Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Desatero péče o aknózní pleť

5. 10. 2017 | Péče o tělo
Akné je neinfekční chronické zánětlivé onemocnění mazových žláz a vlasových folikulů. Obecně jej lze rozdělit na tři skupiny: akné podmíněné vnitřními faktory (např. acne vulgaris), akné podmíněné vnějšími faktory (např. kosmetické akné) a akné vznikající jako vedlejší projev užívání některých léků. Asi nejznámější formou onemocnění je acne vulgaris, které začíná nejčastěji kolem 11 až 13 roku života. Svého maxima dosahuje kolem 16 - 18 let věku.

Příčiny vzniku akné jsou nejčastěji tyto - zvýšená tvorba kožního mazu, zvýšená
a zrychlená produkce zrohovatělých buněk, bakteriální osídlení na kůži (především přítomnost Propionibacterium acnes) a dědičnost. Z dalších faktorů, které mají důležitý význam to jsou psychosomatika, stres, zažívací obtíže, zácpa, různá ložiska infekce v těle (chronické záněty krčních mandlí, neošetřený chrup, zubní kazy, gynekologické obtíže a podobně), potraviny, sluneční záření, mechanické dráždění např. vlasy, čelenkami, přilbami, intenzivní vymačkávání, nevhodná kosmetika či léky a další.

Jak se dá akné léčit?

„Odborníci doporučují vyšetření na kožní ambulanci, kde dochází k určení typu akné a vyloučení jiného kožního onemocnění. Specialista také vypracovává kompletní anamnézu. Zjišťuje, kdy akné vzniklo, jak se vyvíjelo a na co v případě předchozí léčby reagovalo. Léčba je individuální, dlouhodobá a je třeba s ní začít co nejdříve, ideálně již při prvních projevech", vysvětluje MUDr. Júlia Černohorská, Ph.D.

Desatero péče o aknózní pleťDesatero péče o aknózní pleť

1. Používejte adekvátní pleťovou kosmetiku
2. Pravidelně pleť čistěte - Čištění, díky kterému dochází k odstranění přebytečného mazu,  by mělo probíhat ráno i večer. Vhodnými pečujícími přípravky jsou micerální vody a gely bez alkoholu. Po vyčištění pleti by měla následovat aplikace krému. Je důležitý, aby byl nemastný a pokožku nevysušoval.
3. Při péči o pleť nepoužívejte krémy a přípravky s obsahem alkoholu, které vysušují. Nevhodné jsou také mastné výživné krémy a mléka. V létě pleť chraňte před negativními účinky slunečního záření přípravky určenými speciálně pro aknózní pleť.
4. Dodržujte zásady i při aplikaci dekorativní kosmetiky. Používejte pouze make-up určený pro aknózní pleť, který neucpává póry. Aplikujte jej nejdříve 30 minut po aplikaci protiaknózních léčiv.
5. Dodržujte správnou životosprávu - Vyvarujte se faktorů, které zhoršují akné, jako jsou stres, zažívací obtíže či narušená imunita.
6. Dbejte na správnou stravu - Mezi potraviny, které mohou podporovat rozvoj pupínků patří sladkosti, čokoláda, kakao, ořechy, koření, kyselá jídla, uzeniny, potraviny s dlouhým datem spotřeby, s obsahem konzervantů, některé sýry, hořčice, brambůrky, smažená a tučná jídla nebo sladké nápoje. Je vhodné konzumovat syrovou zeleninu a ovoce, zeleninové a ovocné šťávy, bio jogurty, čerstvé ryby a drůbež a především dostatečné množství čisté vody.
7.  Dobrý vzhled pleti podporuje dostatečně dlouhý spánek.
8. Omezte kouření, pobyt v prašném a zakouřeném prostředí. Onemocnění zhoršuje rovněž sálavé horko, vysoká vlhkost a zvýšené pocení.
9. Pozor na špatné mechanické odstraňování komedonů a vymačkávání pupínků. Hrozí zde riziko vzniku jizev. Vhodnější je využít čištění pleti u kosmetičky.
10. Stav pleti lze podpořit užíváním vhodných potravinových doplňků s obsahem vitamínů, zinku a selenu.
 
Akné je vleklým fyzickým onemocněním, které ovšem neblaze postihuje i psychickou stránku. Obličej je významnou součástí naší identity, branou k navazování sociálních kontaktů a má velký vliv na první dojem. V dnešní době, tolik zaměřené na vzhled a dokonalost, může akné u žen, mužů i dospívajících dětí, kteří jim trpí, vyvolávat nepříjemné emoce jako je stud, ponížení
a zlost. Ty mohou vést k pocitům úzkosti, depresi a k celkové psychické nepohodě, v krajním případě i k sebevražedným tendencím. Hloubka onemocnění dotyčného přitom s hloubkou úzkosti a deprese nesouvisí, i mírnější forma akné může člověku převrátit život naruby a zacloumat jeho sebevědomím.
 
Zanícené pupínky
na tváři mohou vyvolat u člověka emoční stres, který akné dál zhorší. Stejně tak stres sám o sobě, frustrace nebo stavy úzkosti či jakákoli obtížná životní situace, kterou dotyčný zrovna prochází, má vliv na zhoršování aknózních projevů. Vliv psychiky na akné a vliv samotného akné na psychiku člověka je nesporný, shodují se odborníci. Tento problém je markantní především u dospívajících, čelí mu však i dospělí.

Zdroj, foto: Alpík


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !