Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Dětská kůže se vyvíjí až do tří let

22. 03. 2014 | Vývoj
Všichni víme, že dětská kůže je jemná a velmi náchylná. Ale věděli jste, že se vyvíjí až do tří let věku a do té doby není schopna zajistit tělu plnou ochranu? V prvních několika letech potřebuje dítě náležitou péči. Rodiče to vědí a dávají pozor na správnou výživu a každodenní péči. Nicméně některé maminky ale mohou zapomenout používat prací prostředky vyvinuté speciálně pro jemnou dětskou pokožku.

Jaká je batolecí pokožka?

Kůže je povrchem největší tělní orgán a hraje důležitou roli při zajišťování ochrany těla proti poranění, UV záření, průniku nežádoucích fyzikálních a chemickým látek a infekčních částic. Kromě toho je kůže zodpovědná za hmatové a tepelné vnímání, pomáhá nám regulovat teplotu těla. Podílí se na důležitých procesech, jako je například syntéza vitaminu D, který je hlavně nutný pro stavbu kostí a zubů.

Dětská kůže se vyvíjí až do tří let„Dětská pokožka se vyvíjí celé první tři roky. V tomto období neposkytuje takovou ochranu jako dospělá kůže, protože hydrolipidová vrstva má jinou strukturu, potní žlázy mají nízkou úroveň činnosti a mazové žlázy také nejsou plně vyvinuty,“ vysvětluje MUDr. Jarmila Seifertová, praktická lékařka pro děti a dorost. „Nejdůležitější je preventivní ochrana poškození pokožky. Hojení již poškozené, zanícené kůže trvá kolem 3 týdnů,“ dodává ještě lékařka.

Ačkoli struktura dětské kůže je totožná s tou u dospělých, ochranné funkce dětské kůže nefungují tak účinně, protože kůže je pětkrát tenčí.  Neposkytuje tak dostatečnou ochranu proti škodlivým látkám, které se mohou dostat do krevního oběhu, a tím i do těla. Kožní buňky dítěte nejsou tak blízko u sebe a jsou mezi nimi mezery, kudy mohou projít například nečistoty.

Komplexní ochrana

Absence podráždění pokožky nebo alergických příznaků nemusí nutně znamenat, že dětská pokožka plní všechny ochranné funkce jako ta dospělá. I když to není vidět, škodlivé látky mohou proniknout do těla batolete. Z tohoto důvodu je velmi důležité zvolit jemné prací prostředky, které nezanechávají na oblečení látky, které mohou být pro děti škodlivé. Praní prádla s prášky určenými speciálně pro děti a s vhodnou pleťovou kosmetikou, lze zajistit plnou ochranu pokožky a zabránit tak pronikání dráždivých chemických látek a škodlivých alergenů do těla.

Zdroj, foto: Lovela


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavý článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles