Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Čtyřměsíční dítě

17. 06. 2017 | Vývoj

Když se narodí dítě, je to pro každého rodiče událost, a to hlavně i proto, že může sledovat, jak roste. Týdny za týdnem utíkají a najednou tu je už čtvrtý měsíc, kdy se s největší pravděpodobností miminko naučí ovládat kromě hlavy i záda.

Odborníci udávají, že se jedná o dobu, kdy se dítě dostane z prvotní nezralé asymetrie do vlády symetrie. Je to sice trochu složitá formulace, ale vlastně přesná. Takové čtyřměsíční dítě může i do autosedačky, ale ne zase na dlouho, protože by se mu tím mohla poškodit záda. Dobré je mít lehátko, ale platí pravidlo nikdy nenechávat dítě samotné. Dítě se může posunout a následně převrátit.

Čtyřměsíční miminko už dost věcí vnímá a tak může sledovat svou maminku. Pokud některé maminky už chtějí začít shazovat podle jejich názoru přebytečná kila po porodu, můžou si v obýváku zkusit zašlapat na rotopedu, aniž by se musely bát, že neuhlídají svého prcka. Stačí dítě položit na pohovku nebo gauč, podle toho, co kdo doma má, nejlépe do rohu a obložit ho polštářky. Stačí dva nebo tři kusy. Udává se, že dítě by mělo být v úhlu čtyřiceti pěti stupňů, což je docela obtížně matematicky identifikovat, ale záda by měla být rovná. 

Tím, že v tomto období dítě hodně věcí vnímá, ale také reaguje kromě svojí maminky i na cizí lidi, přičemž ještě obvykle nebývá znepokojeno cizími lidmi. Na druhé straně se už může objevit pláč související s tímto tématem. Dítě už vztahuje ručičky v tomto věku k maminkám v podstatě pořád, protože se tak dožadují pozornosti. Pozor na to, když dítě začne zkoumat předměty nejen ručičkami, ale i ústy. Je dobré volit hračky, které se nedají spolknout, protože jak známo, tak dítě dokáže všechno, co drží v rukách, ocumlávat a strkat do pusy. Říká se, že na hraní je dobrý takový speciální kobereček se závěsnými hračkami.

Ve čtyřech měsících maminky nejspíš ještě svoje dítě kojí, avšak blíží se doba, kdy to bude málo. Maminky v tomto údobí mohou zkoušet začít učit dítě pít z hrníčku nebo z láhve. Nemusí se žádná z maminek bát, že by miminko odmítalo potom její mléko. Klidně ho mohou odstříkávat a nechat ho v kojenecké láhvi. Na konci čtvrtého měsíce se miminku může klubat už první zoubek. Ve čtyřech měsících už začíná nabírat na obrátkách i fyzický vývoj. Například, když leží na bříšku, zvedne hlavu do úhlu až devadesáti stupňů, dále se snaží plazit dopředu a také většina dětí tohoto věku už umí přetočení z lehu na břiše na jednu stranu, některé se přetočí ze zad na břicho.

Je dokázáno, že dítě nemá rádo samotu, a když už k tomu dojde, tak začne křičet a přestane až tehdy, kdy se v místnosti někdo objeví. V tu chvíli čeká, co se začne dít. Celkem vzato se všechny děti rády smějí a vydávají hrdelní zvuky, přičemž si tzv. povídají s ostatními členy své rodiny. Většina čtyřměsíčních dětí umí vykřiknout radostí a některé dokážou dokonce měnit výšku, či tón hlasu. Koneckonců je to vidět i v některých zábavných videích v různých médiích.         


Jenetka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !