Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Delfíni a lidé - přátelé?

10. 02. 2019 | Vaše příběhy

Nedávno se na internetu objevilo video, na kterém nedaleko pláží surfovali delfíni společně s člověkem. Bylo fascinující sledovat tyto mořské tvory, jak vlnami ladně proplouvají a občas se i objeví nad hladinou.

Na moři se delfíni také často setkávají s lidmi. Přílákají je tlakové vlny vytvářené loďmi, ve kterých velmi rádi surfují a skáčou. Tyto skoky mohou být až 5 metrů vysoké a 10 m dlouhé! Někdy jsou skoky delfínů doprovázeny otočením kolem své osy. Důvody tohoto chování delfínů nejsou jasné. Možná tím prokazují svou zdatnost nebo je to pro ně prostě zábava – velmi rádi se totiž předvádí. Tyto jejich hry jsou známkou jejich inteligence a také určitá forma odreagování. Jejich mozek totiž neustále pracuje, a to i ve spánku, kdy je jedna polovina mozku vždy ve střehu před případným nebezpečím.


POMOC DELFÍNA

Známé jsou případy pomoci delfínů. Ve vodě dokáží člověka zachránit před utonutím tím, že jej nadzvedávají a dopraví ke břehu. Tady se ale nejedná o nic jiného, než o jejich přirozený pud. Delfíni totiž vydrží pod vodou asi 15 minut, poté se musí nad hladinou nadechnout. A jestliže se v jejich stádě objeví raněný jedinec, nadzvedávají jej nad hladinu i několik hodin, a to i tehdy, je-li tento jedinec už mrtvý.

Dalším případem záchrany může být i setkání člověka se žralokem, kterého delfíni dokáží zahnat. Opět je příčinou jejich přirozený pud. Žraloci zpravidla delfíny ani jiné kytovce neloví, ale když mají hlad, vyhlídnou si ve stádu oslabeného jedince, mláďata, či nemotorné těhotné samice, na které zaútočí. V okamžiku, kdy delfíni zaznamenají tento záměr žraloka, zahájí obranu tím, že začnou kolem tohoto ohroženého jedince kroužit a žraloka tak zastraší.

Delfíni jsou totiž velmi společenští tvorové, pohybují se zpravidla ve stádech, ve kterých se k sobě chovají velmi přátelsky a navzájem si pomáhají, což je také důvodem, proč se objektem jejich záchrany někdy může stát i jiný jedinec, než je člen jejich stáda. Je to prostě jejich intuitivní chování, na které jsou zvyklí.


ÚTOK DELFÍNA

Na druhou stranu jsou také známy případy útoků delfínů na člověka. Tyto útoky však nejsou velmi časté a většinou se odehrávají v zajetí, kde si snaží ujasňovat svou pozici ve stádě, což je ovšem pro delfína volně žijícího v moři nepřirozené.

Je ale i pár případů, kdy delfíni zaútočili na člověka v moři. Příčinou takového útoku bývá nejčastěji stres zvířete, které je pronásledováno a obtěžováno turisty tak dlouho, než tuto pro něj bezvýchodnou situaci vyřeší tím, že zaútočí. Ale ani delfíni nejsou žádní svatoušci, někdy zaútočí jen tak, pro zábavu.


PŘÁTELÉ?

Delfín je lidmi vnímán jako hodný, inteligentní a přátelský tvor, ale je potřeba si také uvědomit, že je to především divoké zvíře, a podle toho se k němu musí také přistupovat.  Takže ačkoliv je pro delfína přirozené spíše přátelské chování, je potřeba dodržovat si odstup, protože nikdo neví, co se zrovna honí hlavou toho druhého.


Semolina - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Delfíni a lidé - přátelé?:

Delfíni a lidé - přátelé?
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíksouhlasím se závěrem článečku..je to zvířeSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles