Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cvičení starším lidem pomáhá zpomalit stárnutí a přispívá k udržení vitality

8. 08. 2016 | Fitness
Pravidelný pohyb by měl být součástí našeho volnočasového harmonogramu v každém věku. Rozhodně neplatí, že cvičení je jen aktivitou pro mladé, zatímco senioři by se ho měli s ohledem na pokročilý věk spíše vyvarovat. Vždy stačí jen přizpůsobit si zátěž i dobu cvičení vlastním limitům a možnostem, pohyb nemůže pak nijak uškodit. Jaká pravidla je třeba respektovat, chcete-li začít cvičit a je-li to už nějaká doba, co jste oslavili padesáté narozeniny?

Po padesátém roce života je třeba k pohybové aktivitě přistupovat opatrněji a více brát v potaz tělesné možnosti, kondici a zdravotní omezení. Rozhodně to však neznamená, že bychom se snad měli fyzické aktivity nadobro vzdát a dál už jen bědovat nad zdravotními potížemi a nemocemi. Naopak, tělesné i duševní opotřebení je sice časem nevyhnutelné, ale míra a rychlost, s jakými tyto změny přicházejí, se dají významně ovlivnit způsobem života. Je to především vhodná strava, přiměřená fyzická aktivita a udržování sociálních kontaktů, to vše nám pomáhá být déle vitální a neztratit chuť do života.

stárnutíEfektivní zpomalení stárnutí


Při cvičení starších osob se musí brát ohled především na vyšší riziko cévních příhod. V pokročilém věku cévy ztrácejí pružnost a může dojít k problémům oběhového systému, proto by maximální tepová frekvence měla být nižší. Také není vhodné provádět cviky s velkými váhami a cvičit s hlavou dolů, stejně jako by se jednotlivé cvičební polohy neměly střídat příliš dynamicky. Nedoporučují se ani výrazné změny poloh, například z lehu do stoje, a prudké záklony hlavy, vlivem kterých může dojít k chvilkové ztrátě orientace a v souvislosti s tím i ke zranění. To samé platí o vstávání ze země. Ideální pauza mezi cviky je zhruba dvě minuty, přechod mezi nimi by měl být pomalý a plynulý. Kvůli postupné ztrátě elasticity vazivové tkáně se nedoporučují ani rychlé výkopy a švihové pohyby, naopak vhodné jsou pohyby tahem. Ideálním a nejen doplňkovým cvičením může být strečink, koordinačně nenáročná cvičení jsou vhodná nejen po svalovém zatížení pro rychlejší regeneraci, ale i jako velmi vhodná podpůrná aktivita pro udržování dobrého stavu pohybového aparátu.

Je dobré řídit se obecnými pravidly, nicméně myslete na svoji kondici, zdatnost, zdravotní omezení a genetické předpoklady. Každý jsme jiný a máme jinak nastavené hranice, je proto třeba to respektovat a nastavit si zátěž, opakování i četnost cvičení individuálně.

Tréninkové plány pro starší lidi


I v tomto věku je samozřejmě možné cvičením zlepšit postavu, mnohem důležitější je ale pozitivní dopad na zdraví a udržení vitality. Příznivě se ovlivňuje využívání energie ve svalech a tlumí se příznaky osteoporózy. Aby byl ale cvičební postup efektivní, je třeba sestavit plán a rozvrhnout své úsilí do etap. Nemusíte si hned platit osobního trenéra a dávat horentní sumy za odborné informace, stačí zapátrat v nadstavbové nabídce zdravotních pojišťoven, z nichž většina své pojištěnce podporuje ve zdravém životním stylu.

Zdroj: ZPMVČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !