Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čtete málo? To je chyba. Přinášíme vám několik důvodů, proč je čtení zdravé a také v čem vám může pomoci

26. 05. 2015 | Zajímavosti
Tuto větu jste určitě často slýchávali v dětství „Měl/a bys číst více literatury, rozšíříš si tím obzory i slovní zásobu“. I přesto, že jste zrovna nepatřili mezi vášnivé čtenáře, kteří si poctivě vedli čtenářský deník, tak na tom teď můžete něco změnit. Čtení má totiž mnohem více výhod než jen ty, které se vám od mala snažili rodiče vštípit do hlavy.

Jedná se o zdravou a relaxační volnočasovou aktivitu, jež nám pomáhá zbavit se stresu a také předcházet některým nemocem. Zkrátka a dobře, tato činnost má nespočet výhod. Proto nadobro skoncujte s výmluvami typu: „Mám málo času a po pracovním dni stráveném u počítače už nemám na čtení ani pomyšlení.“ Prozradíme vám, proč byste si měla udělat čas na četbu alespoň hodinu každý den. Pohodlně se usaďte, nalijte si sklenku dobrého vína a začtěte se do oblíbené knihy.

Čtení jako jedna z prevencí Alzheimerovy choroby

Mnohé studie ukazují, že čtení snižuje riziko Alzheimerovy choroby. Při čtení přijímáme nejen nové informace, ale posilujeme také mozek. Když čteme, vytváříme novou vzpomínku na to, co jsme četli. Díky tomu vznikají neustále nová nervová spojení a posilují se ty stávající, což napomáhá paměť udržovat v dobré kondici.

knihaProti stresu a špatné náladě

Při čtení se naše mysl přemisťuje na místa, kde zapomínáme na každodenní starosti a problémy a tím se zbavujeme i stresu a napětí. Čtení nám alespoň na nějakou chvíli pomáhá oprostit se od reality. Pokud například procházíte nějakým těžkým obdobím a postavy ve vaší knize prožívají totéž, získáváte díky tomu na celou věc jiný pohled.

Čtení vám pomůže ve společnosti i v zaměstnání

Pravidelným čtením se vzděláváme. S každou další přečtenou knihou se naše slovní zásoba obohacuje o nové výrazy, které si v konečném důsledku najdou své místo i v našem mluveném projevu. To se projeví při psaní nejrůznějších textů ve škole či zaměstnání, ale také při komunikaci. Každodenní a mnohdy stereotypní témata s přáteli či partnerem tak budete moci okořenit novými poznatky a získanými vědomostmi z četby.

Čtečka nebo kniha

Knihy měly a vždy budou mít pro čtenáře neobyčejné kouzlo. Voní a při obracení každé další stránky cítíme pocit blaženosti. Pro tyto důvody na ně mnozí nedají dopustit. Moderní čtečky knih mají ale také nesporné výhody. Pomocí speciální technologie displeje navozují velmi podobný dojem jako při čtení skutečné knihy.

Čtečka má také výborné využití zejména na cestách. Pokud jezdíte pravidelně na dovolenou nebo cestujete do práce městskou hromadnou dopravou, čtečka pro vás bude skvělou volbou. Jen si představte ten rozdíl, jestli do kufru přibalíte 5 kg knih nebo jednu čtečku, která váží jen několik dekagramů. Do tohoto malého zázraku můžete jednoduše uložit celou knihovnu a tu mít neustále v kapse. Pak už jen stačí si vybrat, který kousek z této bohatě zásobené knihovny budete číst.

Zdroj: Kasa.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !