Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dary přírody - lichořeřišnice

22. 04. 2011 | Zahrádka
Lichořeřišnice je jednoletá letnička se zářivě velkými a příjemně voňavými žlutooranžovými květy. Vyskytuje se ve dvou druzích, nízké, které dosahují výšky 10 - 30 cm a plazivé, jejichž lodyha může mít až délku 3 m. Kvete od začátku léta až po první mrazíky, které rostlinku spálí a ta uhyne. Ze zanechaných plodů se letnička sama vysemeňuje na stejném místě a kvete další rok.

Pěstuje se nejen jako ozdoba zahrad, ale také jako léčivá rostlinka, která pomáhá při léčení různých nemocí. Obsahuje spoustu účinných látek, prospěšných pro naše zdraví. Sbíráme květ, listy, semeno, všechny tři části jsou v čerstvém stavu jedlé.

Pěstování

Semena lichořeřišnice vyséváme na slunném místě od konce dubna do května. Semena jsou velká jako hrách, dobře se osadí do jamek po dvou až čtyřech semenech. Rostlinky jsou pak hustější a bohatěji kvetou. Jarní mrazíky snáší letnička při klíčení poměrně špatně. Květinu si můžeme také předpěstovat, aby nám dříve kvetla. Letnička je také užitečná na záhonu, přitahuje na sebe mšice a tím chrání ostatní rostliny. Velké listy lichořeřišnice brání v růstu plevele, v půdě odpuzuje hlísty. Můžeme ji pěstovat na záhonu v truhlíku, okrasných nádobách a také různých pergolách.
 

Kvetoucí dobroty

Čerstvé květy i listy lichořeřišnice mají přitažlivý vzhled i chuť, přidávají se do jarních salátů, působí proti jarní únavě. Listy i plody mají zvláštní kořeněnou chuť, připomínající křen. Můžeme je položit na chleba s máslem, nebo přidávat do různých vaječných a syrových pomazánek. Používáme také při zdobení studených mís, nápojů, které  lahodí oku a také chuti. Pupeny, nezralá semena se nakládají do kyselého nálevu a užívají se pak jako nepravé kapary.  Využívají se také k ochucování jídel i po tepelné úpravě.

Léčí a také uzdravuje

Patří mezi silné přírodní antibiotikum, které léčí všechny druhy zánětů. Zejména záněty močových cest a ledvin. Pomáhá při léčbě salmonely. Jejich užíváním můžete zkrátit dobu léčby. Používá se při chronických zánětech plic. Bylinku používáme ve formě nálevu a tinktur.  Nálevy a tinktury se také používají  jako desinfekce při poranění kůže a  různých kožních zánětech. Rostlinka je velmi účinná při vypadávání vlasů a proti lupům.

Sběr a sušení

Na sušení sbíráme květ, nať i semeno, od června do září. Bylinky můžeme sušit doma a také venku. Teplota na sušení by neměla přesáhnout 40°C. Po usušení můžeme bylinky uskladnit do vzduchotěsných uzavíratelných nádob, stačí obyčejné šroubovací sklenice. Pokud jsou sklenice z průhledného skla, je lepší je umístit mimo dosah slunečních paprsků, někde do temnější části místnosti.

Lichořeřišnice patří mezi vděčné letničky, které jsou nenáročné na péči, potěší oko svou krásou a prospějí našemu zdraví.


Autor: marta


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkný a poučný článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já jí znám taky.ale mě to nechutná ale rodičům anoSmajlík
hezky napsanýSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Znám jí, ale ještě jsme ji nepěstovali a ani snad nevím, že je také léčivá...
Hezký článek... Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já z ní v zimě používala kapky na kašel Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles