Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dětství na venkově

19. 04. 2015 | Vaše příběhy

Dětství je asi nejkrásnější část života. Malý človíček se vyvíjí, utváří si svůj svět a vnímá okolí svýma očima. Každý z nás má v sobě plno vzpomínek na tuto etapu života. Mnohdy se vracíme do míst svého dětství po letech a najednou máme pocit, že to už není to, co máme uloženo v srdci. A přesto všichni rádi vzpomínáme.

Já jsem do svých deseti let žila s rodiči a prarodiči na vesnici asi tři kilometry od většího města. Tehdy zde bydlelo dost mladých rodin s dětmi. Do školy jsme dojížděli ráno autobusem a odpoledne chodili domů pěšky. Vůbec nám to nevadilo. Naopak jsme si ty cesty moc užívali. Někdy jsme chodili všichni společně. Někdy šla skupina dívek a druhou cestou chlapci. Po příchodu domů jsme se naobědvali a napsali si úkoly. No a potom se všechny děti sešly u potůčku pod kaštany. Zde jsme vymysleli, co budeme dělat. Když nad tím teď tak přemýšlím, zjišťuji, jak byly některé naše hry nebezpečné.

dětství na venkověDost často jsme chodili do blízké stodoly plné balíků slámy. Tehdy byly balíky menší obdélníkové a ve stodole vyrovnané skoro až pod střechu. My jsme si vylezli až nahoru na trámy a odtud skákali do slámy. Pořádali jsme různé soutěže, například: kdo skočí dál nebo kdo přeskočí postavenou překážku. Jednou starší chlapci u země odebrali balíky a vytvořili tak cestičku pod ostatními balíky slámy. Po kolenou jsme tedy prolezli po zemi takovým bludištěm a nad námi byla několikametrová vrstva slámy. Tam jsem vlezla jen jednou a měla jsem z toho takový nepříjemný pocit. Vůbec nám nevadilo, že jsme celí zaprášení a že máme za oblečením kousky slámy. To jsme stejně většinou zjistili až doma při převlékání.

Často také probíhaly bitvy mezi chlapci a děvčaty. Při cestě ze školy byla vyhlášená válka a od té doby nesměla dívka promluvit s chlapcem. Po obědě se utvořily dva tábory a vysílali se posli s požadavky. Samozřejmě nikdy nedošlo k dohodě mírovou cestou. Válčilo se „gumičkovými pistolkami“ nebo se natrhali „ježci“ z lopuchu. Jako munice sloužilo vše, co bylo kolem. Zajatci se vydávali jen po splnění úkolů, například: přinést třešně ze sousedovy zahrady.

A když se nám při těchto hrách stal nějaký menší úraz, jako odřená kolena a lokty nebo pořezání, vůbec jsme neběželi domů s brekem. Ránu jsme si omyli v potůčku, obalili kapesníkem a ve hře se pokračovalo. Ale ne všechny naše hry byly tak nebezpečné. O prázdninách byla vesnice plná dětí, které přijížděly k babičkám. A to se pořádaly různé turnaje: stolní tenis, badminton, fotbal, volejbal, vědomostní soutěže, karty…  Takže byla olympiáda nebo mistrovství světa.

Myslím si, že dříve děti více držely při sobě a pomáhaly si. Na vesnici bylo normální, že děti pomáhaly v domácnosti, kolem zvířat a na zahradě. Přesto všechno bylo dost času na naše hry. Možná to bylo i tím, že jsme nevysedávali u televize a počítače ještě nebyly. Hraček jsme také tolik neměli, zato bujnou fantazii, tu jsme měli. Občas na tuto dobu vzpomínáme společně s mamkou a ta se tomu nyní už směje, ale vždy mi připomene, jak nebezpečně jsme si někdy hráli a hlavně co vše jsme byli schopni vymyslet. Kdybych o tom vyprávěla své dceři, nepochopila by to. Její život má zase jiná specifika a nebezpečí tam také je. Ale úplně jiné a asi horší. Každá doba má prostě své.

Přeji vám všem, ať si na své dětství a mládí uchováte co nejvíce příjemných a krásných vzpomínek.


Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dětství na venkově:

Dětství na venkově
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsané vzpomínání na dětské hry a dovádění. Článek jako by byl napsaný o mém dětství, stejné hry a vše o čem píšeš. Pracovat jsme museli moc a chodit kilometry pěšky ale hrozně ráda na dětství vzpomínám. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Krásné vzpomínáníčkoSmajlíktaky jsme jako děti takhle řádili..SmajlíkMěli jsme krásné dětství..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mistrovsky napsaný příběh mluvící mi z duše ! Ale co s tím naděláme každá doba má prostě to SVÉSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

moc hezky napsáno - SmajlíkSmajlíkSmajlík

na takové dětství se dá s láskou a úsměvem vzpomínat, nač budou vzpomínat naši vnukové, když většinou znají jen "střílečky" a hnusné filmy v Tv Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek,pěkné vzpomínky.SmajlíkSmajlík
V mnohém se podobají těm mým,i když jsem dětství netrávila na vesnici.Přátelství z té doby přetrvávají dodnes.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles