Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti a sluneční brýle? Vsaďte na kvalitu z optiky!

20. 05. 2019 | Televizní tipy
Právě teď je ten správný čas, kdy byste se měli zaměřit na výběr vhodné ochrany očí před slunečním zářením nejen pro sebe, ale i své nejmenší. Odborníci se shodují: očím škodí neviditelné UV záření, proto je na výběru slunečních brýlí nejdůležitější jejich kvalita, kterou není radno podceňovat ani u dětí.

„Viditelné světlo může dráždit oči, ale pokud se nedíváte přímo do slunce, tak oči nepoškodí. Škodlivou složkou slunečního záření je neviditelné UV záření,“ varuje MUDr. Lucie Valešová a radí: „Chcete-li mít jistotu, že vaše oči jsou dobře chráněny před UV zářením, kupte sobě i dětem kvalitní sluneční brýle v optice. Sice budou dražší, ale oči spolehlivě ochrání.“

Děti na sluneční brýle zvykejte postupně, ty mladší ochrání i kšiltovka UV paprsky, které slunce vyzařuje, jsou pro oči nebezpečné – zejména u moře anebo v horách. A dětské oči jsou citlivější než oči dospělých, protože mají v poměru k oku širší a průhlednější čočku. Pokud jsou oči vystaveny přílišné expozici záření, může dojít k popálení kůže, zánětu rohovky či spojivek. Oči pak bolí, slzí, objevuje se světloplachost až neschopnost otevřít oči. Proto bychom měly chránit své i dětské oči.

sluneční brýle„Děti tráví venku mnohem více času než dospělý člověk, a jsou tak více vystavené přímému slunečnímu záření. Proto jsou kvalitní sluneční brýle a ochrana očí u dětí obzvláště důležitá,” říká specialistka na dětské oči, MUDr. Gabriela Pilková. „Má to ovšem svá ale. V našich zeměpisných šířkách u malých dětí do dvou let nejsou sluneční brýle příliš vhodné kvůli riziku vzniku světloplachosti. Zrak dětí se v tomto věku stále rozvíjí. V tomto období tedy postačí chránit oči kšiltovkou nebo širším kloboučkem. Ideální však je dítě slunečním paprskům příliš nevystavovat. Pokud se ale chystáte k moři nebo vysoko do hor, už i pro malé dítě sluneční brýle přibalte. Na nošení slunečních brýlí je však zvykejte postupně, starším dětem už brýle na oči patří, ale když na to nejsou zvyklé, strhávají si je,” upozorňuje MUDr. Pilková.

Pro menší děti, které na brýle ještě zvyklé nejsou, mohou být řešením brýle s páskem, který jejich stržení znesnadňuje. Pro děti volte brýle, které jim dobře sedí a jsou praktické. Při ochraně před UV zářením je důležité, aby byl UV filtr v brýlích stoprocentní, aby byl zrak chráněn před UV A i UV B zářením. Doporučený je UV 400. Kvalitní brýle poznáte tak, že na vnitřní straně postranice brýlí bude uveden certifikát CE a zároveň i stupeň ochrany (pro děti volte 2 – 3).

Ovšem pozor! Pokud se vaše dítě léčí s tupozrakostí, na sluneční brýle zapomeňte nehledě na počasí. U těchto dětí je důležitější léčba oční vady než nošení slunečních brýlí. V současné době i kvalitní čiré dioptrické brýle mají ve sklech UV filtr, takže rodič se nemusí bát, že by dítě nemělo dostatečnou ochranu před UV zářením.

Pozor na příliš tmavé brýle!

Brýle pro děti by neměly být ani příliš tmavé, příliš tmavá skla totiž mohou dětskému zraku naopak uškodit! Při pobytu na intenzivním slunci, například u moře, se doporučuje zatmavení brýlí 50–60 procent. Úplně tmavá skla nejsou pro děti vhodná. Způsobují, že se zorničky více rozšíří a do oka proniká ještě více UV záření. Pokud si nejste jisti kvalitou svých brýlí, je lepší nechat si změřit UV filtr ve specializované optice. Dětské brýle by měly být také lehké a bezpečné (vhodný materiál a konstrukce) s ohledem na to, že malé děti si je často dávají do pusy.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !