Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Deset mýtů o darování krve

18. 06. 2019 | Péče o tělo
Světový den dárců krve se každoročně slaví 14. června. Den je obecně věnovaný všem dobrovolníkům, kteří krev darují, a každý den tak zachraňují něčí život. Tento den se však využívá i k povzbuzení dalších dobrovolníků po celém světě, aby svou krev darovali. Každý v sobě možná ukrývá hrdinu a chtěl by nějak pomáhat, ale možná právě vám v tom brání strach a mýty, které kolem darování krve panují. Je na čase je rozbít a říci si, jak to doopravdy je.

Mýtus č. 1 – Darování krve bolí
Fakt: Během odběru krve se používá stejná jehla, jako když vám odebírají krev u praktického lékaře. Jedná se tedy pouze o malé píchnutí, jak říká dětský lékař „jako od včeličky“. Jediný rozdíl je v tom, že jehla je v ruce déle. Pokud tedy zvládnete injekci od lékaře, určitě zvládnete i darování krve.

Mýtus č. 2 – Jsem kuřák, a proto nemohu krev darovat
Fakt: Krev můžete darovat i jako kuřák.

dárci krveMýtus č. 3 – Darování krve je časově náročné
Fakt: Samotný proces dárcovství trvá 10-12 minut, ale celý proces od vyplnění formulářů, až po občerstvení zabere cca 45 až 60 minut.  A to jde, ne?

Mýtus č. 4 – Jsem diabetik a nemohu krev darovat
Fakt: V případě cukrovky nemůžete krev darovat obecně tehdy, pokud používáte k její léčbě inzulin. Pokud cukrovku léčíte pouze léky, obecně krev darovat můžete. Samozřejmě, vše závisí na vašem konkrétním zdravotním stavu a výsledcích krevních testů. Krev nemohou darovat např. někteří pacienti s diabetem 2. typu s průvodními srdečními potížemi nebo špatným krevním tlakem.

Mýtus č. 5 – Darování krve není pro vegetariány
Fakt: Obvykle se předpokládá, že vegetariáni mají v krvi menší množství železa, které je v těle spojeno s hemoglobinem. Záleží však na tom, jak se vegetarián stravuje, protože jeho krev může být k dárcovství vhodná. Zelená listová zelenina a indická vegetariánská strava obsahuje velké množství železa, podobně jako maso.

Mýtus č. 6 – Po darování krve musím ležet a odpočívat
Fakt: V každodenních činnostech můžete pokračovat téměř hned po darování krve, pokud budete dodržovat doporučený pitný režim. Také byste se měli vyhnout alkoholu a přímému slunečnímu záření po dobu 24 hodin. I v den darování krve však můžete být v práci za hvězdu, nic vám v tom nebrání. Lékaři však nedoporučují žádné zvedání těžkých vah nebo cvičení v posilovně.

Mýtus č. 7 – Darování krve vyčerpává vlastní krevní zásobu člověka
Fakt: Lidské tělo obsahuje asi 4-6 litrů krve. Během darování krve je odebráno cca 450 ml krve, které si tělo poté samo znovu vyrobí. Nemusíte se tedy bát, že by vám krev v těle chyběla. Tělo zdravého člověka se o sebe postará.

Mýtus č. 8 – Během darování krve se mohu nakazit HIV nebo jinou infekcí
Fakt: Každý proces odebírání krve probíhá se sterilními jednorázovými pomůckami, takže žádné riziko přenosu infekcí nehrozí.

Mýtus č. 9 – Již existuje náhrada lidské krve
Fakt: Vědci sice neustále testují a vyvíjejí náhražky hemoglobinu, ale v současné době stále neexistuje nic, co by nahradilo celou lidskou krev. Právě proto jsou noví prvodárci stále potřeba.

Mýtus č. 10 – Jako žena nemohu darovat krev
Fakt: Podstata otázky způsobilosti dárcovství krve souvisí s hladinou hemoglobinu. Předpokladem pro dárcovství krve je minimální hladina 12,5 g/dl hemoglobinu v ženském těle. Hladina hemoglobinu u žen bývá nižší než u mužů, a proto je více dárců právě mužského pohlaví. Pokud nemá žena podváhu a její hladina hemoglobinu je ideální, krev darovat může. Pokud je však žena těhotná nebo kojí, nejde to.

Mnoho lidí má z odběru krve strach. Bojí se infekce, jehel či zdravotních následků z odběru, který je však absolutně bezpečný. Často od prvodárců slýcháme, že mají strach, věří mýtům, které o darování krve kolují a díky tomu mají i zkreslené představy o tom, jak odběr probíhá. Po odběru však říkají, že kdyby tohle věděli, tak už přišli dříve.

Byla by škoda myslet si, že krev darovat nemůžete, když to není pravda. Přitom ve světě každé dvě sekundy potřebuje nějaký člověk krevní transfuzi nebo produkty vyrobené z krve. Ti, co krev již darují, ji darují z čistého altruismu. Dělají to proto, že jsou v pozici, kdy ze zdravotního hlediska darovat mohou, a protože chtějí reagovat na potřebu krve a krevních produktů, jako jsou plazma a krevní destičky. Každý musí začít sám u sebe.

Zdroj: Parodontax



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tenhle článek nepřesvědčí.

Třeba v bodě 1O zcela chybí, že ženy by neměly darovat krev v období menstruace a cca 3 dny před ní a 3 dny po jejím skončení. To je podle mne mnohem srozumitelnější než se ohánět hladinou hemoglobinu (která z nás má průběžný přehled o hladině Hg ? ...) A že minimální hmotnost dárce je 50 kg.

Jeden odběr by neměl trvat déle než 10 minut, aby zůstala uchována aktivita všech cenných faktorů obsažených v krevní plazmě. Takže co se týče velikosti jehly, rozhodně to není žádná mrňavá včelička, kterou byste to kapali půl hodiny Smajlík ale ano, NEBOLÍ to.

Všem zájemcům doporučuji podívat se web nejbližší transfuzky, kde jsou podrobně rozepsány požadavky a omezení, a poprvé jít s někým, kdo už krev dává. Ten vám nejlíp ukáže, jak to chodí a máte s kým pokecat Smajlík

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles