Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Desatero zásad, jak se vyhnout chřipce

23. 09. 2010 | Nemoci
Příznaky chřipky na sobě někdy pocítil snad každý: horečka, bolesti hlavy a svalů a celková slabost. Není divu, chřipka neboli influenza postihuje zejména v podzimním období značnou část populace. „Nepleťte si však chřipku s nachlazením, tu opravdovou zkrátka nepřechodíte, udeří bez varování a počátečních příznaků a skolí vás znenadání tak, že ráno nemůžete vstát z postele. Onemocnění může trvat až deset dní a únava, která ho provází, nezřídka přetrvá i několik týdnů,“ popisuje MUDr. Marta Tmějová . Jakou zvolit prevenci a jak zabránit chřipce, aby vás letos na podzim či v zimě skolila? Zkuste využít deseti rad MUDr. Marty Tmějové a řídit se následujícími jednoduchými tipy.

1.)    Vyhýbejte se místům, kde hrozí nákaza
kychajici-zenaTato rada zní jednoduše, ale jedná se asi o nejzásadnější způsob prevence – v době zvýšeného výskytu chřipkových onemocnění omezte co nejvíce pobyt na místech, kde se shromažďuje větší množství lidí, a upravte svůj denní program tak, abyste se rizikovým místům vyhnuli. Pokud to jde, vyhněte se MHD a jeďte autem nebo se projděte, místo posezení v kavárně si pozvěte přátele domů, obědy si do práce noste z domova a návštěvu divadla odložte na jindy.

2.)    Dopřejte organismu vitamínovou bombu
Na podzim, kdy riziko onemocnění chřipkou několikanásobně stoupá, platí dvojnásob pravidlo o pravidelném přísunu vitamínů v pěti porcích ovoce nebo zeleniny denně. Zvyšte příjem vitamínu C, který najdete v pomerančích, grepech, citrónu, rajčatech, červené paprice a bramborech, a také vitamínu E, který se skrývá v ořechách, máku, luštěninách, vaječných žloutcích a mléku. Pro jistotu můžete své tělo podpořit ještě vitamíny z lékárny, ale pozor, kvalitní vyváženou stravu tabletkami nenahradíte. V období chřipek také vynechte redukční diety, organismus potřebuje všechny síly pro boj s všudypřítomnými viry.

3.)    Zničte viry mýdlem a teplou vodou
„Virus chřipky dokáže na vzduchu přežít až 48 hodin,“ varuje MUDr. Tmějová, „a s pomocí špinavých rukou jej pak snadno přenesete na sliznici, kde se uchytí. Vědci se nedávno shodli, že prosté mytí rukou je jednou z nejúčinnějších preventivních rad,“ dodává. Strčte proto ruce pod kohoutek s teplou vodou několikrát denně, vždy před jídlem a po návratu z toalety, po manipulaci s penězi, cestě městskou hromadnou dopravou atd. Samotná voda k likvidaci bakterií a virů nestačí, nezapomeňte proto na mýdlo a ruce omývejte teplou vodou až po zápěstí po dobu alespoň 20 vteřin.

4.)    Nezapomeňte na očkování

Očkování proti chřipce bývá veřejností často podceňováno, přitom vás chřipka může vyřadit z běžného provozu až na tři týdny a pro osoby s oslabeným zdravím může být dokonce i smrtelná. Očkování je třeba každý rok opakovat, protože virus mutuje. Lékaři doporučují nechat se očkovat právě na podzim, ještě před vypuknutím chřipkové epidemie. Ochrana začíná působit již dva týdny po očkování a přetrvává 6–12 měsíců. Na vakcíny někdy přispívá zdravotní pojišťovna nebo zaměstnavatel. Zjistěte si proto své možnosti a investujte do vlastního zdraví. Případná nemoc by vás stála mnohem víc, a to nejen co se financí týká.

5.)    Pijte jako duha

Jednou z klíčových zásad prevence je dostatečná hydratace organismu. Nejvhodnějším prostředkem doplňování tekutin je čistá voda, nicméně dobrou volbou jsou i ovocné či zelené čaje a ředěné ovocné džusy. „Nedostatek tekutin se projeví na barvě moči, která má v ideálním případě být téměř čirá. Blíží-li se její barva spíš žluté, je třeba zavodňovat intenzivněji. Hydratovaný organismus lépe vyplavuje toxické látky a snáze se vyrovná s útokem chřipkových virů,“ radí MUDr. Tmějová. 

6.)    Zahoďte cigarety (nebo alespoň uberte)
To, že kouření škodí zdraví, je starý známý fakt, možná vás ale překvapí, že kuřáci jsou náchylnější dokonce i k chřipce. „Každá vykouřená cigareta vysušuje nosní sliznici, která pak slouží jako ideální základna pro uchycení chřipkového viru. Riziko platí i pro pasivní kuřáky,“ varuje MUDr. Tmějová. Odříct si svůj zlozvyk není jednoduché, nicméně četné studie prokázaly, že počet kuřáků, kteří onemocní chřipkou, značně převyšuje počet nemocných nekuřáků.

7.)    Dejte si topinky
Česnek je spolehlivý ničitel nejen upírů, ale i bacilů, to věděly už naše babičky.  Dokáže pročistit tělo a působí protizánětlivě, ničí parazity, plísně, kvasinky i bakterie. Zkušenosti přírodní medicíny potvrzují v současné době i vědecké průzkumy. Mikrobiologové z Birminghamské univerzity dokázali, že účinné látky obsažené v česneku pomáhají hubit viry, které způsobují chřipku a nachlazení. Dejte si tedy k večeři topinky nebo česnečku a pro větší efekt můžete každé ráno sníst jeden stroužek samotný. Když jej zapijete vodou, nemusíte se bát ani typického odéru. Česneková léčba pomůže i tehdy, dostaví-li se první příznaky nachlazení.

8.)    Rada jako křen
Křen není jen vhodným doplňkem k vepřovému, ale i ceněným pomocníkem ze zelené lékárny. Naši předkové přirovnávali jeho účinky ke schopnostem kořene žen-šen a staří Řekové věřili, že bystří mysl. Preventivně i při počínající nachlazení, rýmě nebo chřipce můžete denně užívat tři lžičky křenového medu. Připravíte ho jednoduše – nastrouhaný křen smícháte s medem v poměru 1:1.

9.)    Ničte viry větráním
„Viry chřipky se většinou šíří vzduchem ve formě kapének. Co jim opravdu nesvědčí, je chladné počasí a mráz,“ radí MUDr. Tmějová. Pravidelné větrání doma i v práci tedy brání jejich šíření. Pokud onemocněl někdo z rodiny, větrejte pravidelně i pacientův pokoj. Desinfekci můžete podpořit také tzv. horským sluníčkem, jehož pětiminutové záření v pokoji nemocného viry spolehlivě zahubí.

10.)     Nedotýkejte se obličeje

Tato rada může znít banálně, ale oči, nos a ústa, nebo lépe řečeno oční, nosní a ústní sliznice, jsou pro chřipkové viry otevřené dveře do vašeho těla. Vyvarujte se proto mnutí očí, drbání nosu, okusování nehtů a přemýšlení s prstem v ústech. Obzvlášť v kombinaci s nedodržením pravidla o častém mytí rukou je dotýkání se vlastního obličeje jednou z nejsnazších cest, jak chřipku chytit.

Zdroj: Očkovací centrum Avenier

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Aby prevence byla účinná, měla by být dlouhodobá...ideálně otužovat celoročně, pravidelný pohyb za každého počasí... Imunitu posiluji Preventanem a beru ho ideálně už na začátku podzimu...a chřipka se mi poslední dva roky naštěstí vyhýbá Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já se vyhýbám tak, že pravidelně beru 2x denně tabletku hlívy ústřičné 800mg a můžu říct, že od té doby tolik netrpím na opary a i chřipka se mi vyhýbá obloukem. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Očkování je velmi sporné. Každý organismus na něj reaguje jinak. Já osobně jsem se dala očkovat jednou a skutečně jsem žádnou nedostala, ovšem znám případy, kdy lidé po očkování tak onemocněli, že nikdy dříve tolik netrpěli. Vždy je třeba zvážit všechna pro a proti.
Obrázek uživatelky
profil
no a já s tím zápasím už od neděle a pořád se mně to drží jak klíště,rýma,kašel,ale místo teplot jsem podchlazená 35,4'C má mé tělo,piji teplý čaj s citrónem
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles