Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 17.04. 2024
Dnes má svátek Rudolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Detox si zaslouží i váš šatník

28. 09. 2017 | Trendy
Nejen váš organismus si zaslouží před zimou detox. Věnujte stejnou pozornost i svému šatníku, zbavte ho starého ošacení a dopřejte mu ozdravnou péči. Pohled na uklizenou skříň vás nejen potěší, ale budete se v ní lépe orientovat a prodloužíte životnost vašeho oblečení.

Pryč s přebytečnými sezónními kousky

S nadcházejícím ochlazením je na čase zazimovat letní oblečení. Než to uděláte, každý kus oděvu prohlédněte. Našla jste letní košili, která má řídkou texturu látky, nebo oblečení se skvrnami opalovacího krému, který nejde vyprat? Teď je pravý čas se jich zbavit, stejně je příští sezonu kvůli tomu nebudete nosit. Vyprané a vyžehlené oblečení pak uložte do zadní části skříně, nebo do čistých krabic či pytlů do komory. Zkuste odolat použití vakuovacích pytlů na oblečení, ušetří sice spoustu místa, ale stlačením značně poškodíte citlivá vlákna materiálu. Může se stát, že pak ani po opětovném vyprání a vyžehlení se zmuchlaný materiál nepodaří vyrovnat. Uklizením a vytříděním sezónních oděvů získáte místo na šaty pro nadcházející sezonu a případně pořízení nových a samozřejmě nezbytných módních kousků.

Detox si zaslouží i váš šatníkMějte přehled

Ranní spěch. Rychle přemýšlíte co hodit na sebe, jenže se přes haldy a nepořádek v šatníku nedokážete rozhodnout? Je čas na změnu, existuje několik rad, jak si poskládat oděv, urovnat doplňky a neztrácet čas přehrabováním v zadní části skříně. Kousky oblečení by se měly ukládat do stejné výšky, v jaké je nosíme. Klobouky ukládáme do horní části skříně a vyčištěné boty uložené v krabicích naopak dolů. Oděv na štendru i v policích může mít další uspořádání nejen podle druhu, ale třeba i barvy, nebo příležitosti. Neztrácejte čas hledáním stejných ponožek, zkuste je motat do klubíček při ukládání do šuplíku. Vymezte v šatníku prostor pro sebe a pro partnera, dětskou část oblečení oddělte úplně. Nejen, že se vám oblečení nebude mísit, ale každý člen rodiny si bude zodpovědný za svoji část šatníku.

Prospěšní pomocníci

Opomíjeným, ale zásadním komponentem v šatníku jsou ramínka. Dlouhodobé zavěšení sak a košil na příliš tenkých ramínkách způsobí otlaky a nevzhledné výdutě. Osvědčeným favoritem jsou ramínka dřevěná s gumovými zoubky na horní hraně, mají dostatečnou šířku a žádné oblečení z nich nesklouzává. Pánské obleky věšte tak, aby mezi nimi byla alespoň čtyřcentimetrová mezera. Zabráníte jejich krabacení a pomačkání. Používáním pouzder na obleky jim zajistíte ochranu před prachem. Do skříní upřednostněte plátěné, v těch igelitových se drží plísně. Úložné textilní boxy mají všestranné využití, jejich vnitřní přihrádky jsou stvořené pro jemné prádlo, pásky i kravaty. Kravaty je před uložením nejlepší přeložit v polovině a od neužšího konce srolovat, zabráníte jejich deformaci. Plastový multifunkční věšák s oky vám pak pomůže přehledně pověsit šály a šátky, aniž byste si je zmuchlali.  

Aby oděv zůstal fit

Šatní skříň je zapotřebí čas od času vytřít prachovkou a vyluxovat. Také neuškodí zavěsit do skříně na ramínko sáček s levandulí. Touto kombinací udržíte moly v patřičné vzdálenosti od šatníku. Nošené a zpocené oblečení nevracejte do skříně, hrozí přejímání pachů. Svetry a mikiny raději skládejte, ramínka totiž vytlačují do pleteniny a úpletů důlky. Gumové zoubky dobře poslouží těm nejjemnější materiálům. Na sebe do komínků skládejte trika, svetry či mikiny jen do počtu sedmi kusů. Navršená pyramida se vám nezhroutí a pohodlně vyndáte i spodní kus. Na údržbu obleku si vystačíte s kartáčem na oděvy a s párou. Pokud ho už musíte čistit, svěřte ho profesionálům do čistírny. Důkladné, ale nešetrné čištění způsobuje nenávratné změny látky, výrazně se tak zkracuje jeho životnost. Nezapomínejte ani na spodní prádlo, především podprsenky by měly být volně rozložené v komodě, aby udržely tvar a nehrozila deformace a znehodnocení materiálu.

Zdroj: Koutný


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Naučila jsem se co nevezmu na sebe delší dobu jde do kontejneru na oblečení popř. vyhodím.

Pravidlo rok jsem to nevyužila jde z domu.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík skříň "detoxikuju" vždy před zimou a před létem...ale stejně pořá přetéká :D
Obrázek uživatelky
profil
Jako vždy,přeberu a zase nic nevyhodím! Smajlík Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak a dnes jsem konečně udělala detox ve skříni....hned je jí lépe Smajlík
Obrázek uživatelky
profil

vůbec se mi do toho nechce a hlavně loučení s oblíbenými kousky, které už dosloužily
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles