Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Deset rad pro cestování s dětmi - Jaká hrozí rizika a jak se jim vyhnout?

3. 06. 2011 | Praktické rady
Blíží se léto a s ním i doba dovolené. Jak zvládnout cestování s dětmi tak, abyste si jej užili vy i vaši potomci? Přinášíme seznam osvědčených rad.

1.    Nejezděte daleko
Zkušení rodiče vyznávají osvědčené pravidlo přímé úměrnosti: Čím menší dítě, tím menší vzdálenost, na kterou s ním cestovat. Vzhledem k tomu, že malé děti ještě nemají stabilní imunitu, je zbytečné vystavovat je novým zdravotním rizikům v cizí zemi. Kojenci navíc v mnoha případech špatně snášejí změnu prostředí a narušení přirozeného biorytmu. S dětmi kojeneckého věku je proto ideální zůstat na dovolenou v České republice. Zahraniční dovolené vždy předem konzultujte s pediatrem.

2.    Když jedete autem
V případě, že cestujete s dětmi, je jedním z nejpohodlnějších způsobů přepravy jízda automobilem. Umožňuje vám flexibilně reagovat na potřeby dítěte, zastavit, když je třeba a je snazší udržovat v něm stálé klima. Malé děti do 3 let potřebují přestávku minimálně každou hodinu, aby se osvěžily a trochu se protáhly. Starším dětem stačí až 2 hodiny. Zcela nezbytnou podmínkou je vhodná a kvalitní autosedačka.

3.    Vyhněte se kinetóze

Kinetóza, neboli cestovní nevolnost, se objevuje u dětí i dospělých při přepravě různými dopravními prostředky. Mezi projevy patří závrať, nevolnost, bolesti hlavy, studený pot, případně zvracení. Existuje řada přípravků, které pomáhají těmto příznakům předcházet. S nejlepší volbou vhodných tabletek či žvýkaček vám poradí lékárník. Děti trpící kinetózou by neměly v autě číst nebo kreslit, lepší je v tomto případě dívat se z okýnka a povídat si, zpívat, nebo třeba hrát slovní fotbal.

4.    Cestujeme letadlem
Cestujete-li letadlem, připravte děti na nepříjemné pocity při vzletu a přistání, které jsou způsobeny  přetlakem ve středním uchu. Starším dětem pomůže cucání bonbónu nebo žvýkání žvýkačky, kojence je dobré při vzletu a přistání vzbudit a začít jej kojit, nebo krmit z lahve.

5.    S jídlem velmi opatrně
Cestujete-li do zahraničí s dětmi, víc než kdy jindy platí pravidlo zvýšené opatrnosti při konzumaci potravin a vody. Například v Egyptě a v dalších exotických destinacích používejte výhradně balenou vodu v neporušeném obalu, a to i na mytí rukou, čištění zubů či omývání ovoce. Nepřipravujte příkrmy z místního ovoce a zeleniny, raději s sebou zabalte osvědčené dětské konzervy z domova. Před cestou navštivte dětského lékaře, poskytněte mu co nejvíc informací o plánované dovolené a informujte se o možných rizicích.

6.    Když bolí bříško
Průjem patří k nejčastějším problémům, které děti během cestování postihují. Na vině je nedostatečná imunita a častý kontakt rukou a úst. Důležité je důkladně si mýt ruce, omývat hračky a pravidelně sterilizovat láhev i dudlíky.  S průjmem hrozí dětem riziko dehydratace.

7.    Už tam budem?
Nejčastější otázka při cestování s dětmi je: Kdy už tam budeme? Připravte si dopředu dostatek her a zábavy, aby se děti nezačaly na cestě nudit. Vezměte s sebou dost hraček, pomůže i oblíbená hudba nebo pohádky do autorádia. Menším dětem přibalte např. deku nebo plyšové zvířátko, na které jsou zvyklé, budou klidnější. Mezi oblíbené autohry starších dětí patří např. počítání barev, kdy si každý vybere jednu barvu a počítá protijedoucí auta této barvy, vyhrává ten s největším počtem. Osvědčený je i slovní fotbal nebo hádání zvířátek či osobností, kdy se smí ptát jen na otázky s odpovědí ano, ne.

8.    Mazat, mazat a mazat
Dětská kůže je na sluneční paprsky mnohem náchylnější, než kůže dospělého. Děti do 6 měsíců není vhodné vůbec vystavovat slunečnímu záření, měly by se držet pouze ve stínu a oblečení by mělo pokrývat celé tělo. Do 6 měsíců se nedoporučuje ani používat opalovací krém. Starší děti každé dvě hodiny natírejte opalovacím krémem  s vysokým ochranným faktorem, po koupání nebo pocení vrstvu obnovte. Pozor, aplikace krému spolu s repelentem účinnost faktoru snižuje na třetinu. Nezapomínejte také na pokrývku hlavy a sluneční brýle.

9.    Nezapomeňte na tekutiny
Děti jsou citlivější na ztrátu tekutin, proto dbejte na dostatečný pitný režim, a to nejen u dětí, ale i u sebe. Děti mezi 1 – 4 lety by měly vypít denně cca 100 ml na každý kg své váhy, pokud mají průjem, teplotu nebo zvrací, pak ještě více. Důležitá je také volba tekutin, základem by měla být kojenecká nebo stolní voda bez bublinek. Tu lze kombinovat s minerálkou nebo ochutit citronovou šťávou, siru-pem či trochou ovocného džusu. Dále mohou děti pít ovocné čaje slazené medem.

10.    Mami, mě něco kouslo

Komáři, klíšťata a mouchy přenáší řadu závažných onemocnění, jako je např. klíšťová encefalitida, malárie nebo horečka dengue. Proti některým z nich neexistuje jiná ochrana, než důkladná prevence v podobě používání repelentů a dalších ochranných pomůcek. Pomáhá oblečení s dlouhým rukávem a nohavicemi, děti by měly spát  v pokojích s klimatizací, se zakrytými okny nebo pod moskytiérou. Také kočárek je třeba přikrýt sítí proti hmyzu. Repelenty nejsou vhodné pro děti mladší 2 měsíců. Čím menší je počet bodnutí nebo pokousání hmyzem, tím menší je riziko onemocnění, která tento hmyz může přenášet. Zvažte také možnost dostupných očkování, o kterých vás informuje dětský lékař.

Zdroj: Linex Baby

Veronika J.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !