Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Darovací smlouva

29. 12. 2011 | Finance
Chcete darovat nemovitost, či nějakou movitou věc a nevíte si rady, jak sepsat darovací smlouvu, nebo kdy je vůbec písemná darovací smlouva nutná? Nechcete mít výdaje za sepsání takové smlouvy? Přečtěte si těchto pár řádků, a zjistíte, že se nejedná o nic náročného!

Na darování nemovitosti, nebo věci movité pamatuje pouze Občanský zákoník, toto právo však lze využít i ve vztazích obchodních, přičemž právní forma i postup u darovací smlouvy zůstává zachována. Darovací smlouvu Občanský zákoník specifikuje v § 628 - § 630.

Dle § 628, odst. 2 Občanského zákoníku, musí být darovací smlouva sepsána písemně, jedná-li se o nemovitost, jelikož by jinak nebylo možné provést změnu v zápisu na katastrálním úřadě. Je-li dar movité povahy, platnost darování nabývá právní charakter při odevzdání věci a převzetí věci.

Dárce je povinen při nabídce daru upozornit na vady věci, o kterých ví, přičemž má-li věc vady, na které dárce neupozornil, obdarovaný je oprávněn k vrácení věci. Dárce se může domáhat vrácení věci v případě, že se obdarovaný k němu, nebo k členům jeho rodiny chová hrubě, porušuje dobré mravy, a to ve lhůtě tří let.

Darování nemovitosti


Jak jsem již výše zmínila, musí mít smlouva písemnou formu. Darovat můžeme nemovitost celou, nebo její část. Předmět daru musí být přesně specifikován a to na základě vlastnictví k nemovitosti na základě výpisu z katastru nemovitostí. V darovací smlouvě musí být uvedeno, kdo danou nemovitost daruje a komu, jakým způsobem a kdy dárce nemovitost nabyl /např. koupě, dědictví/. Vztahuje-li se k darované nemovitosti věcné břemeno, musí být součástí darovací smlouvy. Obdarovaný nabude výlučné vlastnictví k nemovitosti vkladem do katastru nemovitostí, návrh na vklad do katastru nemovitostí podává dárce po podpisu smlouvy. Smlouva musí obsahovat notářsky ověřené podpisy.

Důležité


Darovací smlouva musí být sepsána za života dárce a nesmí obsahovat plnění až po dárcově smrti, taková darovací smlouva je neplatná. Neplatná je též darovací smlouva, ve které není uvedeno, že obdarovaný darovanou věc přijímá.

V darovací smlouvě musí být uvedeno, kdo a komu věc či nemovitost daruje. Dále jen dárce a obdarovaný /záhlaví darovací smlouvy/. U věcí movitých darovací smlouva nabývá platnost převzetím věci, nebo naopak platnost pozbývá jejím nepřevzetím, zpravidla ve lhůtě 14 dnů. U nemovitostí nabývá obdarovaný vlastnické právo zápisem v katastru nemovitostí, na základě návrhu dárce, který k návrhu předloží kopii darovací smlouvy s notářsky ověřenými podpisy účastníků. Dále je třeba opravdu důkladně v darovací smlouvě uvést vady na věci, o kterých dárce ví, popř. věcná břemena.

Nabude-li darovací smlouva právní moci, nemá již k dané movité či nemovité věci dárce žádná vlastnická práva do doby, pokud nedojde v zákonné lhůtě a na základě zákonem stanovených podmínek ke zrušení darovací smlouvy.

Darovací smlouva, povinnost daňového plnění


     - v takovém případě je nutné si nechat vypracovat znalecký posudek, jedná-li se o nemovitost, jelikož nevztahuje-li se na obdarovaného bezúplatné nabytí majetku, je povinen procentuelně zaplatit daň na základě darovací smlouvy. Tato povinnost se v současné době vztahuje na osoby, které nejsou v příbuzenském vztahu s dárcem.

     

Vikitorie - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
není třeba žádné notéřské ověřené podpisy.

Stačí na žádosti na vklad - ověřené podpisy na matrice
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles