Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Coco a její přítelkyně

8. 06. 2015 | Knižní tipy
Název knihy:
CHANEL & CO - Coco a její přítelkyně

Autorka: Lelievr Marie Dominique
Překlad: Šárka Belisová
Nakladatelství: Noxi
Datum vydání: 5/2015
Formát: 145 x 227 mm
vázaná
Počet stran: 288 stran
Cena: 329 Kč

První lidský portrét COCO CHANELOVÉ

Bez přítelkyň by se ze sirotka Gabrielle Chanelové nestala slavná Coco.
Vyměňovaly si mezi sebou milence, šaty i šperky, umění smyslné elegance a vkus. Milovala je i nesnášela. A ony jí to jaksepatří vracely. Z popelky udělaly královnu.

Coco Chanel a její přítelkyněDíky dosud nezveřejněným archiváliím a soukromým záznamům je obraz Chanelové uprostřed rozbouřeného světa hodnověrný a neobyčejně životný. Autorka otvírá dveře od tajných komnat, módního domu v ulici Cambon po honosnou vilu v Roquebrune, pařížského hotelu Ritz po Place Hotel v Lausanne, oklikou přes New York.  

Legenda. Ikona. Značka. Žena, která se z nuly propracovala k celosvětovému pojmu. Jako každá žena na světě i ona měla nejlepší kamarádky, které jí byly oporou, vzorem, učitelkami, zrcadly. Díky nim se o Coco dovídáme nové skutečnosti.
  • Že nebyla až taková krejčová jako podnikatelka.
  • Že celý život čekala na svého prince na bílém koni a všechny muže od sebe nakonec odehnala.
  • Že ze všeho nejvíc milovala mladost a krásu.
  • Že celý život chtěla mít děti, ale kvůli potratu v mládí nemohla.
  • Že prožívala milostné okamžiky jak se ženami, tak s muži.
  • Že dokázala využít všeho ve svůj prospěch, a to i v negativním slova smyslu.

Skutečné příběhy žen, ke kterým měla nejblíže, odhalují Coco tak, jak ji neznáme. To, že Coco Chanel změnila život ženám na celém světě, víme všichni. Ale které ženy a do jaké míry formovaly život legendární návrhářky, se dozvíte v knize Coco a její přítelkyně.

Ukázka z knihy CHANEL & CO - Coco a její přítelkyně


U SVATÉ MARIE

Sestry z kongregace Svatého srdce Panny Marie v Moulins je umístily do dílny módního pleteného zboží nesoucí název à Sainte-Marie, instituce, kde se Gabrielle a její teta Adrienne v roce 1900 seznámily. Obě mladé ženy dělí pouhých několik měsíců. Na rozdíl od toho, co si myslí jejich ctitelé, nejsou sestry, ale neteř a teta. Adrienne je o šestadvacet let mladší než Albert Chanel, Gabriellin otec. Když ta rozkošná dívenka přišla v Moulins v roce 1882 na svět, byl už její bratr otcem dvou dětí. Následujícího roku se mu v Saumuru, kde se tehdy jako podomní obchodník náhodou nacházel, narodila dcerka Gabrielle. Albert trávil život na cestách jako jeho otec Adrien Chanel, který svěřil své devatenácté a zároveň poslední dítě sestrám kongregace Svatého srdce Panny Marie v Moulins. Jeho hýčkané ratolesti, nejmladšímu dítěti rodinného klanu, se dostalo důkladnějšího vzdělání než starším sourozencům, kteří už byli všichni dospělí. Když Julia a Gabrielle – v osmnácti a sedmnácti letech – opustily Obazine, ta starší musela pomáhat prarodičům Chanelovým na tržištích, zatímco ta mladší se usadila v Moulins, kde dělala společnost Adrienně. Tak se stalo, že Gabrielle strávila několik měsíců u sester v Moulins, aby se naučila krejčovskému řemeslu. Zatímco Adrienne je platící internátní žákyní, její neteř byla přijata do „školičky“ zvané „křídlo potřebných“ a financované bohatými moulinskými rodinami.
Adrienne nastoupila k sestrám ve věku deseti let a dostalo se jí úžasného vzdělání. Dokonale ovládá psaní a ústní projev ve francouzštině, a i když to dnes může vyvolávat úsměv, zvládá vše, co spadá do umění vedení domácnosti. Jako opravdová hospodyně se naučila systematicky starat o domácnost, což se jí bude náramně hodit, až se stane zámeckou paní u Nexona. Na rozdíl od Gabrielly se nenaučila příst jako venkovanka, ale vyšívat jako šlechtična. Sestrám, které ji navykly nenuceně držet hlavu zpříma a hlídat si rovná ramena, vděčí za svou pružnou, vznešenou chůzi. Gabrielle se k ní připojila na konci dospívání. Někteří životopisci z ní později udělají zatrpklou ženu – využívat bezplatné výchovy by ji prý ponižovalo. Nepromítají tak do ní spíš buržoazní cítění nebo závist? Chanelová v sobě žádné měšťáctví nemá. Nikdy v životě se nezachová žárlivě nebo závistivě. Její nedostatky jsou bojovnějšího ražení. Navíc vzdělání, jež sestry poskytují, znamená pro malou venkovanku štěstí stejně jako sirotčinec v Obazine, kde jim je v naději, že z Gabrielly a jejích sester udělají jeptišky, daly zdarma. Z Gabrielly by se nepochybně stala přísná matka představená, ale dobrý Bůh si ji za manželku nezvolil. Jen vzácně se stává, aby mělo chudé dítě prospěch z tak dlouhodobé výchovy. Do vypuknutí první světové války se vyššího vzdělání, než je první stupeň základní školy, dostává pouhé čtvrtině mladých Francouzů. A právě v Moulins, působišti prarodičů z otcovy strany, Gabriellu přijali vzápětí po odchodu z Obazine, kde ještě posledním rokem zůstávala její sestra Antoinette. Bratry Alphonse a Luciena umístili mezi čeleď na statek a ve třinácti letech k jarmarečníkům, s nimiž je čekal věčný život na ulicích.


Více informací nejen o této knize CHANEL & CO - Coco a její přítelkyně se dozvíte také na stránkách nakladatelství Noxi.

ZUZI
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice