Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti a kontaktní čočky – ano či ne?

16. 10. 2015 | Výchova
Kdo má dobrý zrak a nikdy nepotřeboval dioptrické brýle, nedokáže si představit, jak může být někdy jejich nošení na obtíž – třeba při sportu. Řešením mohou být kontaktní čočky. Díky nejnovějším technologiím jsou k našim očím velmi šetrné, že je v nich ani necítíme. Jsou ale vhodné i pro děti? Od jakého věku je mohou nosit? Ptali jsme se odborníků.

Kontaktní čočky řeší celou řadu tzv. refrakčních vad. Obecně je můžeme doporučit všude tam, kde fungují i brýle, a to bez ohledu na věk. Při dioptriích na dálku, při astigmatismu, místo brýlí na čtení i při velkém rozdílu v dioptriích mezi pravým a levým okem (anizometropii).

Čočky pro každého, ale nutnost umět je vyjmout

Nejnovějším trendem jsou čočky ze silikon-hydrogelového materiálu, které jsou pro oko velice šetrné. Mají vysokou propustnost pro nezbytný kyslík - netvoří žádnou bariéru. Oči fungují, jako by v nich vůbec nebyly. Proto je v některých případech mohou nosit i novorozenci, např. po operacích a u anizometropie.

kontaktní čočkyPokud se zaměříme na starší děti ve věku 8-13 let, jim se doporučují nosit čočky všude tam, kde mohou brýle vadit nebo být dokonce nebezpečné - tedy při sportu a jiných pohybových aktivitách.
Kontaktní čočky mohou někoho odrazovat kvůli tomu, že se bojí, že by si je neuměl nandat nebo vyndat. Obavy ale nejsou na místě, všechno chce jenom cvik.
Kategorie 10-13 let většinou nemají s nasazováním problém.

Častější kontroly u očaře
Mají děti ohledně kontaktních čoček oproti dospělým nějaké limity? Nebo v tomto případě nehraje věk žádnou roli?
Starší děti, 10 let a více, mají již podobné parametry oka (zakřivení a průměr rohovky) jako dospělí. Nepotřebují tedy žádné speciální čočky. Jen se z hygienických důvodů je vhodná co nejkratší  frekvenci výměny. Ideální jsou čočky s životností na 1 den, tzv. jednodenní.
Rodiče by měli myslet na to, aby s dětmi chodili pravidelně na kontroly, které jsou častější než u dospělých. Dle naší legislativy musí dětem mladším 15 let vyšetřit zrak a následně vybrat vhodný druh čoček pouze oční lékař. Do 18 let věku musí s jejich nošením souhlasit zákonný zástupce dítěte.

Dodržování základní hygieny
Pro nošení čoček je třeba dbát na některé pokyny. Důkladně si mýt ruce při každé manipulaci s čočkou, pečlivé omýt a dezinfikovat čočkuy po jejich použití a pravidelně je měnit na konci jejich životnosti – to znamená např. nenosit 14-denní čočky celý měsíc.
Pro děti je často doporučován peroxidový roztok. Peroxid se ve speciálním pouzdře během dezinfekce čoček přemění na kyslík a fyziologický roztok. Jedná se o vůbec nejúčinější dezinfekci čoček a navíc bez jakýchkoliv konzervačních látek. Celý postup čištění je jednoduchý a automatický.

Díky čočkám větší rozhled a méně úrazů
Kontaktní čočky jsou skvělé všude tam, kde mohou brýle na nose překážet, klouzat z něj nebo se mlžit. Zkrz čočky je také mnohem širší výhled, větší zorné pole, které není omezeno rámečky a úzkými skly jako u brýlí. Proto může mít dítě rychlejší reakce a může se tak zabránit případným úrazům a nehodám. U vyšších dioptriií dítě může znovu zažít přirozený pocit ostrého vidění.

Ideálně střídat čočky a brýle
Pokud tedy uvažujete, že dětem čočky pořídíte, mějte na paměti, že je třeba mít stále po ruce i dioptrické brýle.
U dětí se doporučují čočky rozhodně střídat se správnou korekcí v brýlích. Výjimkou jsou dětští pacienti, kteří mají čočky z terapeutických důvodů, kdy přes brýle dobře nevidí. U nich a u velmi malých dětí se osvědčily čočky s prodlouženým režimem výměny. Ty jsou určeny k ponechání v oku nepřetržitě až 30 dní (za podmínky častějších kontrol). Poté se vyhodí a vloží se do oka nové.

Kdy je nutné čočky vysadit ?
Kdokoliv pocítí nepohodlí při nasazené čočce, je nezbytné je obě vyjmout, nasadit brýle a nahlásit problém lékaři. Pak se společně hledá příčina. Jedná se např. o silné alergie, časté zánětlivé stavy nebo pobyt v nevhodném prostředí (prašné, příliš suché, aerosoly, chemické výpary, atd.).
Pokud jsou oči po probuzení zarudlé, nebo z nich vytéká sekret, anebo je mrkání nepříjemné, vůbec čočky do oka nepatří. Pokud se ale dodržují základní hygienická pravidla a doporučení, záněty nebo jiné komplikace jsou minimální.

Zdroj: Dailies


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !