Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Čtyřhranky – nejjedovatější živočichové světa

21. 01. 2011 | Zvířátka

Kdo myslíte, že je nejjedovatější živočich na světě? Kobra? Černá vdova? Nebo snad nějaký štír? Kdepak, je to drobný mořský živočich – čtyřhranka.

 

Kdo jsou to čtyřhranky? Patří mezi žahavce (jako například medúzy) a ačkoliv jsou většinou velmi maličké (do 25 cm) a člověka rozhodně lovit nemohou, řada z nich je potenciálně nebezpečná a mnohé dokáží způsobit smrt. Jejich drobná tělíčka jsou takřka průhledná a dlouhá vlákna připomínající nitky mohou měřit i desítky centimetrů. Ve vodě téměř nejdou zpozorovat (připomínají kousek igelitového sáčku) a proto se jim plavci nemají možnost vyhnout. Vyskytují se převážně v tropických oblastech (v Indickém oceánu či v Pacifiku), ale některé žijí i v chladnějších vodách mírného pásu. Jsou dravé, živí se mořskými živočichy, kteří jsou ještě menší než ony – planktonem. Právě k jejich omráčení používají jed.

 

Nejjedovatějším zástupcem skupiny čtyřhranek je čtyřhranka Fleckerova označována také jako čtyřhranka smrtelná (nebo lidově „mořská vosa“). Vyskytuje se v mělkých vodách v blízkosti Austrálie. Je velká přibližně jako lidský nehet, ale její chapadla však mohou dorůstat až 3 metry! Právě na nich se nachází žahavé buňky, které obsahují prudký jed. Čtyřhranka smrtelná dokáže člověka usmrtit do 3 minut (ale někdy přijde kolaps i po dvou hodinách). Jed způsobuje velmi silné křeče, bezvědomí a nakonec selhání srdce, mnoho lidí však zemře utopením v následku šoku. Protijed neexistuje, ale je možno podat léčbu podpůrnou. Hlavní je zabránit bezvědomí a udržet činnost srdečního svalu. Kritický stav může trvat i několik dní. Lidé, kteří útok čtyřhranky smrtelné přežili, popisují bolest jako omračující a někteří se dokonce domnívali, že na ně zaútočil žralok.

 

Čtyřkranky mohou někomu připadat odporné, jinému krásné, vypadají jako z hollywoodského sci-fi. Jejich nebezpečný jed jim dodává na tajuplnosti. Proč vlastně tak drobný živočich potřebuje tak silnou zbraň? Jsou fascinující a záhadné, díky jejich způsobu života je nelze dlouhodobě chovat v zajetí a blíže zkoumat. Vědci, kteří se o ně zajímají, se tedy musí vydat do jejich lovišť a vystavit se tak nebezpečí, které mohou tito křehcí tvorečkové pro ně znamenat.

Zdroj foto: Wikipedia

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
s tou bych se nechtěla setkat...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles