Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Deset výživových tipů pro zdravé a krásné tělo

29. 05. 2011 | Diety

1 Každý den snídejte: Studie prokazují, že až 25 procent lidí si neudělá čas na snídani. Jenže snídaně je nesmírně důležitá, protože ukončuje „půst”, který zažíváme během spánku. Pokud si ranní jídlo odepřeme, metabolismus těla se zpomalí a komplikuje hubnutí. Správná snídaně představuje pro organismus skvělý zdroj vitamínů a minerálů. Dokáže také zlepšit vaši náladu a soustředění!


2 Pijte hodně vody
(35ml/kg tělesné váhy – u lidí s BMI <30)


Většina lidí nepřijímá v průběhu dne dostatek tekutin. Dehydratace ovlivňuje naši schopnost soustředění, výkonnost a zatěžuje ledviny. Jakmile cítíte žízeň, jste již dehydrovaní – v průběhu dne proto pravidelně pijte (přednostně nápoje bez kofeinu a s nízkým obsahem cukru), abyste zůstali dostatečně zavodnění.


3 Omezte příjem soli


snídaněMaximální dávka soli pro dospělou osobu činí 6 g/den (přibližně 1 čajová lžička). V průměru tuto dávku pravidelně překračujeme vinou skryté soli v průmyslově zpracovaných potravinách. Hlavním přínosem menšího příjmu soli je snížení krevního tlaku a tím i hrozby poškození srdce, ledvin a očí.


4 Omezte živočišné tuky (nasycené tuky)


Viditelně tlusté maso a tučné mléčné výrobky (tvrdé sýry, smetana, máslo apod.) jsou velmi bohaté na nasycené tuky, které ucpávají cévy. Patří k hlavním důvodům potíží s cholesterolem. Snížením příjmu nasycených tuků můžete významně snížit riziko srdeční choroby.


5 Jezte dvakrát týdně „olejnaté“ ryby; vegetariáni mohou kyseliny omega 3 získávat ze lněného oleje.


Omezte nasycené tuky a naopak dejte prostor „dobrým“ tukům, které nalezneme v některých rybách (losos, čerstvý tuňák, makrela). Jsou v nich také obsaženy  kyseliny omega 3, které pomáhají snižovat škodlivý cholesterol HDL (high density lipoproteins) v krevním oběhu a tím ochraňují srdce. Kyseliny omega 3 jsou také prospěšné při léčbě zánětů, například šlach.


6 Jezte rozličně zbarvené ovoce a zeleninu


zeleninaKaždá barva napovídá o přítomnosti konkrétního vitamínu/minerálu/antioxidantu v ovoci či zelenině. Naše těla potřebují rozmanité prvky a nejlepším způsobem, jak se  o to postarat, je pestrobarevná směs ovoce a zeleniny na jídelníčku. Tyto antioxidanty také dokáží bránit buňky před škodlivými vlivy okolního znečištění.


7 Jezte celozrnné pečivo/těstoviny/rýži


Konzumací potravin s vysokým obsahem vlákniny si nezajišťujeme jen kvalitní zdroj vitamínu B, ale též pomáháme snížit hladinu cholesterolu v krvi. Vláknina váže žlučové kyseliny, jež jsou z těla po trávení vyloučeny a k vytvoření nových používá tělo právě cholesterol. Vláknina také pomáhá udržovat zdravé trávení a jídla s vysokým obsahem vlákniny nás dokáží zasytit na delší dobu, takže vydržíme i bez svačiny a drobných pochutin.


8 Vyměňte máslo za pomazánky na
bázi olivového oleje


Veškeré tuky a oleje mají stejnou kalorickou hodnotu (9 kcal/g), ale druh tuků, které konzumujeme, může mít značný dopad na naše dlouhodobé zdraví. Máslo je v pokojové teplotě pevné, protože se jedná o nasycený tuk – může tedy zvyšovat hladinu cholesterolu v krvi. Avšak olivový olej se při pokojové teplotě nachází v tekutém stavu, pro jeho ztuhnutí by bylo nutné přidat vodík (a vytvořit ztužený tuk). Přestože se v případě olivového oleje jedná o prospěšnější druh tuku, máme za to, že proces ztužování může mít stejně škodlivé následky, jako nasycené tuky.


9 Nepijte týdně více než únosnou dávku alkoholu: 14 jednotek u žen a 21 u mužů


vínoTato pravidla mají za cíl vymezit přijatelnou dávku alkoholu pro dospělého člověka. Jednotky by měly být rozprostřeny do období pěti dnů, aby byl organismus alespoň dvakrát týdně zcela bez alkoholu a játra si mohla odpočinout; na druhou stranu také proto, aby se zabránilo opíjení a spotřebování všech dávek během jednoho či dvou večerů. Nezapomínejte, že alkohol obsahuje spoustu kalorií (7 kcal/g), takže pokud se snažíte hubnout, jedna z nejsnazších cest vede právě tudy.


10 Dejte si k obědu jiný zdroj proteinů než k večeři, na výběr máte například mezi kuřecím a červeným masem, rybami, čočkou, tofu, sójou, fazolemi, sýry a mnoha dalšími potravinami.


Aminokyseliny představují stavební materiál bílkovin. Naše těla opravují buňky a vytvářejí svalovou hmotu za použití 20 různých aminokyselin, z nichž je 8 označováno za nezbytné pro naše tělo, které je nedokáže samo vyrábět. Proto má význam střídat zdroje bílkovin každý den, abyste se dostatečně zásobili všemi důležitými aminokyselinami.


Zdroj: Holmes Place.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
poučný článek....značím si!
Obrázek uživatelky
profil
hezký článek...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles