Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dejte životu šťávu!

3. 06. 2013 | Krása
Chcete zlepšit svůj životní styl a rádi byste začali jíst zdravě? Zkuste začít odšťavňovat! Na tajemství a smysl stále populárnějších tekutých vitaminových bomb jsme se zeptali nutriční poradkyně Moniky Divišové.

V čem spočívá výjimečnost čerstvých ovocných a zeleninových šťáv?


Čerstvé šťávy mají spoustu předností. Především jsou zdrojem mnoha vitaminů, minerálů, enzymů a vlákniny. Všechny tyto látky jsou nepostradatelné pro udržení dobrého zdraví, pitím čerstvých šťáv si navíc posílíte imunitní systém a zvýšíte odolnost organismu. Sami na sobě budete pozorovat, že máte více energie a lepší zažívání. Na čerstvou zeleninu a ovoce by se nemělo zapomínat, pár skleniček čerstvé šťávy v sobě ale obsahuje živiny z takového množství ovoce a zeleniny, které většina z nás přes den nezvládne zkonzumovat.

Monika Divišová, nutriční poradce
Monika Divišová - nutriční poradkyněČerstvé šťávy jsou tedy ve všech ohledech dobrou volbou?

Samozřejmě, to mohu jen potvrdit. Vedle již zmíněných živin je totiž efektivita vstřebání tekutých látek mnohem rychlejší než u pevné stravy. Čerstvou šťávu, na rozdíl od celého jablka či mrkve, strávíte během několika minut. Navíc s sebou nemusíte přes den nosit v kabelce ovoce, které mnohdy ani nezvládnete sníst. Stačí si jen ráno do lahve připravit šťávu. Jako jediná nevýhoda se zdánlivě jeví údržba odšťavňovače, který se po každém použití musí rozložit a umýt. S kvalitním odšťavňovačem to ale zvládnete během pár minut, není to vůbec složité.

Existuje pravidlo, jaké množství čerstvé šťávy se denně může nebo by se mělo vypít?

Nejprve je důležité říct, že se šťávy obecně dělí na ovocné a zeleninové. Ty ovocné jsou vyživující a měly by se konzumovat v první polovině dne. Je to takový ideální ranní drink. Představují skvělý zdroj doplnění sacharidů, zvýší vaši psychickou odolnost a výkon při stresu i vysokém pracovním nasazení. Hodí se také na podporu regenerace svalů a celého organismu po fyzickém výkonu. Oproti tomu zeleninové šťávy můžete pít kdykoliv během dne. Jsou velmi přínosné k udržení správného pH organismu. Právě kyselé prostředí způsobené nedostatkem živin a nesprávnou životosprávou je původcem řady onemocnění, například obezity či diabetu. Každopádně se doporučuje vypít alespoň 0,5 litru čerstvě získané zeleninové šťávy denně.

Platí, že účinky šťávy se liší nejen podle toho, zda jsou z ovoce, či zeleniny, ale i podle toho, z jakého druhu jsou vyrobeny?

Určitě, každý druh ovoce či zeleniny se v účincích na lidský organismus liší. Namátkou třeba ananas, ten pomáhá čistit, zlepšuje prokrvování a působí protizánětlivě. Pomeranče zase podporují látkovou přeměnu v buňkách a odstraňují nedostatek soustředění. Šťáva z okurek čistí pleť a je vhodné pít ji při zánětech dásní, ta z červené řepy má vynikající čistící účinek pro játra a ledviny. Samozřejmě, že doma šťávy můžete libovolně kombinovat a vymýšlet vlastní, originální recepty.

čerstvá šťávaMají ovocné a zeleninové šťávy i nějaké detoxikační účinky?

Šťávy jsou jedním ze způsobů, jak poskytnout našemu tělu pořádnou očistu. Naše tělo sice prochází přirozeným čistícím procesem, ale nestačí odbourávat všechny škodlivé látky, které se v něm objevují v důsledku našeho nezdravého a uspěchaného životního stylu. Přetížený organismus způsobuje špatné zažívání, bolest hlavy, alergie a další potíže. Příprava čerstvých ovocných a zeleninových šťáv je tedy ideálním řešením i v případě, že chceme tělo detoxikovat.

Letní sezona se blíží, takzvané hubnutí do plavek je v plném proudu, nejsou ovocné a zeleninové šťávy přeci jenom kalorické?

Právě naopak! Zelenina a ovoce jsou potraviny s nízkou energetickou hodnotou a to samé platí i pro čerstvé šťávy. Vedle toho, že skvěle chutnají, jsou ale nutričně vysoko. Proto ovocné a zeleninové šťávy představují nejjednodušší způsob, jak začít něco dělat pro své zdraví a změnit svůj životní styl.

Zdroj, foto: Catler


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Teď Xaver, ale na jiné stránce!
Obrázek uživatelky
profil
3. 06. 2013 19:54 Sebrán "Kat Heřman - Hrad Kost" za 10 bodů
23. 06. 2013 19:50 Sebrán "Bílá paní - Zámek Loučeň" za 10 bodů
23. 06. 2013 19:44 Sebrán "Svatá Barbora - Hrad Grabštejn" za 10 bodů
23. 06. 2013 19:40 Sebrán "Klíč" za 2 bodů
23. 06. 2013 19:35 Sebrán "Bílá paní - Zámek Loučeň" za 10 bodů.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíktaky klíč, už mě to točí
Obrázek uživatelky
profil
Mně tady jeden klíček...
Obrázek uživatelky
profil
tak mně tady ani ten pitomý klíčSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles