš praktický lékař musí informaci o ukončení své činnosti zveřejnit alespoň 60 dnů přede dnem zamýšleného ukončení, a to ve zdravotnickém zařízení na veřejně přístupném místě, popřípadě na svých internetových stránkách; zároveň také požádá příslušný správní orgán a obec, na jejímž území poskytuje zdravotní služby, o zveřejnění informace na úřední desce. Uvedeno musí být i datum, do kterého lze předložit žádost o předání zdravotnické dokumentace novému poskytovateli zdravotních služeb, kterého si pacient zvolí. Jestliže by lékař svoji praxi přímo někomu předal, bude zde rovněž uvedeno, která osoba hodlá místo něj pokračovat v poskytování zdravotních služeb. Pacient si ale může zvolit lékaře jiného (to ostatně může vždy).

Zdravotnickou dokumentaci vedenou o pacientech, kteří nepředložili žádost o předání zdravotnické dokumentace jinému poskytovateli, a její soupis předá pak dosavadní lékař lékaři, který po něm bude pokračovat v poskytování zdravotních služeb.

Pokud taková osoba není (lékař odejde do důchodu a nebude za něj náhrada), předává se zdravotnická dokumentace a její soupis příslušnému správnímu orgánu.

Tento úřad pak vždy neprodleně zajistí předání zdravotnické dokumentace poskytovateli zdravotních služeb, kterého si pacient vybral, a to na základě písemné žádosti pacienta nebo zvoleného poskytovatele (ten musí ke své žádosti připojit písemné vyjádření pacienta o tom, že si ho skutečně zvolil). V žádosti se uvádí identifikační údaje zvoleného poskytovatele, jméno a příjmení pacienta, jeho rodné číslo nebo datum narození a adresa místa trvalého pobytu.

Do doby, než si pacient zvolí nového lékaře, zajišťuje příslušný správní orgán také výpisy nebo kopie zdravotnické dokumentace, a to v rozsahu potřebném pro zajištění návaznosti poskytnutí zdravotních služeb nebo je-li to nezbytné k posouzení zdravotního stavu nebo zdravotní způsobilosti (např. pro účely zaměstnání).

Zdroj: VZP



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám dobrou osobní zkušenost.

Praktická lékařka při odchodu do důchodu u mých dětí mě včas informovala a dala mi volbu - zda zvolím nástupkyni nebo si sama vyberu novou lékařku.
Jsem ráda, že měla čas mě informovat při tolika pacientech a i nová lékařka je příjemná, ochotná což je to nejdůležitější.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles