Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Deset nejčastějších zdravotních problémů miminek

25. 11. 2020 | Dětské nemoci
Příchodu malého děťátka se jistě všichni nemůžou dočkat. Pokojíček, kočárek, oblečení i plenky ‑ vše nakoupeno a připraveno. Jenže s radostmi z malého drobečka však přichází i starosti, když je třeba rozklíčovat, proč miminko pláče a co tím chce svému okolí sdělit. Málokdo například ví, že i úplně zdravé novorozeně propláče průměrně hodinu až tři každý den, je to totiž jediný způsob komunikace, které miminko v prvních měsících má. Víte, jaké jsou nečastější příčiny pláče?

    1. Bolesti zoubků

Obávané bolesti při prořezávání zoubků kolem půl roku děťátka jsou strašákem většiny rodičů. Poměrně často jsou doprovázeny i zvýšenou teplotou a průjmy. Bolesti se dají zmírnit zakoupením gumového kousacího kroužku případně jemnou masáží dásní prstem a bylinkovými čaji.

    2. Reflux

Jedná se o samovolný a opakovaný návrat obsahu žaludku, tzv. ublinkávání. Pokud se jedná o výjimečnou situaci a děťátko jinak prospívá, není důvod k obavám. Problém nastává v případě, když dítě zvrací proudem, je neklidné a podrážděné. To už může signalizovat nemoc, kterou není radno přehlížet.

spokojené miminko    3. Zrychlené dýchání

Na prvním místě je nutno říci, že dítě dýchá rychleji než vy, což je zcela v pořádku. Nicméně pokud se rychlost dýchání ještě zvýší, dýchání je trhavé a dochází až k lapání po dechu, je nutné zpozornět. Může se totiž jednat o záškrt, zápal plic či bronchitidu.

    4. Bolavé bříško

Bolest bříška, křeče či prdíky zná téměř každá maminka. Jedná se o typický příznak dětských kolik. Ty mohou být způsobeny intolerancí laktózy, protože novorozenci nemají plně vyvinuté trávení. Naštěstí jsou na trhu přípravky, které dodají chybějící enzym laktázu a vyřeší tak samotnou příčinu vzniku koliky.

    5. Horečka

Pokud tělesná teplota u dítěte mladšího půl roku stoupne nad 37,5° C měli bychom být v pozoru. Horečka totiž signalizuje boj těla s infekcí, které rozhodně není radno brát na lehkou váhu. Obzvláště, když se přidají bolesti, křeče, letargie, vyrážka či zvracení, rozhodně neotálejte a vyhledejte lékaře. Jak ale miminku měřit teplotu? Vsaďte na moderní technologie a vyzkoušejte bezkontaktní čelní teploměry, ty změří miminku teplotu do pár vteřin.

    6. Kašel

U kašle je důležité sledovat celkový zdravotní stav. Štěkavý kašel může totiž znamenat zánět hrtanu, spolu s nachlazením může předznamenávat nachlazení či chřipku, v případě pocitu nedostatku vzduchu a lapání po dechu může znamenat i černý kašel. Děti do 4 let by však léky proti kašli užívat neměly. Pro zmírnění obtíží používejte zvlhčovače vzduchu a dbejte na dostatek tekutin.

    7. Vyrážka

Pokud se objeví nepříjemná vyrážka, určitě stojí za zvážení začít používat nedráždivá a hypoalergenní mýdla, začít prát v citlivějším pracím prostředku a dbát na dostatečnou hydrataci pokožky miminka. Pokud vyrážka nezmizí, případně se přidají horečka a puchýře, je nejvyšší čas zajít k lékaři.

    8. Zácpa

Frekvence vyprazdňování u miminek je velmi různá, proto o zácpě mluvíme v případě, že je stolice tvrdá s bolestivým průchodem. Doporučováno je přidání více tekutin a vlákniny, případně masáž bříška, která napomůže mechanickému rozpohybování střev.

    9. Ucpaný nos

Ucpaný nos je častým projevem při rýmě. Jak si tedy poradit v tomto případě? Ideální je použít zvlhčovač vzduchu a odsávačku hlenů, která uleví. Pokud různé rýmičky a nachlazení řešíte i s většími dětmi, vsaďte na inhalátor. Nejlépe takový, který si poradí díky odsávačce i s rýmou!

    10. Průjem

Průjem je jedním z nejčastějších dětských onemocnění. Většinou se jedná o následek alergie na některou z potravin, které snědla maminka před kojením. V takovém případě je nutné držet dítě v klidu a hlavně dbát na pravidelný a dostatečný přísun tekutin, aby se předešlo dehydrataci. Pokud se potíže do 24 hodin nezlepší a přidá se horečka či zvracení, zajděte ke svému pediatrovi.


Zdroj, foto: Coliprev


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !