Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Děti čtou. A jak!

15. 10. 2008 | Výchova

V posledních letech bývá zvykem tvrdit, že dnešní děti už nečtou. Prázdninová anketa uspořádaná mezi rodiči a dětmi knihkupeckým řetězcem Kanzelsberger a nakladatelstvím Mladá fronta potvrdila, že knížka má v dnešních rodinách stále silné postavení.

 

Každý čtvrtá rodina zvyklá nakupovat dětem knihy jich ročně pořídí deset (26 % odpovědí). Šestina respondentů nakupuje dokonce dvacet knih ročně a deset procent účastníků tvrdí, že rodinnou knihovnu ročně rozšíří na třicet dětských titulů.

 

Děti čtou. A jak!Nejčastěji knihy dětem nakupují jejich matky – podle našeho šetření to platí v 51 % případů. V dalších 36 % rodin se ke společnému nakupování dětské literatury hlásí oba rodiče. Významným zásobovačem dětských knihovniček jsou i babičky (9 % odpovědí).

 

Průměrný dětský čtenář má 8,03 roku: sedm i osm let shodně v anketě uvedlo po šestnácti procentech dotázaných, další silnou skupinou jsou desetileté děti (10 %).

 

Děti čtou nejenom nové knihy pořízené v knihkupectvích, ale silný je i 45% podíl těch, které chodí do veřejných knihoven. „Mnozí z těch, kteří uvedli, že do knihovny nechodí, dodávali, že ‚zatím‘ – vzhledem k nízkému věku,“ upřesňuje Magdalena Potměšilová z nakladatelství Mladá fronta.

 

Anketa se snažila odhalit i nejpopulárnějšího dětského knižního hrdinu a nejoblíbenější knížku. „S výjimkou jednoznačného premianta Harryho Pottera ale byly preference dětí velmi roztříštěné,“ říká odborník na knihy Zdeněk Fekar.

 

Harry Potter je jednoznačně nejoblíbenější knížka pro 13 % dotázaných a nejpopulárnější postava pro desetinu respondentů. Pětici nejžádanějších pohádkových postav dále tvoří Krteček Zdeňka Millera, Medvídek Pú, Rákosníček, Mach a Šebestová, Medvídek Lup.

 

Výsledky pocházejí z ankety probíhající v rámci společné obchodní akce Mladé fronty a knihkupectví Kanzelsberger v síti prodejen od 23. června do 13. července. Respondenti sami vyplňovali anketní lístky, přičemž výměnou za vyplněný lístek mohli získat knižní odměnu. „I když nejde o reprezentativní šetření, výsledky odpovídají situaci, kterou nakladatelé i knihkupci docela dobře znají,“ uzavírá Magdalena Potměšilová.


 

                                                                                            Zdroj:Mladá fronta

 

                                                                                                 Hanka Očková ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Děti dnes skutečně málo čtou. Pokud nejsou vedené z domova, málokteré čte. Dnes každé dítě raději sedne k počítači. Je to jednodušší.
Obrázek uživatelky
profil
nezlob se, ale taky s Tebou nesouhlasim! určitě to nezáleží na rodičích, ale na dětech samotných! mně doma četli minimálně a rodiče nečtou vůbec a jakej sem knihomol.. čtu proto, že mě to baví a že se díky knížce můžu odreagovat a získat nějaké další informace...
rodiče se můžou snažit jak chtějí, ale když to dítě samo nechce číst, tak ho k tomu nikdo nedonutí! to je můj názor a můžeš si říct, že sem mladá a pitomá husa, ale řekla bych, že mám nějaké ty zkušenosti ze života ať už se to týká spolužáků nebo výchovy mladších sourozenců..
je to opravdu o dětech ne o rodičích!
Obrázek uživatelky
profil
podle mě je čtení koníček jako každý jiný - někoho baví pletení, někoho háčkování, někdo rád čte - mé rodiče taky nikdo nesoudí za to, že ségru baví šití, umí háčkovat, plést, vyšívat, a mně nebaví ani jedno, tak nevidím jediný důvod někoho vinit z toho, že jeho dítě nečte, že je to nedostatkem věnovaného času Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
nemůžu souhlasit s tvým názorem - mě i ségru naši vychovávali stejně, knížek jsme měli vždycky dost, četli nám hodně, a mně čtení baví, jsem schopná přečíst sedmisetstránkovou knihu za čtyři dny, a ségra si knížku vezme tak jednou do roka - a to už se musí jó nudit. Takže o výchově to rozhodně není Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám dětí víc a můžu říci, že i přes mé velké snahy, aby v jejich knihovně bylo dost knih, které by je zajímaly, některé prostě nečtou. Tři z nich jsou dislektici (na jazyky) a nedonutím je, aby si přečetly jedinou knihu. Se zájmem poslouhaly a - i když to nepřiznají- poslouchají, když čtu prckovi.
Není možné vše házet na to, že rodiče jsou špatní a že to či ono nedělají a proto děti jsou nebo nejsou takové... Děti jsou samostatně se vyvíjející tvorové, které můžeme jen utvářet, ale povede-li se nám to, to ne vždy závisí jen na rodičích - nechce-li dítě, pak nejlepší snaha rodičů je k ničemu.
Všeobecně vím, že děti mnoho nečtou. Z mého okolí vím o jednom dítěti ze 20, které čte, ačkoli rodiče utratí ročně dost peněz za kvalitní knížky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles