Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Dětem vezměte do bazénu tradiční kruh i hokejový puk

7. 02. 2019 | Výchova
Některé plavecké pomůcky děti motivují a pomáhají jim překonat nejistotu z vody. Jiné se zase dobře hodí pro výuku plaveckých způsobů. Jak se v nich vyznat a jak je správně používat?

Žádná plavecká pomůcka nás nezbaví zodpovědnosti

Neexistují špatné, nebo dobré plavecké pomůcky. Existují jenom pomůcky, které se špatnými stávají, pokud se používají nevhodně a k účelům, k nimž neslouží. Nebo od nich očekáváme funkci, kterou nemají zastupovat. Neexistuje nadlehčovací či plavecká pomůcka, která by zajišťovala, že můžeme malé dítě s touto pomůckou nechat ve vodě a jít na limču či na malé pivko. Naše přítomnost u malých dětí u vody je naprosto nezbytná. Mějme proto na paměti, že předškolní děti musíme mít ve vodě vždy na dosah, školní na dohled. Je třeba smířit se s tím, že když jdeme s dítětem k vodě, ať už k rybníku nebo k bazénu, rozhodně si neodpočineme. Náš pobyt u vody se zkrátka a dobře podobá životu členů pobřežní hlídky. Stále musíme své dítě hlídat a mít na očích.

Rozdělení plaveckých pomůcek podle účelu:


Dětem vezměte do bazénu tradiční kruh i hokejový puk

Pomůcky určené ke hře
Malá nafukovací zvířátka, konvičky, kelímky, kyblíčky, sítka, bábovičky, klasické kačenky… Všechny tyhle hračky báječně poslouží pro první seznamování dítěte s vodou. Děti milují, když mohou objevovat pohyb vody. Vydrží dlouhé hodiny pozorovat a přelévat vodu z jednoho kelímku do druhého, kropit hračky a třeba také ruce rodiče či vlastní hlavičku. Dítě si s těmito pomůckami hraje a zároveň poznává účinky a pocity vody.

Pomůcky pro výuku správného dýchání
Naučit se práci s dechem je pro budoucí plavání velmi důležité. Pro tenhle účel nejlépe poslouží malé míčky nebo drobné hračky, které plavou. Děti je mohou s rodičem přefukovat proti sobě nebo přefukovat do určitého cíle, branky. Obrovskou parádu si děti užijí s brčkem s větším průměrem. Je to velká zábava, když se z vody valí úplné gejzíry, a přitom se nenápadně procvičují dýchací svaly.

Pomůcky motivující k potápění
Zanořit se pod hladinu, to už chce trochu odvahy. Pro výuku potápění výborně poslouží třeba obyčejné hokejistické puky, ale také speciální tyčky, které stojí na dně bazénu a dá se mezi nimi proplouvat slalom. Využít se dají i různé hračky, které neplavou, ale klesají ke dnu. Stejně tak mohou děti lovit ze dna bazénu třeba zalaminované pexeso nebo hrát podvodní polo s míčem napuštěným slaným roztokem, který je těžší a nevyplave na hladinu.

Pomůcky, které učí samostatnosti
Malé děti milují, když zjistí, že jsou daaaaaleko (cca 1 metr) od rodiče a jsou zcela samostatné. Objevují radost z toho, že se vlastním pohybem dokážou ve vodě otočit dokola, že se k rodiči přibližují a zase oddalují, milují hrát ve vodě na honěnou … K výuce této adaptační fáze perfektně slouží nafukovací kruh, ale také nafukovací rukávky.

Pomůcky pro výuku plaveckého způsobu

Jakmile už se dítě učí konkrétnímu plaveckému způsobu, přichází vhodná doba na využití speciálních plaveckých pomůcek, jako jsou destičky různých velikostí a tvarů, ale také velmi využívané bederní nadlehčovací pásy (tzv. ježci).

Pomůcky pro zpestření výuky skoků do vody
Patří sem vodní nudle, které se mohou přeskakovat, plováky, na které se může naskakovat, nafukovací kruhy, které se mohou proskakovat, různé míče, které se chytají za letu…

Doplňkové pomůcky
Pro výuku i zábavu ve vodě existuje ještě spousta dalších plaveckých pomůcek. Patří sem různé plováky, obruče, spojky, ale také branky či koše. Při výuce se využívají i tréninkové plavecké dráhy, díky nimž se dá bazén rozdělit, což zvyšuje přehlednost při tréninku. A všechny děti samozřejmě milují vodní skluzavky.

Zdroj, foto: Juklik.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !