Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti bývají radost, ale i starost. Víte jak kvůli zadluženému dítěti nepřijít o majetek?

27. 11. 2017 | Finance
Asi se shodneme, že nejjistějším způsobem, jak se vyhnout exekuci, je nemít žádné dluhy. Ale co si počít, když dluhy naseká váš nezvedený potomek, který má u vás trvalé bydliště, a hrozí mu exekuce?

Pokud se vaše dítě zadlužilo například jízdami v MHD načerno, hrozí mu exekuce a má u vás nahlášeno trvalé bydliště, jsou obavy na místě. Exekutor, který bude výkonem exekuce pověřen, je oprávněn do vašeho bytu vstoupit i bez vašeho souhlasu, protože bude předpokládat, že se v bytě nacházejí věci dlužníka. Na vás potom bude, abyste nejlépe hned na místě doklady a účtenkami prokázali, že věci jsou vaše, nikoli zadluženého dítěte.

O prováděné exekuci musí exekutor v bytě sepsat protokol. V něm musí uvést všechny věci, které hodlá exekučně postihnout. A pokud na seznam zapíše i nějakou věc, která nepatří zadluženému dítěti, ale vám – a nepodaří se vám přitom hned na místě prokázat, že je věc skutečně vaše – můžete do 30 dnů podat k exekutorovi návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu. I pak ale budete muset prokázat, že věci skutečně patří vám. Opět nejlépe dokladem o koupi. Je ale logické, že si jen málokdo z nás schovává účtenky od spotřebičů dlouhá léta i po záruční době. V takovém případě je pak nutné předložit jiné důkazy – například svědecké výpovědi sousedů či známých. Exekutor by měl do 15 dnů od doručení návrhu rozhodnout o vyškrtnutí věci ze soupisu. Pokud ale návrhu na vyškrtnutí věci nevyhoví, nezbude vám než se obrátit s žalobou na vyloučení věci z exekuce k soudu.

Děti bývají radost, ale i starost. Víte jak kvůli zadluženému dítěti nepřijít o majetek?Jak se exekuci vyhnout?

Pokud má váš zadlužený potomek ve vašem bytě trvalé bydliště, ale fakticky u vás nežije a nemá k bytu ani užívací právo (není vlastníkem bytu, nemá na byt věcné břemeno apod.), dohodněte se s ním, aby se z vašeho bytu odhlásil. A pokud by tak neučinil sám, můžete zažádat o zrušení trvalého bydliště zletilého potomka vy. Ale pozor, pokud ve vašem bytě zadlužený potomek bydlí, ani dobrovolné odhlášení trvalého bydliště nezaručuje jeho odstěhování a není to ani spolehlivá ochrana před exekucí.

Pro exekutora je totiž zásadní, kde se dlužník skutečně zdržuje a má své věci. V extrémním případě, například pokud je již zletilý potomek závislý na drogách či alkoholu a vůbec s vámi nekomunikuje, nezbude vám nic jiného než podat k soudu žalobu na vyklizení. Podmínkou je, že nemáte vůči dítěti vyživovací povinnost, tj. potomek musí být zletilý a schopný se sám živit.

Pokud budou splněny podmínky pro jeho vystěhování, vydá soud rozsudek na vyklizení i se lhůtou pro vystěhování. A pokud se proti rozsudku soudu zadlužený neodvolá, rozsudek nabude právní moci a bude muset byt opustit. Tento rozsudek vám pak poslouží jako ochrana před exekutorem při prokazování, že potomek s vámi v bytě už nebydlí.

Věděli jste, že…

-    Za dluhy je odpovědný dlužník, nikoli třetí osoby (např. rodiče).
-    Trvalé bydliště není podmínkou k exekuci. Pro exekutora je zásadní, kde se dlužník alespoň částečně zdržuje a má své věci.
-    Exekutor má právo vstoupit do prostor, kde jsou věci dlužníka, a to i bez přítomnosti dalších osob a bez předchozího upozornění nebo vyzvání. Může také zabavit věc, která nepatří dlužníkovi, pokud se nachází na místě, kde jsou dlužníkovy ostatní věci, a zároveň není zřejmé, že věc dlužníkovi nepatří. Skutečný vlastník věci se pak musí jejího navrácení domáhat.
-    Z exekuce jsou vyloučeny např. věci osobní potřeby, oblečení, obvyklé vybavení domácnosti či zdravotnické potřeby a hotovost do 1000 Kč.
-    Po celou dobu exekučního řízení je možné dluh uhradit.
-    Pokud byste měli pochybnosti o jednání exekutora, můžete si stěžovat na Exekutorskou komoru ČR nebo na ministerstvo spravedlnosti.   
                                       

Pozor! Platí fikce doručení

Exekutor může dluh vymáhat, i když dlužník žádnou písemnost upozorňující na dluh neobdržel nebo si ji úmyslně nevyzvedl na poště. U většiny soudních a úředních listin totiž platí tzv. institut fikce doručení. Což znamená, že zásilka se má za doručenou i v případě, že si ji adresát ať už úmyslně nebo naopak nevědomky na poště v určité lhůtě nevyzvedl. Fikce doručení přitom nastává dokonce i v případě nevyzvednutí některých důležitých rozhodnutí soudu. Která potom i tak nabudou právní moci a stávají se vykonatelnými. Nepřevzetím pošty navíc dlužník může promeškat lhůtu např. k podání opravného prostředku a nedozví se ani důležité informace o svém případu. Dělat mrtvého brouka a nepřebírat korespondenci tedy dlužníkům v žádném případě neprospívá. Vždy je lepší situaci řešit, a to co nejdříve!

Vyhledejte pomoc odborníka

V případě jakýchkoli problémů se zadlužením vašeho dítěte kontaktujte některou z bezplatných občanských poraden. Kontakty na příslušnou poradnu dle místa bydliště snadno najdete na internetu. Většina z nich má zastoupení po celé ČR a můžete je kontaktovat e-mailem, telefonicky nebo navštívit osobně. Veškeré rady jsou zdarma, takže za ně nemusíte nic platit!



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles