Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dětská rýma - Jak na rýmu u miminek

20. 04. 2012 | Dětské nemoci
Zvláště pro nejmenší miminka je obyčejná dětská rýma doslova noční můrou. Mají ucpaný nos, který je svědí a pálí, špatně se jim dýchá a co je nejhorší, nedaří se jim pít z prsu ani z lahvičky. A když už něco málo vypijí, smísí se v žaludku mléko se spolykanými hleny a blinkání na sebe obvykle nenechá dlouho čekat…

Dětská rýma je tady!

Vybavení rodiče pohotově sáhnou po odsávačce hlenů nebo kapičkách z lékárny. Odsávačka hlenů je sice dobrá (nejlepší je ta s připojením na vysavač), ale neporadí si s oteklým a napuchlým nosem. Na to jsou opravdu nejlepší již zmíněné kapičky z lékárny. Vybírejte ale takové, které nosní sliznici nevysušují, ale naopak zvlhčují. Na trhu už jich je naštěstí dost a dost.

Dětská rýma a mateřské mléko

Pokud se vám nechce utrácet za drahé kapky, mám pro vás dobrou zprávu. Skoro stejnou službu vám totiž udělá pár kapek mateřského mléka. Mateřské mléko obsahuje totiž hodně protilátek, které se s protivnými viry ihned pustí do boje. Stačí 2  kapky do každé nosní dírky 5x denně.

Dětská rýma  a kapky

Domácí kapky si ale můžete vyrobit i velmi jednoduše použitím půl čajové lžičky soli, rozpuštěné ve sklenici převařené vody. Vzniklý roztok přelijte do lahvičky s kapátkem a aplikujte po jedné kapce do každé nosní dírky asi 6x denně. Pozor! Nepoužívejte při rýmě hnisavé!

A jak vlastně takové kapičky správně aplikovat? Dítě položte na rovnou podložku a lehce mu zakloňte hlavu dozadu. Jednou rukou uchopte ručičky a do druhé vezměte kapičky. Když se strefíte do obou dírek úspěšně, zakryjte ještě na chvíli miminku pusu, aby se nadechlo nosem a kapičky tak dobře nasálo.

Dětská rýma a přírodní prostředky

Tradičním prostředkem proti rýmě, který používaly naše babičky, je i majoránkové máslo. Lžíci čerstvé majoránky nasekejte nadrobno a vmíchejte do 60 g rozpuštěného másla. Nechte ztuhnout v misce nebo formičce. Kouskem másla poté potírejte šíji (3x až 4x denně) a trochu namazejte také okolo nosních dírek. Tento prostředek se dá ale použít až u trochu starších dětí, které si máslo ihned nesetřou.

Dětská rýma a člověčí teplo

Pomáhá i časté nošení v náručí. Má to hned dva důvody: miminko se u vás cítí dobře a vertikální poloha dovoluje hlenům lépe odtékat. Tvorbu řidšího a lépe odtékajícího hlenu můžete podpořit také tím, že budete robátku dávat co nejčastěji pít. Sliznice se zvlhčí a hlen rychleji zmizí.

Vlhkost vzduchu je pro uzdravování malého pacienta také důležitá. V místnosti tedy často a krátce větrejte (pozor na průvan!) a je-li to nutné, použijte i mokré ručníky nebo hrnec s vařící vodou na zlepšení kvality vzduchu. Suchý vzduch totiž dráždí sliznice a zpomaluje tak uzdravování. Pokud je venku hezky a dítě nemá horečku, můžete s ním bez problémů chodit i ven. Změna prostředí mu také prospěje, o kvalitě vzduchu ani nemluvě.

Jestliže potřebujete nos vyčistit od nahromaděných hlenů, pomůže vám jednoduchý trik. Pravým a levým ukazováčkem nejprve lehce třete nos po obou stranách. Postupujte jen směrem dolů. Hlen se tak dobře uvolní a vy ho pak lehce odstraníte vatovou tyčinkou namočenou ve vlažné vodě.



Notburga - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Používám pro miminko kapky s mořskou vodou Quixx Baby, jsou prima, protože jsou čistě přírodní se dají dávat už od narození a není nic protivnějšího, než muset odsávat rýmu...
Obrázek uživatelky
profil
Často chodíme do dětského kolektivu, tak jsem teď na podzim nasadila jako prevenci mořskou vodu Quixx soft...zvlhčí nos v přetopených prostorách nebo plné mhd... zatím jsme bez rýmiček Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Dcerka teda krom rýmy má i teploty:( 38 - 39´. Ale k doktorce jsem volala a řekla mi, ať dávám po 6h Nurofen sirup - zatím pomáhá a dcerka ho vklidu spolkne rovnou z dávkovačkySmajlík Na rýmu máme mořskou vodu a odsávačku na vysavač. Snad bude brzy po viroze:(
Obrázek uživatelky
profil
s tím mateřským mlíčkem je to pravda, u nás to vždy fungovalo, líp než drahé kapky(dokonce se může u miminka vypěstovat závislost na těchto kapkách)..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles