Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Co si obléct na hory?

29. 12. 2010 | Trendy

Pokud jedete na hory, pak základem oblečení je udržení těla v teple, proto si zásadně vybírejte oblečení takové, které Vám poskytne spolehlivou ochranu proti nepřízni počasí. Také si všímejte, jaký oděv propouští vypařovanou vlhkost a jestli umožňuje výměnu vzduchu mezi vrstvami. Důležitá je také hmotnost oblečení, objem, dobrý pohyb, abyste se mohli v oblečení hýbat a také alergologické vlastnosti. 

Dávejte si také pozor na místa, na kterých dochází k neustálému tření oděvu o kůži, zvlášť při pocení, protože opruzeniny bývají zapříčiněné hlavně nevhodným oblečením. Také jedny ponožky nebo podkolenky na nohou mohou být na horách málo, vždy je lepší vrstvení, to znamená, že než jedny teplé ponožky, raději si vezměte dvoje tenčí a také proti tvorbě puchýřů, a pro dokonalou tepelnou izolaci je osvědčené kombinování i několika kusů, ideální jsou jedny slabší ponožky a na nich třeba silnější podkolenky. Boty i ponožky by měly být z materiálů, které odvádějí pot z ponožek dále do boty a z boty ven. Pro případ nepředvídané situace by neměly chybět rezervní ponožky.


Hlavním principem při oblékání na hory je vrstvení oděvů:

 

- První vrstva by měla tvořit tzv. funkční spodní prádlo (prádlo a ponožky), které by měly zajistit odvod potu a vlhkosti směrem od těla ven. Toho dosáhnete velkou plochou povrchu vláken, která vlhkost sama nepohlcuje, a proto i rychle schne. Zároveň částečně zadržuje teplo vytvářené tělem. Důležité také je, stejně jako u každého spodního prádla, jeho příjemné nošení.

 

- Druhá vrstva by měla tvořit tzv. termoizolační oblečení, které vás bude chránit před chladem zvenku. Toto prádlo vytváří vzduchovou vrstvu, která nepropustí studený vzduch k tělu a izoluje vámi vytvořené teplo. Měla by umět transportovat vlhkost ven anebo do dalších vrstev, můžete použít například fleece. Také se používají materiály, které jsou zároveň odolné proti větru a mohou tak tvořit poslední svrchní vrstvu, ale jen pokud neprší nebo nesněží. Také merino vlna neuvěřitelně zahřeje, přitom se v ní člověk nepotí a ani po celodenním nošení nezapáchá.

 

- Třetí vrstva tvoří svrchní oblečení jako jsou bundy a kalhoty a mělo by být nepromokavé, aby vnější vlhkost nepronikla až k tělu, ale také zároveň prodyšné, aby se přebytečná vlhkost vyprodukovaná tělem a odvedena předchozími vrstvami, odpařovala ven. Bohužel nepromokavost a prodyšnost jsou dvě vlastnosti, které si vzájemně odporují, proto je potřeba hledat kompromis. Úkolem třetí vrstvy je také větruvzdornost. Důležitou  vlastností je i odolnost materiálu vůči mechanickému poškození, to platí hlavně pro náročnější podmínky.

 

Takže první vrstvu tvoří funkční spodní prádlo nebo termo prádlo. Pro druhou vrstvu oblečení se doporučují různé druhy úpletů, například fleece nebo polartec. Fleece neboli  kartáčované úplety na polyamidových nebo polyesterových vláknech, které jsou ideálním materiálem pro teplé oděvy a nahrazují vlnu. Tyto úplety jsou lehké, teplé, nedrží vlhkost, rychle schnou a příjemně se nosí. Polartec jsou polyesterové látky, tzv. 100% PES. A třetí vrstva - nepromokavá bunda. 

 

Pokud nemáte na hory nepromokavou bundu, tak si s sebou vezměte pláštěnku, deštník se ale na hory nehodí. Dále si s sebou vždy vezměte náhradní ponožky, náhradní tričko, teplý svetr nebo mikinu, čepici, rukavice, a také šátek nebo šálu. 

 

Markéta - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Užitečné rady....SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hlavne niečo termo
Obrázek uživatelky
profil
Taky jsem se inspirovala a hlavně díky za vyzkoušené rady.
Sice vrstvíme, ale nejvíc bavlnu. I když, zatím to šlo a nepromrzli jsme. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
vrstvené oblečení na horách každý oceníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
určite nie sandálky, ako sa s tým stretávam, ked som na túre v Tatrách
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles