Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dárek za všechny peníze

31. 03. 2019 | Vaše příběhy

Snad v každé domácnosti se za život sejdou různí domácí pomocníci. Nejvíc se jich sejde asi v kuchyni. Jsou to různé toustovače, topinkovače, zmrzlinovače, šunkovary, jogurtovače, rýžovary, mlýnky, drtiče, lisy a odšťavňovače a nejrůznější druhy hrnců. Já ve své kuchyni používala, co se nádobí týče nerezové sady a klasický tlakový hrnec. Když jsem jednoho dne shlédla reklamu na speciální, tzv. chytrý, elektrický hrnec, který uměl, jak reklama tvrdila snad úplně všechno, jen ne sám si uvařit, okamžitě jsem se zamilovala.

„Ten musím mít!“ zvolala jsem, když jsem byla na návštěvě u rodičů.

Vařím ráda a tento hrnec sliboval nejen rychlé a snadné, ale také zdravé vaření. A ekonomické, protože vařil, pekl a smažil téměř bez tuku.

Od této chvíle mi neutekla žádná informace o tomto géniovi v oblasti kuchyňských pomocníků.

Počkám do narozenin, a pak si ho sama koupím, slibovala jsem si. Jenže narozeniny jsem měla již v říjnu, zhruba měsíc poté, co jsem se do hrnce zamilovala, a hrnec jsem dostala od rodičů jako dárek. Nadšeně jsem se tulila k novému miláčkovi a listovala kuchařkou, která byla v balení přiložena.

Když jsem hrnec umyla a prostudovala také návod k obsluze, nakoupila jsem potřebné suroviny a hodlala jsem jako premiéru udělat čínu. Vše, co bylo třeba, bylo nakrájeno, nasekáno, promícháno a uloženo v hrnci. Zapnula jsem hrnec do zásuvky. Světýlka zablikala, z elektrické zásuvky vyletělo několik jiskřiček a v celém bytě byla naprostá tma. Nešla lednička, televize a nesvítilo světlo. Hrnec mi nejen vyhodil pojistky, musely být následně vyměněny také jističe.

Než jsem ale sehnala šikovného elektrikáře, z mrazáku vytékala voda a vytvořila v kuchyni louži. Část potravin z mrazáku byla znehodnocena a musela se vyhodit. Navíc jsem musela zaplatit elektrikáře a čínu jsem nakonec udělala, jako vždy, v běžném tlakovém hrnci.

Konečně byla má elektřina v domácnosti připravena zvládnout chod mého nového domácího pomocníka a konal se pokus číslo dvě. Tentokrát naše rodinka dostala chuť na rajskou omáčku. V kuchařce u chytrého hrnce byl recept, jak ji udělat obzvlášť dobrou a zdravou.

Dala jsem se do práce. Po chvilce vaření kuchyň zalila libá vůně, až se sliny sbíhaly. Zbývalo posledních pět minut, když tu najednou v hrnci zarachotilo a já si všimla, jak se víko hrnce zlověstně vyfouklo. Stačila jsem jen vykřiknout: „K zemi!“. Ve stejném okamžiku, kdy jsem lezla pod stůl, víko vyletělo do vzduchu a za ním vytryskla červená hmota jako gejzír. Uprostřed kuchyně nám vybuchla rajská sopka jako v hororu. V mžiku nám rajská omáčka tekla z kuchyňské linky, z polic, z lustru a rozlévala se po až do té chvíle sněhově bílých zdech kuchyně. Rajská omáčka nám zatekla také do malé televize v rohu místnosti a, jak jsme zjistili později, poslala ji do věčných lovišť. Jediný, kdo zůstal uchráněn, byl náš pes, který s kňučením utekl do obýváku.

Televizi jsme museli vyhodit. Pes, když se vzpamatoval, vletěl do kuchyně a poslední kaluž rajské omáčky, která ještě nebyla uklizena, roznosil po celém bytě. Byl tak rád, že se nikomu nic nestalo, že vesele skotačil po peřinách v ložnici a vytvořil na nich tlapkami zvláštní červený, ale nechtěný, vzorek. Vše, co se dalo vyprat a vyčistit, se muselo ihned uklidit, vyčistit, umýt a otřít. Ale zdi kuchyně nešly ani umýt, ani jinak zbavit ošklivých červených skvrn. Musela jsem objednat malíře. Škoda, která se mohla přičíst na vrub hrnce, se opět navýšila. Dříve milovaný a chtěný hrnec jsem začala nenávidět. A to nám, prosím, ještě ani jednou neuvařil!

Když se náš byt opět proměnil v útulné místo k žití, hrnec jsem ukryla do zadní části kuchyňské linky, tam, kde mám věci, které téměř nepoužívám. A zapomněla jsem na něj.

Blížily se Vánoce a já dělala vánoční úklid. Byla jsem tehdy sama doma, a tak jsem chtěla efektivně den využít. Vzhledem k tomu, že jsme měli poměrně čerstvě vymalováno, se úklid dělal dobře. Přišla řada na kuchyňskou linku. Všechny věci z ní jsem vyklidila, linku řádně vymyla a chystala se vše opět do ní uložit. Jak už to bývá, to, co v lince bylo předtím, do ní nyní nešlo zpět umístit. Jako by se linka scvrkla, nebo věcí přibylo. Dumala jsem, co bych mohla vyhodit, nebo jinam umístit, když můj zrak padl na zpropadený hrnec. Bála jsem se od výbuchu rajské omáčky hrnec dále používat. A tak doma jen zabíral místo. Rozhodla jsem se, že ho vyhodím.

Vyšla jsem před byt s hrncem v ruce, dveře bytu jsem zabouchla a najednou jsem si uvědomila,   že s sebou nemám klíče. Nemohla jsem si vzpomenout, kde zůstaly. Zavolala jsem od sousedů rodičům, kteří mají náhradní klíče od mého bytu. Můj telefon zůstal totiž doma na stole a já byla jen v domácím oblečení. Taťka přijel a přivezl klíč. Bohužel, jak se ukázalo, můj klíč zůstal v zámku z druhé strany. Byt se nám proto nepodařilo otevřít a musela jsem ho nechat, samozřejmě za poplatek, a ne malý, odborně otevřít. Účet za hrnec se opět zvýšil a já proklínala onu chvíli, kdy jsem poprvé uviděla televizní reklamu na ďáblův hrnec. Vrátila jsem se opět k nerezovým sadám hrnců a klasickému tlakovému hrnci. Z chytrého hrnce se stal dárek doslova za všechny peníze. 

Přišly Vánoce a my si v rodině i v práci předávali dárky. V práci se vždy skládáme a kupujeme si navzájem dražší dárky, které udělají skutečnou radost. Tentokrát mě to, co jsem si vybalila pod vánočním stromečkem od svých kolegů, vehnalo slzy do očí. Z úhledně zabaleného balíčku jsem vytáhla… chytrý elektrický hrnec z reklamy.


čtenářka
ChytráŽena.cz
článek vyšel také v tisku


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dárek za všechny peníze:

Dárek za všechny peníze
Dárek za všechny peníze
Dárek za všechny peníze
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tlakáč občas používáme..Smajlíkuž snad 40let v něm vařím..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
ale v kůži autorky bych být nechtěla.
Já stále používám starý takový hrnec, ale jenom na vaření drštěk a nebo hovězího masa na polévku a občas na uvaření hrachu když ho chci mít rychle uvařený.
Obrázek uživatelky
profil
Když jsem se před 58 lety vdávala, dostala jsem neznámou
novinku - tlakový hrnec. Smaltovaný, 4 litrový zelenomodré barvy s náhradním ventilem a těsněním. Mladá a nezkušená jsem v něm vařila -světe div se- hrách na kaši. Dopadlo to tak, že na stropě nad hrncem zůstaly dlouhou dobu viset hrachové rampouchy. Nejlepší na tom ovšem je, že hrnec slouží dosud a nevyměnila bych ho za žádný jiný. Už spolu dožijeme.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsem tlakáč už dáááávno vyhodila ,mám parní a ten je super....
Obrázek uživatelky
profil
jsem tlakáč už dáááávno vyhodila ,mám parní a ten je super....
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Kraslice