Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Čtěme dětem!

9. 01. 2011 | Výchova

„Čtěme dětem, je to pro ně prospěšné.“ Tuto větu už jste určitě slyšeli, ale proč je to tolik potřebné? Přemýšleli jste nad tím někdy?

Když jste byli malí a neuměli jste ještě číst, představovaly pro vás příběhy, které vám někdo vyprávěl nebo četl, velmi příjemnou formu zábavy. Dnešní děti mají mnohem širší možnosti – filmy a pohádky v televizi, na DVD, počítačové hry, 3D kina, interaktivní hračky... Ale znamená to pro ně výhodu? Při bližším pohledu zjistíme, že určitě ne! Většina této zábavy je totiž pasivní – dítě jen přijímá informace a nemusí je dále zpracovávat. Panenka pláče, směje se, mluví, dokonce čůrá – na co si pak ještě chcete hrát? Pohádka plná barev, zvuků a digitálních efektů předkládá příběh tak komplexně, že neponechává téměř žádný prostor fantazii.

A to je právě ten problém. Děti potřebují rozvíjet svou obrazotvornost! Zjednodušeně můžeme říct, že fantazie funguje jako sval. Když ji nebudete trénovat, zakrní. A z takových dětí pak vyrostou dospělí bez nebo jen s malou mírou kreativity – a kreativita znamená rozvoj, inovaci, poznání a pokrok. Děti, kterým dospělí čtou, také lépe prospívají ve škole. Knížky je lákají více, a tím se zvyšuje i jejich motivace naučit se dobře číst. Když pak začnou číst samy, trénují svou schopnost, zlepšují se a jejich chuť do četby se stupňuje. Ve vyšších třídách, kdy už se předpokládá samostatnější přístup k přípravě na školu, potřebují při práci s textem mnohem méně času. Rozdíly mezi dětmi se tak dále prohlubují. Děti si také zvyknou číst pro zábavu, naučí se samy zabavit a v pubertě inklinují mnohem méně k různým „partám s pochybnou pověstí“.

Tím, že malým dětem čteme, však získáváme mnohem více i my, dospělí. Předně se tím upevňuje vztah mezi rodičem (či jinou blízkou osobou) a dítětem. Učíme tak svého potomka zklidnit se, soustředit se a také přemýšlet. V neposlední řadě si tak malý človíček rozvíjí slovní zásobu a zlepšuje paměť.

Stačí jen pár minut denně – třeba jen chviličku před spaním. Nedělejte si z toho povinnost, je to přece zábava! A maminky, možná vás překvapí, když budete číst svému tříletému batoleti pohádku na dobrou noc a k poslechu se připojí jeho pubertální sourozenec nebo dokonce tatínek! Společné chvilky pak stmelí celou vaši rodinu. Takže „čtěme dětem“, je to skvělá zábava a současně investice do budoucnosti našich dětí.

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
čtu každý večer od jeho 3let a když náhodou někdy nemohu kvůli nachlazení (a tatínka máme v práci aby mě zastoupil) tak je oheň na střeše. Někdy mám pocit že mě při čtení nevnímá, ale když mu dám "kontrolní otázku", tak mi jí vždycky zopdpoví. Když mu bylo 3 a půl roku tak byl na prázdninách u babičky, která mu také večer četla pohádky a chodila je poslouchat i jeho tehdy 9letá sestřenice. Další 2roky už mu je četla ona. Jsem zvědavá jestli v tom bude pokračovat i letos. V září jde syn do školy a jestli na tom bude se čtením stejně jako já v první třídě tak to bude super. Já jsem totiž mamince četla každý článek ve slabikáři 20x (u ségry to bylo opačně, tu musela maminka nutit aby článek přečetla aspoň jednou) a paní učitelka prý říkala mamince že doma číst nemusím. Už ve druhé třídě jsem musela chodit do knihovny, protože jsem měla přečtené všechny naše i tetinné dětské knížky.
Obrázek uživatelky
profil
vždycky četli malým dětem. V pozdějších letech, když už děti chodí do školy, je to horší.
Dneska nečtou ani dospělí, ještě tak časopisy, noviny a odbornou literaturu...
Obrázek uživatelky
profil
čtu každý večer před spaním, většinou 15 - 45 min, podle toho, jak mně malý rychle usneSmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles