Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cukr není jeden ani jedem

8. 08. 2010 | Diety

Cukr. Co se vybaví Vám, když na něj přijde řeč? Začnete vzpomínat na všechny sladkosti, které za poslední týden skončily ve vašem žaludku a chytat se za hlavu? Dávat si předsevzetí, že po zítřejším obědě si žádnou dobrůtku nekoupíte? Nepanikařte. Cukru je nám třeba, takže s chutí do něj.


Není cukr jako cukr


Cukry neboli sacharidy jsou pro naše tělo velmi důležité. Zastávají funkci stavební, zásobní, jsou součástí některých složitějších látek a v neposlední řadě představují pro tělo krátkodobý zdroj energie. Některé z cukrů jsou pro tělo přímo nezbytné. Nemohly by bez nich fungovat životně důležité orgány. I mozek a červené krvinky „pohání“ cukr. Pokud tělo nemá sacharidů dostatek, neekonomicky čerpá ze zásobáren bílkovin. Dochází tak například ke zhoršování stavu svalstva a činnosti jater. Jejich nadbytečný příjem však tělo ukládá do tkáně v podobě tuků.


cukrŽe z toho nejste moudří? Nevadí. Vsaďte na rovnováhu. Těžko můžeme sledovat, kolik kterého druhu cukry jsme v průběhu dne spořádali. Důležitá je rovnováha mezi příjmem energie a jejím výdejem. Sacharidy tvoří energeticky nejbohatší část potravy, neboť lidskému organismu dodávají přes 50% energie. Proto je třeba to s nimi nepřehánět. Jako vždy však platí zásada, čím víc pohybu máme, tím víc cukru si můžeme dovolit a naopak.


Takže pokud jste v práci s kolegy či kolegyněmi uspořádali dortíčkovou seanci, vyrazte s nimi večer také do posilovny nebo zorganizujte beachvolejbalový turnaj.  Po dortíčku na postavě ani zdraví nezbude ani památky a přitom si užijete příjemný večer. Po pohybu nebo jakkoli jinak aktivně stráveném večeru se navíc budete cítit plní energie -  energie, kterou ani cukr vykouzlit neumí.


Počítání kalorií a stresování se s dietami obvykle nepomáhá nebo jen krátkodobě. Nejlepší cestou, jak dostat cukry pod kontrolu je aktivita a nemusíte být ani vrcholoví sportovci. I fotbal s dětmi na zahradě může dát pořádně zabrat,“ vysvětluje Pavel Suchánek, odborník na výživu. Sport a aktivity obecně také urychlují trávení, dodávají dobrou náladu a při zábavné činnosti zapomenete na neodbytnou Mlsnou raz dva.


Na co byste zapomínat neměli, je hydratace. Pokud se hýbete, můžete klidně sáhnout i po slazených nápojích. Tělo si s nimi při námaze snadno poradí a dodají mu potřebnou vodu. A té není nikdy dost.  „Podle posledních průzkumů lidé, kteří hydratují pestře, tedy si vybírají nápoje podle své chuti, vypíjí v průběhu dne tekutin více. Při sportu navíc svaly přivítají nabídnutou energii v podobě cukrů,“ dodává Pavel Suchánek.


Co tedy na závěr: cukrů schovává příroda moc, v různých formách a různých potravinách. Sledovat jejich příjem je nadlidský úkol. Takže se netrapte tím, že čas od času moučníčku po obědě neodoláte, přece jen povzbuzení v práci občas potřebuje každý, a zkuste nějaký příjemný způsob, jak dostat cukry zase ven. Vždyť čas strávený na badmintonu, fotbalu nebo výletu s rodinou či kamarády je přeci ten nejvzácnější a pro zdraví a krásu to nejlepší.


Pro ty zvídavější krátký slovníček pojmů:


cukrDělení a zdroje sacharidů: Sacharidy dělíme na monosacharidy, disacharidy, oligosacharidy a polysacharidy. Mono a disacharidy jsou tvořeny jednou, resp. dvěma cukernými jednotkami, a označujeme je jako jednoduché cukry. Často je konzumujeme v podobě sladkostí, bonbónů, zákusků či sladkých limonád, ale také v ovoci. Jedná se například o glukózu (hroznový cukr), fruktózu (ovocný cukr) a sacharózu (řepný cukr).


Velký význam pro zdraví mají sacharidy tvořené více jednotkami - oligosacharidy a polysacharidy, kterým ve výživě dáváme přednost. Oligosacharidy jsou obsaženy hlavně v luštěninách, polysacharidy (škroby) najdeme v obilovinách, luštěninách, rýži, bramborách apod. K sacharidům se řadí i větší část vlákniny, která je nezbytná pro správné trávení, chrání proti zácpě, pomáhá v léčbě nadváhy, obezity a cukrovky, chrání před vznikem některých nádorových onemocnění a před chorobami srdce a cév.


Je obsažena hlavně v celozrnných výrobcích, v luštěninách, v ovoci a zelenině. Veškeré sacharidy jsou obsaženy hlavně v rostlinných potravinách, z živočišných zdrojů je významný jen med a mléko.   


Potřebné množství: Sacharidy by měly tvořit asi 55-60 % celkového energetického příjmu, většina by měla být v podobě polysacharidů. Podíl jednoduchých cukrů by neměl převyšovat 10 % z celkového příjmu energie. Doporučený denní příjem vlákniny je podle Světové zdravotnické organizace 20-35 g.


Zdroj: livepositively.com


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
cukor je dobrý aj na nervy
Obrázek uživatelky
profil
Píše tu jedna čtenářka, že ovoce pouze ráno, dobře znějící rada. Jenže jsou lidé, kteří díky různým nemocem zase hodně druhů zeleniny nemohou. Takže, co vlastně mají jíst? Trpět hladem? Nemyslím a nakonec i cukr je v rozumné míře tělu potřebný.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles