Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti a kontaktní čočky

7. 10. 2014 | Péče o tělo
Uvažujete o tom, že pořídíte kontaktní čočky svému dítěti? Je to možné, protože nošení čoček není nijak věkově omezeno. Kontaktní čočky mohou nosit dokonce i děti předškolního věku. Dokonce pro ně mohou být z mnoha hledisek i výhodné. I když jsou v dnešní době k dostání krásné dioptrické brýle, mnoho dětí je nerado nosí a domnívají se, že jim nesluší.

Někdy se mohou setkat i s posměchem spolužáků. Kontaktní čočky v těchto případech zvednou dětem sebevědomí. Děti také bývají neposedné, stále někde běhají a skáčí a brýle si mohou rozbít. Při některých sportovních aktivitách je ani nosit nemohou, a proto jsou čočky ideálním řešením.

Nejdříve navštivte očního specialitu

Pokud jste se rozhodli, že čočky svému dítku pořídíte, je nutné nejdříve zajít za očním lékařem, či za optometristou nebo kontaktologem. Ti vašemu dítěti provedou všechna potřebná vyšetření  - přeměří zrak, ale také zjistí citlivost a zakřivení oka.  Potom doporučí vhodné čočky a samozřejmě nabídnou k otestování zkušební pár.

Děti a kontaktní čočkyU menších dětí může nastat problém při nasazování a vyjímání čoček a také při čištění. Zde je nutná asistence rodičů. I z tohoto důvodu je vhodné pro menší děti zvolit jednorázové čočky, u kterých odpadá starost s následnou péčí.
 

Bifokální či tórické čočky

Kontaktními čočkami je v současné době možné korigovat téměř všechny oční vady, jako je krátkozrakost, dalekozrakost, astigmatismus. Na trhu jsou k dostání i kontaktní bifokální, multifokální či torické čočky, které řeší kombinované vady. U dětí je možné čočky použít i při léčbě amblyopie (tupozrakosti).

Barevné kontaktní čočky pro teenagery

Barevné kontaktní čočky jsou dostupné v mnoha barevných odstínech a fungují spíše jako módní doplněk. Z důvodu překrytí původní barvy duhovky mají o něco větší průměr než čočky nebarevné, a to nemusí každému vyhovovat. Pokud vaše dítě zatouží po změně barvy očí, zajděte s ním nejdříve k očnímu specialistovi, kde si může čočky nejprve vyzkoušet a teprve potom je zakoupit. Může se totiž stát, že vašemu teenagerovi nebudou barevné čočky „sedět“ a možná se mu nebudou ani líbit a zjistí, že nejhezčí barva je ta původní.

Některé typy barevných kontaktních čoček mají daný průměr zornice, čímž limitují průchod světla do oka nositele, což může být nepříjemné. A navíc se vyrábí jen ve velmi omezených dioptrických rozsazích, a tudíž je nelze úspěšně použít pro korekci některých refrakčních vad. Jsou ale i klienti, kteří nosí barevné čočky denně.

Čistit se musí barevné i čiré

Péče o tyto kosmetické čočky je stejná jako péče o ostatní měkké kontaktní čočky. Rozhodně čištění nepodceňujte, protože zánět vám může způsobit čirá čočka stejně tak jako barevná.

Autor, foto: Mgr. Pavel Beneš,
Ph.D. z katedry optometrie a ortoptiky LFMU


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Děti a kontaktní čočky:

Děti a kontaktní čočky
Děti a kontaktní čočky
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !