Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Cyril a Metoděj

21. 05. 2013 | Svátky

Znáte je?

Jistě, vždyť díky nim máme v červenci den volna! Ale teď už vážně. Jsou to jména bratří, kteří k nám přišli z daleké Soluně. Letos si připomíná český i slovenský národ 1150. výročí jejich příchodu na Velkou Moravu. V roce 863 požádal kníže Rastislav byzantského císaře Michaela III. o vyslání duchovních, kteří by u nás vedli bohoslužby a ten k nám poslal tyto dva bratry. Přinesli nám vzdělanost, vytvořili písmo - hlaholici a naučili naše dávné předky číst a psát. Začali také zakládat náš 1. občanský zákoník. Tito velikáni  neměli význam jen pro Velkomoravskou říši. Z jejich vědomostí těžili slovanské národy po celé Evropě.

A proč vám o nich píši?

Protože se před 1150 lety usadili na Velehradě a ten je častým cílem našich výletů. Letos bude při oslavách na Velehradě zase bohatý program. 5. července opět přijede do této slovácké obce spoustu vzácných hostů. Snad k nám zavítá i nový papež František. Setkají se tady umělci, politici, věřící i jiní návštěvníci. A proto bych chtěla pozvat i vás. Na Velehradě bude  mimo mše v bazilice, spousta doprovodných akcí. Bude pořádán 14. ročník Dnů dobré vůle, můžete se zúčastnit přepisování bible, budou zde akce pro děti, i soutěžit se bude. Myslím, že každý si tady najde, co by ho mohlo zaujmout.

Cyril a MetodějBudete v červenci na dovolené? Nevadí, přijeďte někdy jindy. Kdykoliv můžete navštívit toto hezké místo s barokní bazilikou. Hned vedle můžete zajít do Archeoskanzenu Modrá. Můžete si zajet na nedaleký hrad Buchlov či zámek Buchlovice. Oslavy i na jiných místech našeho kraje mají v názvech jména Cyrila i Metoděje. Například 9. května se bude otevírat v Baťově institutu ve Zlíně výstava "Cyrilometodějský Velehrad".    

"Dny slovanské kultury" budou koncem května v Kroměříži. Ve Vsetíně zase  vytvořili pro mládež cyrilometodějské pexeso. Slovácké muzeum v Uherském Hradišti vydalo trojdílnou publikaci "Pravdivý příběh byzantských věrozvěstů Konstantina a Metoděje", obsahuje historický román, populárně naučnou publikaci a třetí část je ztvárněný oblíbenou komiksovou formou. Tento komplet je doplněný o počítačovou hru situovanou na Velkou Moravu, je pro celou rodinu. První týden v srpnu se bude konat taky zajímavá akce "Cyrilometodějská cyklopouť" a start bude v srdci naší vlasti - od Chrámu sv. Víta, Václava a Vojtěcha na Pražském hradě, s cílem na Velehradě. Kdo je silný v lýtkách, může se na tuto pouť přihlásit a nebo cestou pelotonu třeba zamávat. Cyklisté pojedou do Mělníka, do Staré Boleslavi, uvidíte je v Jablonném v Podještědí, v Králíkách a na mnoha jiných místech naší republiky. Oslava 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje bude po celé naší vlasti. Jistě jsem mnoho dalších akcí nezaznamenala a zjistíte si je sami. Já osobně se ještě těším na nový film s touto tématikou, který se v okolí Velehradu natáčel. A 5. července si jistě na Cyrila a Metoděje vzpomenu.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Cyril a Metoděj:

Cyril a Metoděj
Cyril a Metoděj
Cyril a Metoděj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
hezky napsaný článek Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaný článek.Smajlík Samozřejmně jsem na Velehradě byla.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík

jsi šikulka.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Doopravdy je znát, že tě toto téma nadchlo, jak píšeš, už ve škole. Mnoho informací jsem také nevěděla.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles