Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Curcuma se hodí i do vázy

7. 09. 2010 | Zahrádka

Tato rostlina pochází z Indie nebo Číny. Lidově se jí říká indický šafrán nebo také  indický zázvor. Je z čeledi Zingiberaceae - zázvorovité, na světě je zhruba asi 130 druhů. Je to trvalka a dorůstá do výšky 1 metru, listy jsou protáhlé, lehce oválného tvaru. Květy jsou velké asi 20 cm, v různých barvách, u nás se hojně vyskytuje v růžové odrůdě.

V létě curcuma vyžaduje slunné světlé stanoviště, nesnáší ale přímé polední slunce. Samozřejmě můžete ji mít i doma, v květináči, je ale zapotřebí opravdu světlé stanoviště, nejdál 1 m od okna. Zaléváme velmi opatrně, mezi zálivkami by měl substrát vyschnout. Během podzimu zálivku omezíme, až jí nakonec přestaneme úplně zalévat. Je třeba také přihnojovat, je to kvetoucí rostlina, proto je vhodné tekuté hnojivo na kvetoucí rostliny, přihnojujeme každých 14 dní, během vegetace, tj. duben - září.

Curcuma tvoří pod zemí hlíznaté oddenky, po odumření rostliny, což je zpravidla během podzimu, kořenové oddenky uskladníme na chladné a suché místo, o teplotě 7 - 15 st. Začátkem jara oddenky zasadíme do květináče. Substrát je vhodný písčitý, propustný a s výbornou drenáží. Přiměřeně růstu, přidáváme i více vody.

Curcuma se také hojně využívá jako koření, hlavně její kořenová část, ať už mletá nebo celá. Například jí můžete použít k ochucení rýže, do těstovin, do omáček, ale také se též hodí k rybám, ke kuřecímu masu, nebo také k vejcím, můžete jí použít i do knedlíků a moučníků. Její chuť připomíná zázvor, ale curcuma voní výrazněji.

Druh Curcuma longa se využívá také v léčitelství. Obsahuje žluté barvivo, které se nazývá kurkumin, používá se při chronickém onemocnění žlučníku a jater, podporuje tvorbu a vylučování žluči. Proto se hodně předepisují při střevních a žaludečních potížích. Dále se používá při nadýmaní, bolestech břicha, působí pozitivně na prokrvení.

Curcuma má i velké využití ve floristice. Jako solitera Vám ve váze vytvoří nádhernou květinovou kompozici, stačí ji jen lehce doplnit zelení.

                                                 

Iris – čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Curcuma se hodí i do vázy:

Curcuma se hodí i do vázy
Curcuma se hodí i do vázy
Curcuma se hodí i do vázy
Curcuma se hodí i do vázy
 
Čtěte také


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkná ještě jsem ji neviděla
Obrázek uživatelky
profil
vidím ju krvý krát v kvete
Obrázek uživatelky
profil
doteraz som ju ako rastlinu nikdy nevidela
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za komentářeSmajlík

ráda z ní vytvářím květinové kompoziceSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavá květinka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles