Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Co znamená označení CE na výrobcích?

22. 08. 2010 | Zajímavosti

Označení CE často vidíme na některých výrobcích v obchodech. Ale co doopravdy znamená? Evropská komise pořádá informační kampaň o označení CE s názvem „S označením CE je evropský trh váš!“ Označení CE znamená, že výrobek odpovídá veškerým příslušným předpisům EU a může být prodáván v celé EU.

Uvedením označení CE se výrobce zavazuje, že výrobek splňuje příslušné právní požadavky, zejména ty o ochraně zdraví, bezpečnosti a ochraně životního prostředí.

 

Cílem kampaně je podpořit lepší porozumění významu tohoto označení a účelu jeho používání. Tato důvěra však také závisí na spolehlivosti systému, na němž je označení CE založeno. Spolehlivost přispěje k vyšší důvěře spotřebitelů a přinese výhody výrobcům a distributorům. Označení CE se nemusí uvádět na všech výrobcích prodávaných v EU.

Označení CE se vztahuje na zhruba 23 různých kategorií výrobků, jako jsou hračky, elektrické spotřebiče, stroje, osobní ochranné prostředky a výtahy. Označení CE neznamená, že výrobek byl vyroben v Evropském hospodářském prostoru, nýbrž jen, že výrobek byl posouzen předtím, než byl uveden na trh, a splňuje tedy zákonné požadavky (např. harmonizovanou úroveň bezpečnosti). Znamená, že výrobce ověřil, že výrobek vyhovuje všem příslušným základním požadavkům (např. požadavkům na ochranu zdraví a bezpečnost) platných směrnic nebo že výrobce nechal tyto skutečnosti přezkoumat oznámeným orgánem posuzování shody.

Jde-li o výrobky vyrobené v EU je odpovědností výrobce provést posuzování shody, vypracovat technickou dokumentaci, vydat prohlášení ES o shodě a uvést označení CE na výrobku. Distributoři musí ověřit existenci jak označení CE, tak nezbytných podpůrných dokladů. Jde-li o výrobky dovážené ze třetí země, dovozce musí ověřit, že výrobce mimo území EU podnikl nezbytné kroky a že dokumentace je na požádání k dispozici.

Označení CE přináší výhody podnikům a vnitrostátním orgánům: Evropskému průmyslu tím, že označení poskytuje evropským podnikům přístup na celý jednotný trh, aniž by bylo nutné získat 27 jednotlivých schválení od vnitrostátních orgánů, a tím snižuje náklady a zátěž při ověřování shody při zachování vysokých standardů.

Vnitrostátním orgánům usnadňuje kontroly prováděné jednotlivými agenturami v době, kdy škála zboží dostupná na trhu EU roste exponenciálně, aniž by se tak dělo na úkor standardů. Posílení kontrol prováděných oznámenými subjekty a zlepšení dozoru nad trhem však zlepší pověst označení CE a zvýší důvěru spotřebitelů.

Postupy, opatření a sankce za padělání či zneužití označení CE jsou stanoveny v příslušných ustanoveních správního a trestního práva členských zemí. V závislosti na závažnosti provinění mohou hospodářské subjekty podléhat pokutě nebo jim v určitých případech může hrozit uvěznění.

Pokud však výrobek nepředstavuje bezprostřední bezpečnostní riziko, může být výrobci dána druhá šance, aby před tím, než mu bude uložena povinnost stáhnout výrobek z trhu, zajistil, že výrobek odpovídá platným právním předpisům. Součástí komunikační kampaně je mimo jiné třicet vzdělávacích akcí či seminářů o označení CE pro hospodářské subjekty, profesní sdružení, sdružení spotřebitelů a novináře.

 

Zdroj: SOS

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles