Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Diagnóza: Sociální fobie, osm let v izolaci a vystoupení z ní

17. 06. 2018 | Vaše příběhy

Psychologický článek o mojí sociální fobii...

Něco jako Matematika socfobíků aneb Povídání o množinách. Jako byl ten fejeton „Kočičí život aneb Kdo říká, že život není pohádka?“

Nebude tentokrát tak popularizační a pochopí ho menší vzorek populace, ale je třeba, aby se to dostalo k i psychiatrům a psychologům.

Třeba jim o těchto pocitech a stavech ještě nikdo neřekl.

Ráda bych tu zmínila důvod, proč jsou potřeba i v lidském životě znát věty, axiomy a důkazy, stejně jako v matematice.

Já si udělala definici ze statistiky, pozorování poměrně malého vzorku populace, pro mě to však byl reprezentativní vzorek, celého mého zpackaného dětství. A co teprv dospívání, to bylo skutečné pozdvižení. Udělala jsem si názor na plebiscit, že špatní jsou všichni. Uzavřela jsem se před světem, dostala se na osm let do izolace. A pak s rozčarováním a proti srsti sleduju, že definice neodpovídá. 

Mám přítele, myslela jsem si, co když on byl jen „výjimka potvrzující pravidlo“?

Ale co Karlik? Byl nějakou dobu pohodovej, než se urazil. Ale přesto to je první člověk, na kterého navzdory rozdělení cest nevzpomínám jako na „zlého, blbého a špatného“. Také protože to rozdělení byla moje (lidská!) chyba.

To mě už nahlodalo... dvě výjimky jsou moc. Ty už pravidlo nepotvrzují, ale vylučují.

Tak jsem se stejně jako Hloupý Honza vydala do světa na průzkum. 

Rekonstrukci bytu už beru jen jako psychoterapii. Učím se sociálním dovednostem, a poznávám, že lidé můžou být i šikovní a něco tvořit, nejen ničit.

Vidím, že společnost lidí může být i dynamická, lidé něco tvoří hlavou, jiní zas rukama. Jsou buď chytří, nebo zruční. Nejsou zbyteční.

A stojí mi to za to, trávit čas s takovými lidmi.

První dvě dekády mého života se přede mnou oni „kreativci“ někam schovali a bohužel jsem měla kliku na samé lidi, kteří nic netvořili, jen ničili práci a dílo druhých. Ponižování, napadání (ať již fyzické násilí nebo psychická šikana) byly jejich denním chlebíčkem.

Pak jsem se uzavřela před světem já, osm let téměř nevycházela z bytu. 

Od dubna tohoto roku chodím ven. Zatím se bojím jít dál, než 300 metrů od domu, případné bezpečí auta (řidičem i doprovodem, prostě takovým osobním asistentem, je mi moje maminka).

Zatím to je trochu ironie, po osmi letech v izolaci, ale od dubna letošního roku, se začínám postupně stávat nedílnou součástí společenství lidí.

Prostě jsem se před světem uzavřela kvůli určité „pýše v méněcennosti“.

Je to nová diagnóza (novotvar). Ale já se bála lidí hlavně proto, že jsem si připadala jako něco víc. JÁ přece ničí práci nelikviduji, nikoho neponižuji, nenapadám ani psychicky, ani fyzicky. 

Nevěděla jsem, že jsou i jiní lidé než ti špatní. Nikdo mi to neřekl. Nikdo mi je neukázal. V mé vlastní rodině bohužel nikdo nešel pro ránu daleko.

Ne že bych byla nějaká namyšlená nebo pyšná, ale prostě jsem celou dobu v dětství a dospívání měla kliku na samé hloupé a i zlé lidi, mezi kterými a o kterých si člověk úsudek udělá až moc snadno.

Prostě začínám vnímat, že ta množina zlých a hloupých existuje, ale jen v komplexní rovině Pseudoriemannovy variety s Lorentzovou metrikou, a je ještě jedna množina, sice menší, případně pro mě méně známá, zatím ji poznávám, zkoumám, objevuji a odhaluji, ale existuje v reálném světě.

A obsahuje lidi, kteří si nezaslouží, abych jimi pohrdala. Obsahuje lidi, kteří za to stojí. Kteří něco tvoří. Kteří jsou šikovní, užiteční pro svět.

Svět není jen černý nebo bílý. Ty dvě množiny koexistují paralelně. Množina zmetků a šmejdů je promíchaná se sluníčkáři i realisty, pesimisté žijí na jedné množině s optimisty. A každý z nás se s tím vyrovnává po svém.

Odstavila mě na osm let neznalost prostého faktu, že DOBRÝ ČLOVĚK ŽIJE.


WolfLake - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Držím palce.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přeji aby těch 8 let bylo co nejdřív za Vámi a pevně věřím, že již není nic co nezvládnete.
První krok jste udělala a přeji Vám ať již máte kolem sebe samé pozitivní a dobré lidi.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Přeji hodně štěstí a dobré lidi kolem sebe!SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
M*. drž se, bude lépe...věřím, že to zvládneš.... (Leni) SmajlíkSmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles