Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dá se se mnou povídat?

29. 12. 2014 | Vaše příběhy
Tak k této úvaze mne dovádí, poněkud mylná domněnka jedné z milých přítelkyň - prý by se snad se mnou dobře povídalo. Bohužel, musím přiznat, kdysi ano, nyní ne. Chtělo by se říci, kde že už ty loňské sněhy jsou - konečně, ani  s těmi letošními to není příliš valné, jak i pouhý pohled z okna dokazuje. Tedy, pokud nekoukáte z horské chaty ve vyšších polohách alpských, případně výjimečně zasněžených míst tuzemských.       

Pravda, bývaly doby, kdy jsem výřečností oplýval, bonmoty trousil, historky k dobru dával.  U táborových ohňů v hloubi lesních hvozdů - pardon, to je vlastně tautologie. Hvozd  totéž co les je, jenže prý temnější, zarostlejší, dílem ponurý. Také  v sálech a agitačních střediscích mne posluchači při uvádění estrád amatérských souborů poslouchat mohli. To bylo převážně v době mého vojančení, rekreanti ROH třeba v Sedmihorkách pod Hrubou Skálou měli naše vystoupení předem dáno v programu. O divadelní kariéře jsem psal podrobněji, nebudu se opakovat.    

Dokonce od řečnických pultů jsem vážnější úvahy v některém období pronášel. Později jsem se „předváděl“ i v pracovních přestávkách podzemí „hlubokých dolů“ - Petr Bezruč promine... I svou první a jedinou životní družku jsem vlastně „ukecal“, snad se odvážím se jí zeptat napřesrok, to budeme spolu šedesát let, proč si mne vlastně vzala.     

dá se se mnou popovídatLeč, vše je dnes jinak. Už dávno neplatí, že „Co na srdci, to na jazyku“. Dostat myšlenku ze srdce, mozku, či jiného orgánu do úst, stává se stále obtížnějším. Nedostává se okamžitě slov. V hlavě to mám, huba to nevysloví. Již jsem někdy uváděl, nejčastěji užívaným slovním druhem se pro mne stávají zájmena... Takové to „potkal jsem u toho tam tu, co má s tím ty děti, no jak bydleli vedle těch tam a ta tě pozdravuje“ je  stávající realitou. Papír, klávesnice počká, až si myšlenky do souladu s písemným projevem dáte dohromady, posluchač je na tom podstatně hůř. Sledovat můj slovní projev nyní stačí jen pravnučka Maruška, máme přibližně stejnou vyjadřovací frekvenci, danou osmasedmdesátiletým věkovým rozdílem.    
Navíc, jak již možná víte, jsem navíc hluchý - říkalo se jako pařez či dveře - nevím popravdě proč. To jak uznáte, je rovněž v rozhovoru dosti závažný problém, navazuje se obtížně na dotaz či vyjádření spolubesedníka a s pouhým přitakáváním, když nevíte k čemu, jeden také nevystačí. Nehledě k tomu, že údajným souhlasem se může člověk zavázat  k něčemu, co rozhodně nechtěl.   

Je mi tedy líto, moje milé přítelkyně, drazí přátelé, pobavit se se mnou v přátelském rozhovoru nelze. Rád vás vyslechnu, pokud budete hovořit dostatečně hlasitě a to k mému levému uchu - to je na tom lépe než to druhé - smysluplné povídání, natož zábavné, ode mne ale nečekejte. Pokud zachováte přízeň mým projevům písemným, budu rád, něco, o čem jsem dosud nepsal si, kupodivu, ještě pamatuju a rád se s p.t. čtenářstvem obého pohlaví o to podělím. Budiž to bráno jako příslib do příštího roku, do kterého Vám, v době vzniku tohoto povídání - ještě předvánočním - přeji vše dobré, lepší, ba nejlepší - Jarda

Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Žiaľ roky si vyberajú svoju daň u niekoho skôr, u niekoho neskôr a zámená používame asi všetci čím ďalej tým častejšie.
Smajlík
Máme tak trochu šťastie, že žijeme v čase počítačov a klávesnica počká, kým si spomenieme či už na meno, alebo dátum či názov miesta, o ktorom chceme písať.
Musíme byť vďační, že nám aspoň myslenie zatiaľ neskĺzlo do roviny batoľaťa a dokážeme sa sami najesť, trafiť domov a, s prepáčením, utrieť si zadok.

Myslím, že ty si napriek všetkým neduhom na tom ešte dobre a s radosťou prijímam tvoj prísľub na nové články.

Prajem ti pekný a pohodový záver starého roka a veľa zdravia, síl a spokojnosti do toho nastávajúceho.
SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tvoje články se pěkně čtou. Já taky s hrůzou zjišťuji, že zapomínám, maminka, které bude 84 let si někdy jméno vybaví rychleji než já.
Obrázek uživatelky
profil
a pravdivý článek! I mně vypadávají z hlavy jména, slova... stále častěji.
Pravda, jsem splašená, roztržitá, ale vím, že věk tomu nepřidá a když vím, že babička a maminka (ale ta má paměť lepší než já), měly Parkinsona, tak se děsím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles