Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dětřichov nad Bystřicí

18. 07. 2020 | Česká republika

Obcí Dětřichov na našem území nalezneme hned několik. My se ale zaměříme na tu, která se nachází v Olomouckém kraji východně od známějšího města Jeseník v okrese Bruntál. Německy se obec nazývá Dittersdorf, polsky Dzietrzychow a původní název zní Ditrichowa Lhota. Obec leží v nadmořské výšce 628 m, protéká jí říčka Bystřička.

Něco málo k historii – lenní ves předcházející obci vznikla v letech 1317-1318, spravoval ji olomoucký biskup Bruno ze Schauenburgu – tehdejší rádce Přemysla Otakara II. V následujícím století připadl ke Šternberskému panství, kde zůstal až do poloviny 19. století. Administrativně obec vznikla 1. ledna 1973, skládá se ze čtyř původních osad: Seč, Pasíčka, Mýtinka, Dlouhá Hora. První tři vznikly jako dřevařské obce kolem 18. století, Dlouhá Hora vznikla roku 1790 na Vrchovištním potoce. Od roku 1850 byly součástí obce Bukovice, až se roku 1950 společně připojily k Jeseníku.

V současné době obec čítá kolem 430 obyvatel, převážná většina z nich se živí cestovním ruchem. K historickým budovám patří původně dřevěný, nyní však kamenný kostel sv. Jiří, uvnitř něhož se nachází oltářní obraz od Jana Amlera ze Šternberka a pozdně barokní varhany od A. Steinungera.

Dětřichov nad BystřicíZnak byl obci přiznán roku 1998, jsou na něm dvě zkřížené stříbrné sekery v zeleném štítě, pod nimiž vyrůstá zlatá lilie. Ze štítu se vycházelo tak při udělení vlajky obce v roce 2018.

A je to právě Dětřichov, kde provozuje Alois Přibyl jelení farmu na pastvinách o rozloze 14 hektarů. Původně farma čítala 10 kusů zvěře, nyní zde najdeme na 150 jedinců. Farma nemá žádnou otevírací či provozní dobu, funguje po předchozí domluvě. Celá výprava pak začíná na parkovišti kousek od autobusové zastávky, kam v určený čas přijíždí traktor táhnoucí vlečku s podélnými lavicemi, pod nimiž jsou uloženy bedny se suchým pečivem – převážně chlebem a rohlíky. Samotná jízda v něm je pro mnohé zážitkem, neboť traktor zdolává prudké kopce a zatáčky, takže někdy s napětím očekáváte, zda se nepřeklopí. Projíždí se dvěma branami, za tou druhou již můžete pozorovat početné stádo, které jakmile zbystří traktor, zamíří k němu a běží s ním až do doby, dokud nezastaví. Jeleni už totiž dobře ví, že jim z toho něco kápne. A návštěvníci si na oplátku mohou pohladit jejich semišové paroží, krk či hlavu. Vzhledem k tomu, že jeleni ani laně nemají ostré zuby, nemusí se návštěvníci brát kousnutí, krmit mohou i skutečně malé děti.

Přímo v obci pak můžeme nalézt další zajímavosti, jednou z nich je například dřevěná kaple Panny Marie Bolestné pocházející z druhé poloviny 19. století. Jednou za rok (kolem data 15. září) se zde koná mše za živé i zemřelé občany Dětřichova. Součástí obce jsou také válečné hroby či pomníky věnované padlým v I. světové válce.

Co se týká nejbližšího okolí i zde je mnoho věcí k vidění:

Vzdušnou čarou se 7 km od obce nachází například jeskyně Na Špičáku, která v minulosti sloužila jako úkryt. V současné době návštěvníky láká 220 metrů dlouhá trasa labyrintem chodeb (z celkových 400 m) upravený tavnými vodami ledovce. V zimě se zde skrývají vrápenci a netopýři (zaznamenán byl i vzácný netopýr černý). Trasa je nenáročná, bezbariérová.

· Vzdušnou čarou 9 km od obce se nachází zřícenina hradu Kaltenštejn (též Hradisko) stojící na zalesněném kopci. Od roku 1958 je zřícenina zařazena mezi kulturní památky ČR. Návštěvníci dnes mohou obdivovat pouze zbytky mohutné věže a některých obvodových zdí.

·Rozhledna Zlatý Chlum nacházející se v nadmořské výšce 875 m n. m je další chloubou Jeseníků. Jedná se o kamennou rozhlednu a přiléhající chatu. Rozhledna je vysoká 26 m, k vyhlídkovému ochozu vede 146 schodů.

·Jeskyně Na Pomezí se taktéž nachází 7 km vzdušnou čarou od Dětřichovic a jsou největším zpřístupněným jeskynním systémem vzniklým rozpouštěním krystalického vápence u nás. Dnes patří mezi národní přírodní památky ČR a skrývá ohroženého vrápence malého (ale také další druhy), na 11 druhů netopýrů (v čele s netopýrem velkým) a pavouky druhu meta temnostní.

·Vzdušná vzdálenost 9 km nás zavede na Jelení loučky – druhý nejvyšší vrchol Medvědské hornatiny (součást Hrubého Jeseníku).

·Keprník (1423 m) je čtvrtým nejvyšším vrcholem Hrubého Jeseníku a nachází se 10 km ve vzdušné vzdálenosti od obce.

Asi 5 km od obce pak můžeme navštívit dřevěnou kapli nacházející se u České Vsi, kterou nechal postavit rychtář Priessnitz zřejmě někdy v 18. století.


Semolina - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dětřichov nad Bystřicí:

Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
Dětřichov nad Bystřicí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Článek je příjemný popis hezkého zážitku, který navnadí, ale pozvánka to rozhodně není.

Mluví se tu o Dětřichově nad Bystřicí, Dětřichově a dokonce o Dětřichovicích. Jsou použita fakta nejspíše z každého z nich a řádně promíchána. Jak autorka píše, Dětřichovů je hodně, snad by nám mohla jednoznačně říct, který to je.

Tak který? (vybírám pouze ty o kterých tuším, že se mluví):
- Dětřichov na Bystřicí, kterým protéká říčka Bystřice a nevznikl však z výše zmíněných 4 obcí, v okrese Bruntál v Moravskoslezském kraji,
- Dětřichovice místní část Světlé Hory (německy Dittersdorf, polsky Dzietrzychowice) taktéž v okrese Bruntál,
nebo nejspíše
- Dětřichov v okrese Jeseník v Olomouckém kraji, kde podle webu je skutečně nějaká jelení farma.

Dětřichov a Dětřichov nad Bystřicí jsou od sebe vzdálené cca 60 km a užijete si cestu přes Jeseníky, kdybyste náhodou skončili ve špatném místě. Smajlík

Obrázek uživatelky
profil
hezká pozvánka
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles