Čas malinČas malin Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Houbový guláš - nejoblíbenější receptyHoubový guláš - nejoblíbenější recepty Červená řepa - nejoblíbenější receptyČervená řepa - nejoblíbenější recepty
Chytrá Žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 23.08. 2017
Dnes má svátek Sandra
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 
Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY
Dělená strava? Zase další dieta? Nebojte se, dělená strava spočívá v tom, že své jídlo dělíte na bílkoviny, sacharidy a neutrální potraviny.

Čokoláda je prospěšná našemu zdraví

13. 01. 2011 | Péče o tělo

Čokoláda je velice oblíbená pochoutka po celém světě. Dnes je samozřejmou součástí našeho jídelníčku. Na trhu je mnoho druhů čokolády. Hořké, mléčné, bílé, Dia čokolády, ochucené, které obsahují ještě navíc kousky něčeho jiného, nebo také čokolády se vzduchovými bublinkami.

Z čokolády se vyrábějí nejrůznější cukrářské výrobky - např. zmrzlina, vánoční cukroví  a také oblíbené vánoční figurky. Třeba takové Vánoce bez čokolády si většina z nás neumí ani představit.

Historie čokolády

Domovským kontinentem kakaa a čokolády je Střední Amerika. Horká čokoláda byla oblíbeným nápojem na dvorech aztéckých a mayských králů. Také se používala jako afrodiziakum při různých náboženských obřadech. Indiáni připravovali kakaové nápoje z kakaových bobů, upravených jednoduchým způsobem. Prvními Evropany, kteří se setkali s kakaem, byli Španělé. Ti také začali kakaové boby dovážet do Evropy, které byly určeny pouze pro španělský královský dvůr. Ve velkém začali dovážet kakao do Evropy Holanďané. Na severu Jižní Ameriky a Karibiku byly založeny holandské kakaové plantáže. Boby se vozily přes oceán do Evropy a zpracovávaly se ve větrných mlýnech. Tím se z nich získávaly dvě hlavní složky čokolády - kakaový prášek a kakaové máslo.

Čokoláda a naše zdraví

Jíst čokoládu v rozumné míře je pro naše zdraví prospěšné. Pokud jíte čokoládu s vyšším obsahem kakaa, vylepšujete si tak své zdraví. Prospěšné látky, které čokoláda obsahuje, chrání váš organismus před různými nemocemi.

Hořčík v čokoládě chrání před migrénou, zlepšuje imunitu a má protistresový účinek.

Působí proti rakovinnému bujení.

Pomáhá v boji proti srdečně-cévním onemocněním, snižuje hladinu cholesterolu.

Chrání mozek před mozkovou mrtvicí.

Dodává tělu energii. Čokoládu si může dát kdokoli. Pokud nadměrný příjem kalorií vyvážíte  pohybem, třeba obyčejnou chůzí.

Oddaluje stárnutí, obsahuje hormon štěstí, který zlepšuje náladu.

Jíst čokoládu v rozumné míře je pro zdraví prospěšné.

Nadměrná konzumace čokolády je zdraví škodlivá a navíc vede k obezitě.

Čokoláda je skvělý lék pro vaše zdraví a výborná zbraň proti stárnutí.

 

Marta - čtenářka 

ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
Poslat emailem GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ja čokoládu priamo milujem
Obrázek uživatelky
profil
čokoláda mi také vyvolává migrenu a problémy se žaludkemSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
by mne nepochvalili, ale ja nejradsi mlecnou a bilou, nejlip kdyz je s oriskamaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
čokoládku tu já můžu pomáhá mě na nervySmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Musí být prospěšná, protože je strašně moc dobráSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
Náš tip

Dopřejte si krásná česká plastová okna.

NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY KONTAKT  © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles