Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cvičící miminka jsou zdravější a šikovnější

27. 07. 2016 | Cvičení
Patříte k rodičům, kteří sami sportují a k pohybu vedou i své děti? Tak to jsou vaši potomci ve velké výhodě oproti svým nesportujícím vrstevníkům. Podle odborníků jim nehrozí tolik úrazů a celkově budou zdravější a „šikovnější“.

Pro děti, které jsou odmalička zvyklé trávit volný čas s rodiči aktivně – například při turistice a různých sportech, se pohyb stává přirozenou součástí života, kterou pak samy v dospělosti vyhledávají.

„Všestranný a přiměřený pohyb má u dětí pozitivní vliv na jejich zdraví, což se projevuje především ve správném vývoji kosterního a svalového aparátu. Ovšem sportující děti jsou i méně nemocné, protože jsou většinou celkově otužilejší a jejich imunitní systém lépe funguje. Bývají také obratnější než jejich vrstevníci, kteří nesportují, takže umí i „lépe padat“, proto je tak často nevídáme v našich ordinacích,“ konstatuje dětský chirurg a traumatolog MUDr. Ladislav Plánka. Zároveň připomíná i další důležitý a pozitivní fakt, který sportování dětí přináší. „U pravidelně cvičícího dítěte se dají mnohem dříve odhalit případné vady pohybového ústrojí a jsou tak i lépe řešitelné.“

cvičení s dětmiPočet metráčků stoupá

V poslední době se hodně mluví o nárůstu dětské obezity. Podle průzkumů u nás trpí nadváhou každé čtvrté dítě, přičemž strmý nárůst začíná ve chvíli, kdy se z batolete stává předškolák. Do školy pak už nastupuje s nadváhou téměř čtvrtina všech dětí.

Nelze se tedy divit, že hlavně lékaři bijí na poplach a volají po zvýšení prevenci, která by se měla přesunout hlavně do předškolního věku. Musí však začínat už výchovou v rodinách a měla by být postavena především na správných stravovacích návycích a pravidelném pohybovém režimu.
Jako reakce na nepříliš povzbudivou situaci ve výskytu dětské obezity u nás vznikl i projekt „Česko se hýbe ve školách plných zdraví“, s nímž přišel Český svaz aerobiku a fitness Fisaf.cz, a který se snaží zábavnou formou učit děti vhodným návykům v duchu zdravějšího životního stylu.

S miminkem do tělocvičny

Dříve bylo zvykem přihlašovat děti do sportovních kroužků až s příchodem do mateřské školky. Dnes se ale ukazuje, že s pohybem je u dětí možné a také velmi žádoucí začít mnohem dřív. Nejlépe krátce po narození.

Náš mozek funguje jako dokonalý počítač – v centrálním nervovém systému máme zakódované vrozené pohybové vzory. Pokud s novorozencem cvičíme, dítě si pohyby rychleji zautomatizuje.
Cvičení s nejmenšími dětmi od půl roku do tří let probíhá vždy za účasti rodičů a jeho cílem je rozvíjet základní pohybové návyky, podpořit koordinaci celého těla a rovnováhu, zaměřit se na rozvoj lezení, chůze a překonávání menších překážek.
U předškoláků je pak vhodné začít cvičit i s pomůckami a speciálním nářadím. V tomhle věku bývají děti velmi živé, proto je třeba jejich přebytečnou energii využít a nasměrovat tím správným směrem.

Hravé a zábavné cvičení

Pozor však na posilovací nebo vytrvalostní cviky, které mohou dětem v předškolním věku vyloženě uškodit. V této vývojové fázi ještě není dětský organismus připraven na velkou zátěž, proto by mu posilovací cviky, ale i extrémní rozsahy pohybů v kloubech, vytrvalostní běhání nebo doskoky z větší výšky mohly ublížit.

A jaký druh pohybu tedy se pro tuto věkovou kategorii doporučuje?

Předškolákům bychom měli dopřát všestrannou a vyváženou pohybovou aktivitu zahrnující rozvoj hrubé i jemné motoriky, základní gymnastické a míčové dovednosti, různé sportovní hry, s důrazem na celkovou koordinaci pohybů a závěrečné protažení. Důležitý je správný přístup, kdy dítě ani nepozná, že cvičí, ale pohyb je pro něj zábavnou hrou. Kromě běžných cvičebních pomůcek se dobře osvědčilo speciální cvičební nářadí, které poskytuje více možností pohybových aktivit a děti velmi baví.

Doporučení odborníků v číslech

3-4 hodiny – by děti měly strávit denně přirozeným pohybem
2x týdně 60 minut – by děti měly cvičit pod dohledem vzdělaných a zkušených instruktorů
2,5 roku a 9 let – je věk, kdy by měly být klíčové programy zacílené na prevenci dětské obezity nejúčinnější
 

Zdroj, foto: Monkey´s Gym


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Mašle