Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Diamantové houby

8. 01. 2017 | Vaše příběhy
Od doby, kdy se tento příběh stal, už uplynulo hodně vody v potůčku, který teče kolem chaty v malebném údolí Nízkých Tater, kam jsme jezdili na dovolenou každý rok. Tato chata patřila manželovým rodičům, kteří v té době žili v Liptovském Mikuláši, nacházela se kousek od vesnice Lazisko. Nedaleko naší chaty bydlela v chaloupce maminka herečky Květy Fialové a i paní Fialová zde trávila se svými přáteli část divadelních prázdnin.

Přes cestu na dohled od naší chaty byla další chata, kam jezdívala na prázdniny k prarodičům kamarádka našich dětí Janka, se kterou vymýšleli různé hry. Janka byla o 3 roky starší než náš Filip a tehdy už chodila do školy. Bylo to o víkendu, přijeli i rodiče Janky a ten den ráno s nimi byla Janka na houbách. Chlubila se, že taky našla houby a dědeček už je krájí na usušení.
Příliš jsem nevěnovala pozornost tomu, co povídala, jen jsem zaslechla, že v lese viděla krásné houby, ale ty se prý netrhají, jsou diamantové.

Říkala jsem si, že děti si ledacos vymyslí a pustila jsem to z hlavy. Schylovalo se k večeru, byla jsem děti zkontrolovat, měly udělanou skrýš za dřevníkem, říkaly tomu bunkr. Hrály si na školu, Janka byla paní učitelka. Řekla jsem jim, že je za chvíli pozvu na večeři a Janka byla pozvaná taky. Neuplynula snad ani čtvrthodina a volala jsem je, když nešli, tak jsem pro ně šla, ale kolem chaty jsem je nenašla, říkala jsem si, že šli asi s Jankou domů; zaběhla jsem tedy k Dorušincům, ale tam taky nebyli.

S rodiči a prarodiči Janky, manželem a tchánem jsme volali, ale nikde nikdo. K tomu dědeček prohodil, že by se nedivil, kdyby zastavilo auto a někdo je naložil do auta, tehdy tam bylo v dolině v chatách hodně cizinců. Byla jsem hrůzou bez sebe, blížil se večer a já už si představovala, že je buď někdo unesl a nebo na ně zaútočil medvěd, za chaloupkou paní Fialové byly úly, které medvědi občas navštěvovali.

Pak přišla řeč na ranní houbaření, maminka Janky říkala, že se Jance líbily choroše a na jednom stromě, kam na ně svítilo sluníčko, byly obzvlášť pěkné a Janka jim říkala diamantové houby. Taky jsem si vzpomněla, že Katce a Filipovi líčila, jak objevila diamantové houby a že by je měli vidět. Vydali jsme se tedy do lesa, ve všech byla malá dušička, protože les je tam dost hluboký a kde bychom je asi hledali. Bez ohledu na zvěř jsme je pořád vyvolávali, až kousek od kraje lesa jsme je viděli, už šli nazpět. Janka si naštěstí pamatovala cestu a hned rodičům vysvětlovala, že přece musela ty krásné houby kamarádům ukázat, ale že už nebyly tak hezké, protože na ně nesvítilo sluníčko.

Byli jsme tak rádi, že jsme je našli, že ani Janka nedostala slibovaný výprask, jen všichni dostali kázání, že sami nikam nesmí chodit. Janka sice oponovala, že jí přece říkají, že už je velká a že se přece neztratili. Ještě po letech si to všichni pamatovali, to už byla Janka na vysoké škole a když jí to babička připomněla, tak se smála, ale tehdy nám moc do smíchu nebylo. Syn i dcera už jsou dospělí, mají svůj život a na chatu už taky nejezdíme, ale ráda na prázdniny na chatě na Lazisku vzpomínám.

Jakaz - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezké vzpomínáníčko...hezky napsánoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkně napsaná vzpomínka...je pravda, že po létech vzpomínáme s úsměvem i na zážitky, které nebyly k smíchu...SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc hezké vzpomínání. Je zajímavé, jak se s přibývajícím věkem vynořují vzpomínky z dřívějších dob!
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezké vzpomínky na chatu v Tatrách. Děti jsou všetečné, neuvědomily si, jaou jste o ně měli starost..
Obrázek uživatelky
profil
Moc se mi líbilo tvoje povídání,máš na co vzpomínat SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles