Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děložní nádory neboli myomy

7. 06. 2017 | Nemoci
Název zní děsivě, a navíc často o myomech vůbec nic nevíme. Dokud to nepotká nás či někoho blízkého… Přitom se problematika myomů týká až 40 % žen v plodném období!
Odpovědi lékařů na otázky, které si klade každá žena by vás mohly uklidnit.


* Co to je myom a jak vypadá?

Děložní myom je nezhoubný nádor dělohy vycházející z jedné, většinou postupně se zvětšující buňky hladké svaloviny. Jedná se o rostoucí, obvykle kulaté a tuhé uzly, s bohatě prokrvenými okraji. Během vývoje se může měnit jejich prokrvení, což bývá důvodem bolestivých potíží.
S přibývajícím věkem stoupá pravděpodobnost, že tento proces probíhá na různých místech, pak se hovoří o mnohočetných myomech, resp. o myomatózní děloze.

léčba myomu* Kterých žen se myomy týkají?

Myomy se vyskytují u žen během celého reprodukčního období, tedy přibližně od 15 let do menopauzy. Myomy, které přetrvávají po menopauze, většinou nepůsobí klinické potíže. Díky menopauze, a s ní spojenými hormonálními změnami, zpravidla dochází ke zmírnění klinických příznaků.
Slovo „nádor“ pochopitelně může pacientky vyděsit, ale děložní myomy jsou podle všeho v naprosté většině případů nezhoubné.

* Proč vlastně děložní myomy vznikají?

Toto téma je v posledních letech předmětem rozsáhlého laboratorního výzkumu, ale odpověď na takovou otázku stále ještě není zdaleka uspokojující. Předpokladem pro vznik a růst myomů jsou ženské hormony, estrogeny a gestageny. Svoji roli hrají tzv. růstové faktory, ale také počet těhotenství nebo příslušnost k určité rase (myomy jsou nejčastější u černošek). Základní příčina ale bude pravděpodobně genetická. Nejde však nejspíše o vrozené dispozice, ale o takzvané mutace genů buněk hladké svaloviny během života ženy. Jak mutace vznikají, není zřejmé. Ze zkušeností vyplývá, že výskyt v rodině nemá zásadní vliv na výskyt u konkrétní pacientky.

* Jak často se děložní myomy vyskytují?

Ve věkové kategorii 35–50letých se vyskytují až u poloviny žen, ale mnoho z nich nemá po dlouhou dobu žádné klinické projevy, v podstatě o ničem neví. To se může změnit s nástupem těhotenství, kdy se zvýší množství pohlavních hormonů a myomy začnou růst. Po ukončení těhotenství nastává hormonální útlum i redukce prokrvení celé dělohy, a myomy se tak během šestinedělí mohou vrátit na svou původní velikost nebo se dokonce zmenšit.

* Jak se vlastně na myomy přichází?

Vzhledem k všeobecnému rozšíření ultrazvuku se bezpříznakové myomy často nachází během běžné preventivní prohlídky. Pokud se myom nějakým způsobem projevuje, tak jediným, relativně specifickým příznakem je nadměrné a prodloužené menstruační krvácení. Mezi typické projevy myomů tak nepatří nepravidelnosti cyklu nebo výskyt špinění.

*Je nutné hned operativní řešení?

Nikoliv. Operace, tedy radikální zásah do ženina těla, je jednou z možností řešení myomu. Tou druhou je léčba konzervativní, pomocí léků. A ta je dnes díky novému léku s účinnou látkou ulipristal acetátu nesmírně efektivní: myomy je takto možné výrazně zmenšit či téměř odstranit. Hodně zmenšené myomy se poté dají vyjmout hysteroskopicky, tedy vaginální cestou, operace bývá snadná a nezanechává přílišné následky.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
O dělohu včetně vaječníků jsem také přišla kvůli myomu, přibrali preventivně i slepé střevo. Tehdy jsem měla 50 a bylo to zhruba před dvaceti léty.
Obrázek uživatelky
profil
je mi 52 let,myom mi odstranili v 38 letech,museli mi vzít celou dělohu
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles