Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dieta na celý život

9. 02. 2012 | Diety
Mnoho lidí si to neumí ani představit. Dieta na celý život. Nikoli z důvodu snížení hmotnosti, ale dieta z důvodu moci přežít. Já mám s jednou z podobných diet více jak dvacetiletou zkušenost. Někteří jí říkají dieta, jiní racionální strava. V nemocnici ji najdete pod číslem devět...

Jak se člověk dostane k dietě?


V souvislosti s nedávnými Vánocemi si většina čtenářů bude dietu spojovat s nutností shodit přebytečná kila. Některé diety, ačkoli šetří organismus a mohou vést ke snížení váhy, však nemusí být nutně těmi „hubnoucími“. Jednou z nich je i ta moje. Přišla jsem k ní dva měsíce před desátými narozeninami. Prodělaná chřipka, vadnoucí organismus, ztráta spousty kil a cesta záchrankou do nemocnice. Diagnóza: diabetes mellitus.

Cukrovka

I v dnešní době, kdy je spousta informací opravdu na dosah, existuje řada vzdělaných lidí, kteří o cukrovce ví velmi málo. Někdy vůbec nic. Základem léčby diabetu je dieta, ve které se omezuje množství sacharidů a tuků.

Tabu by měly být rychlé sacharidy – vyjma situací, kdy je diabetik ohrožen na životě nízkou hladinou glykémie (hypoglykémií).

Dieta v praxi

V dnešní době nově odchycený pacient s touto nemocí dostane doporučení na lázešký pobyt, kde by ho měli naučit novému stravování. Já jsem nikdy nic podobného nezažila, a tak se životem protloukám s tím, co jsem si ozkoušela a našla.

Jako dítě jsem od tety často slýchávala, že se musím léčit jídlem. Samotná formulace mi vždy vyvolávala husí kůži po celém těle. Dnes už tyto argumenty neposlouchám, ale přiznávám, v dětství to nebylo jednoduché.

Když jsem odcházela z nemocnice – měsíc poté, co mi našli cukrovku, cukr mi v jídelníčku nechyběl. Nepatřila jsem k milovníkům sladkých jídel, spíše naopak. Jenže mít něco zakázané je jako vybízet k hříchu: „Zkus to!“ Když jsem asi dva měsíce po návratu z nemocnice okusila sladkou chuť, nejdříve jsem ji nepoznávala. Asi jsem měla zcela poblázněné chuťové pohárky. Cítila jsem sůl... Výhodou pro mne bylo, že jsem nebyla zvyklá pít sladké nápoje, nemusela jsem hledat náhražky na doslazování (dodnes je nepoužívám). Na straně druhé mamka byla zvyklá péct. Jenže sladidla většinou nepodporují kynutí těsta. Takže tu a tam se něco „dia“ nepodařilo... A když už se podařilo, tak představa, že člověk dia pečiva může sníst neomezené množství, byla taky velice mylná. Takže z diabetických moučníků postupně sešlo.

Někdy mám pocit, že vlastně všechno, co jíme, má v sobě cukr... Takže léčba cukrovky dietou spočívá v pročítání obalů a hledání informací. Co je důležité: je nutno sledovat obsah sacharidů nikoli jen cukrů. To, že někteří výrobci přehledně na obal napíší, že výrobek obsahuje 0,1 gramu cukru je pěkné. Bohužel kurzívou na druhé straně obalu se dočtete obsah sacharidů... (třeba 20 gramů), které je nutno také započítat do jídelníčku.

Snaha držet dietu každý den – tedy v den všední i ve svátek vede třeba k tomu, že tchyni marně vysvětluji, že můj organismus k snídani snese jeden krajíc chleba, že si prostě nemohu udělat hostinu a sníst jich pět. Tělo by to nezvládlo. „Jen si dej, vždyť tu jste jednou za čtvrt roku...“ je opravdu nepoužitelný argument, cukrovka prostě nejde vypnout ve svátek nebo o Vánocích, protože je všude spousta lákadel.

V dnešní době se prosazuje i u diabetické diety jakási volnost. Chce dítě bonbon? Dejte mu ho, ale už nedostane svačinu... Pokud člověk zvládne kontrolovat příjem sacharidů, udržuje si nejen glykémie, ale i váhu. Pokud se ale nedokáže ovládnout a začne více jíst, potřebuje více inzulinu, který má anabolický účinek, a to vede k vzestupu váhy velice jednoduše. Vím, o čem mluvím.

Dokud jsem byla na inzulinových perech, nedařilo se mi hubnout. Po nasazení inzulinové pumpy se mi podařilo shodit několik kilogramů jen díky menší spotřebě inzulinu. Byl to senzační pocit. Pak jsem neplánovaně otěhotněla, což je pro diabetičku i dítě je hodně rizikové. Během těhotenství jsem si psala cokoli jsem dala do svých úst. Syn měl porodní váhu 4,16 kg a 51 cm a já za celé těhotenství přibrala 4 kilogramy. Kromě vyšší porodní váhy neměl jediný zdravotní problém. Moje velká touha spočívá v tom dokázat držet tu pevnou nekompromisní dietu, kterou jsem držela v těhotenství, i teď.

Cukrovka mi nezabránila kojit. Následkem kojení jsem samozřejmě nabyla pro mě příjemné, hubenější postavy. V době, kdy jsem se snažila rozkojit, jsem se ale naučila více jíst.  Bohužel kojení drželo moji váhu jen do jisté doby a já i s postupným zmenšováním porcí  najednou začala nabírat kila... A teď? Jsem ze sebe trochu nešťastná, moc by se mi líbila ta poporodní váha, ale budu muset na ní dost tvrdě pracovat. Kdo měl někdy problém s váhou, jistě ví, že jak lehko kila přibudou, o to hůře se jich člověk zbavuje. A to i v případě, že víte, jak na to:

•    6 porcí denně
•    potraviny s nízkým glykemickým indexem
•    cca 175 gramů sacharidů/den
•    hlídat i tuky (max. 50 gramů/den)
•    pravidelný pohyb v každém počasí
•    sex (prý taky pomáhá)
•    dostatek tekutin
•    na hlad zeleninu

Nejsem sice zcela zastáncem rad „vyházejte, co máte ve spíži“, ale jsem si vědoma toho, že bude dobře, když se vyhnu nákupu některých lákavých pochutin. Třeba takové arašídy – 100gramový sáček vypotřebuje téměř celodenní limit tuků  (45 g) a ještě vyčerpá příděl sacharidů na jednu svačinu (25 g) nebo popcorn (ve 100 gramech je cca 25 gramů tuku, 55 gramů sacharidů) si budu muset odříct. A já pevně věřím, že se mi to podaří, ačkoli hubnutí nebylo mým novoročním předsevzetím!

Ze života diabetika


Z předchozích řádků by jeden mohl usoudit, že každý diabetik musí mít problémy s váhou. A věřte, není tomu tak. Zvláště pacienti s cukrovkou 1. typu,  kteří důsledně drží dietu, mohou patřit k těm hubenějším. A to si pak pište, co se pak může stát, pokud si mladá slečna objedná v restauraci Coca-Colu Light. Dozví se něco v tomto smyslu: „Ale slečno, vždyť si dejte normální, vy si to můžete dovolit...“ I to se stává.

Na diabeticích  nemusí být jejich nemoc zpozorovatelná. Čím dál tím častěji jsme navíc nuceni chorobu skrývat, abychom třeba dostali práci. A věřte, cukrovkář dokáže pracovat stejně dobře jako zcela zdravý člověk. Jen společnost ke komukoli „odlišnému“ přistupuje často s předsudky.

Na závěr bych chtěla připomenout, že Ti, co dietu nemusí držet, se velmi jednoduše a rádi staví do role soudců. Aby ne. „Podívejte se na ni, nejí tak, jak by měla. Podívejte se, jí támhle to.“ To jsou jen ukázky toho, jak lidé dokáží hodnotit životosprávu. Ano, cukrovka nebolí. Nedodržení diety také ne. A proto mají diabetici mnohem horší disciplínu než třeba osoby, trpící nesnášenlivostí lepku (celiakií). Všem lidem, kteří soudí, bych doporučila jedno. Buďte hrdinové a držte diabetickou dietu taky. Vzorně, bez jediného prohřešku. Buďte všem diabetikům ve svém okolí vzorem a příkladem! Znám ve svém okolí spoustu kritiků, ale nikdo z nich by si tu cukrovku dobrovolně nevzal. I přesto, že všichni ví, jak je to všechno jednoduché! A mají pravdu, je to jednoduší. Dříve lidé na diabetes umírali, dnes se dožívají srovnatelného věku jako zdraví lidé. Ženy jsou schopné odrodit děti. Objevem inzulínu se mnohé změnilo a pomůcek, které usnadňují léčbu, je na trhu čím dál více. Takže jediný závazek pro člověka s nefunkční slinivkou je celoživotní dieta.
 
Diabetes v číslech:
Diabetici, kterým samotná dieta nestačí – jsou označováni jako diabetici závislí na inzulínu (diabes 1. typu). Většinu z nich potká tato diagnóza v dětském věku. Ke konci roku 2010 bylo těchto diabetiků v naší republice přes 55 tisíc. Častější formou cukrovky je diabetes 2. typu, který není závislý na inzulinu (ačkoli i tito diabetici mohou být inzulinem léčeni). Těchto pacientů bylo ke konci roku 2010 přes 739 tisíc (!!!). Počty pacientů s touto nemocí však nadále vzrůstají. Diabetu 1. typu nelze předejít, u diabetu 2. typu je často zmiňován vliv životosprávy.   

Závěrem


Chcete-li zhubnout, zkuste držet diabetickou dietu. Pokud máte dostatek financí na nákup zeleniny a kvalitních potravin, nebude to dieta drastická a může Vám pomoci s váhou. Regulací množství přijatých sacharidů a tuků se opravdu dá váha snížit, resp. dlouhodobě udržovat v přijatelných mezích.


Všem odvážným přeji pevnou vůli a dosažení jejich vysněné váhy!

bokul - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
obdivuji Tě, nejen , jak zápasíš s cukrovkou, ale Tvou disciplínu i v těhotenství!!!Držím pěsti a přeji krásné dny!!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za všechny reakce pod článkem.

V případě, že by kdokoli v oblasti nutričního poradenství v souvislosti s cukrovkou chtěl poradit, doporučuji tuto bezplatnou poradnu:

http://www.diabetesaja.cz/internetove-poradny/dia-poradna-vse-kolem-cukrovky.html

I na webu najdete spoustu informací - některé jsou zajímavé, jiné i životně důležité - a to pro každého, komu se cukrovka připletla do rodiny. Včetně rodinných příslušníků.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkVýborně a poučně napsaný článek. JE vidět, že máš trpkou zkušenost. No, bodejť, kdo by s Tebou měnil? Nikdo nechce být nemocný. Je snadné pokoušet se držet dietu x krát, když je člověk zdravý a jde jen o nějaké to kilo.
Obdivuji Tě, jak to zvládáš a držím Ti palce, abys měla cukrovku pořád pod kontrolou. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Zdravý človek ani nevie, aký poklad má.
Nezávidím nikomu, kto si musí doslova strážiť všetko čo a koľko môže zjesť.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík ale jak píše Ariela, myslí 175 g cukru denně ? Já jsem diabetik rok, absolutně lékařem nepoučená, vůbec tomu nerozumím a myslím si, že i jím celý život zdravě, tak proboha- jak na to? Prosím, pomůže či poradí mi někdo, byla bych moc vděčná....Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles