Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti a sauna: víme, jak začít a na co si dát pozor

10. 11. 2019 | Výchova
Pravidelná návštěva sauny má blahodárný vliv na lidské zdraví, celkově posiluje organismus a činí ho odolnějším, to se ví už od nepaměti. Existenci prvních míst určených k prohřátí potvrzují již nálezy z 5. století před naším letopočtem. Obliba saunování trvá po staletí a v současnosti díky speciálním novinkám, jako jsou vonné esence nebo zážitkové ceremoniály, budí zájem stále více lidí.


Někdo si návštěvu užívá raději sám a vychutná si ji v tichosti a plné relaxaci. Pro jiné je to možnost, jak strávit volný čas s blízkými. Pokud se řadíte do druhé skupiny, možná přemýšlíte, zda nevzít do sauny i svého potomka. Nejste si však jisti, jak na to, aby měly děti z pobytu v sauně příjemný zážitek?

saunování dětíDo sauny bez problému i s batoletem


Finové, celosvětově největší milovníci saun, začínají s otužováním dětí prakticky od jejich narození. V našich podmínkách to obvykle bývá později, ale i zde existují kluby a zařízení, které umožňují saunování už tříměsíčních kojenců. I pro ně je pobyt v sauně vhodný a pomáhá jako prevence pro posílení imunity. Pro děti v útlém věku se však příliš nedoporučují veřejné sauny. Pro děti do tří let věku je nejlepší variantou domácí sauna. Pokud rodiče nemají možnost vlastní sauny, je vhodné, když se například domluví s dalšími rodiči a objednají si privátní saunu jen pro sebe a své děti.

Teprve ve věku před nástupem do mateřské školky, tedy okolo tří let, jsou děti schopné reagovat na neobvyklé prostředí sauny a sdělit své dojmy a pocity rodičům. Pokud už máte doma předškoláka a chystáte se navštívit veřejnou saunu nebo saunové centrum, nejprve se ujistěte, zda vámi vybrané zařízení povoluje návštěvu dětí. Některá totiž umožňují vstup s dětmi pouze ve vybraných časech, jiná jej povolují až od 12 či 15 let věku.

Kolik stupňů je už moc?


Pokud se rozhodnete s dětmi saunu navštívit, je třeba dbát zvýšené opatrnosti. Hlavně s mladšími dětmi, do deseti let věku, je vhodné vybírat místa s nižší teplotou. Pro děti jsou ideální sauny a prohřívárny s teplotou do 65 stupňů celsia a pobyt na kratší dobu. U malých dětí se doporučuje saunovat maximálně 3 minuty, jednou týdně a postupně čas prodlužovat. I u starších dětí by nemělo saunování trvat více než 5 až 8 minut. Teprve až v 10 letech se dítě přibližuje stavu dospělého, u kterého je optimální délka prohřívání 8 až 15 minut.

Ochlazování pozvolně a zlehka


Obezřetnosti je třeba dbát i v případě ochlazování, které by mělo být krátké a pozvolné. U batolete je nejlepší ochlazení v náručí matky pod sprchou a spíše vlažnou vodou. Ke sprchování podle Kneippa postačí vlažná voda a poté krátký postřik trupu a končetin studenou vodou. Určitě se vyhněte ochlazení hlavy a zátylku dítěte, rovněž je pro něj nevhodné skákání do ledového bazénku a zchlazení pod vědrem. Zatímco dospělí by měli cyklus prohřátí a ochlazení absolvovat alespoň třikrát, dětem stačí jediné prohřátí a osprchování.

Zpestření pro malé rošťáky


Sauna je oázou odpočinku a relaxace. To bývá také důvod, proč některá zařízení neumožňují návštěvu dětí, které by mohly rušit ostatní klienty. Najdou se však i výjimky, které pro dětské návštěvníky připravují zábavu a rozptýlení. Speciální ceremoniály s příběhem, kostýmem a hudební kulisou baví nejen dospělé, ale především děti.

Správný postup při saunování


1. Očista – před vstupem do sauny se dítě celé osprchuje, obličej a vlasy omyjte vlažnou vodou.

2. Saunování – při pobytu v sauně na dítě po celou dobu dohlížejte. V případě, že by bylo bázlivé či neklidné, saunu opusťte.

3. Ochlazení – postačuje krátké ochlazení vlažnou vodou. V případě venkovních zón postačí ochlazení čerstvým vzduchem.

4. Odpočinek – dítě osušte a zabalte do suchého prostěradla. Poskytněte mu dostatek tekutin a nechce ho v klidu odpočívat.

Zdroj, foto: Aquapalace Praha


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !