Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Dieta: zbavte se poloviny kalorií jednoduchou úpravou jídelníčku

15. 04. 2011 | Diety

Dieta. Slovo, které má mnoho z nás spojeno s téměř neúnosným omezováním v tom, co máme rádi. Jistě, s tabulkou čokolády a litrem koly denně kila dolů nepůjdou. Na druhou stranu, mnohdy stačí v běžném jídelníčku nahradit některé suroviny nízkoenergetickými variantami. Tak můžete zdravě zeštíhlet, aniž by váš gurmánský jazýček přišel zkrátka.


Některé kompromisy jsou na první pohled nepatrné, ale pro dosažení štíhlé linie velmi nápomocné. Věděli jste například, že když si místo pěti dekagramy trvanlivého salámu obložíte pečivo raději stejným množstvím kuřecí šunky, „ušetříte“ hned 535 kilojoulů? To je energie, kterou spálíte asi za půl hodiny jízdy na kole nebo za patnáct minut rychlého běhu.


zdravá stravaDietu, která příliš „nebolí“, dlouhodobě prosazuje Institut redukce a prevence nadváhy v Brně. „Mnoho našich klientů je po negativních zkušenostech s nejrůznějšími dietami přesvědčeno, že se při dietě musí hodně omezit. Při samotném programu pak bývají příjemně překvapeni, protože se mohou najíst dosyta a chutně,“ mluví o zkušenostech brněnského centra výživová poradkyně Gabriela Knosová.


Jako příklad uvádějí odborníci z Institutu jídelníček běžného dne, jehož energetickou hodnotu snížili jednoduchými a rychlými změnami více než o polovinu.


Běžný jídelníček: Energetická hodnota 11 615 kJ


Níže je příklad jídelníčku, který si můžeme „dovolit“ při udržování tělesné hmotnosti.


Snídaně  Rohlík se salámem a ředkvičkou
Svačina  Smetanový jogurt
Oběd  Bílá polévka z fazolových lusků, dušené vepřové karé, vařené brambory, čínské zelí
Snídaně  Pomazánka s lososem, chléb, okurka
Večeře  Lečo s cuketou, klobásou a chlebem


Jeho energetická hodnota je spočítána na 11 615 kJ. „Při takovém příjmu energie průměrný člověk nepřibere, ale ani nezhubne. Abychom se dostali na energetickou hodnotu vhodnou pro redukci váhy, stačí zaměnit některé suroviny za jejich dietnější alternativy. V redukčním režimu bychom měli denně přijmout asi 5000 až 6000 kJ,“ říká Gabriela Knosová.


Uvedený jídelníček odborníci upravili tak, aby byl nízkoenergetický (5190 kJ) a zdravý, a zároveň aby úpravy nezvýšily jeho cenu; naopak, ještě mírně ušetříme.


jogurt,,V původní snídani máme celozrnný rohlík a zeleninu, což je správně. Denně bychom sníst minimálně čtyři sta gramů zeleniny,“ komentuje snídani Gabriela Knosová. Místo živočišného másla bychom ale měli dát přednost rostlinnému tuku a trvanlivý salám nahradit kuřecí šunkou. Tím snížíme energetickou vydatnost prvního jídla dne o 565 kJ.


Svačina by měla pokrýt asi 10 % vašeho energetického příjmu. Když si místo smetanového ovocného jogurtu naservírujete zdravější a dietnější acidofilní mléko, snížíte energetickou hodnotu svačiny o překvapivých 1100 kJ.


Nejvydatnějším jídlem dne by měl být oběd. Pokud správně zvolíme jeho složení, najíme se dosyta, aniž bychom přesáhli energetickou hodnotu doporučenou pro redukční režim. Dietní polévku připravíte tak, že nakrájené fazolové lusky s petrželí zalijete 300 ml vody a podle chuti dosolíte a okořeníte. Poté dvacet minut povaříte. Smetanu před dovařením není při dietě potřeba přidávat, ušetříte si tak 690 kJ.


Vepřové maso není v redukčním režimu vyloženě zakázané, ale jeho náhrada za kuřecí vám pomůže za vysněnou váhou mnohem lépe. „Naklepaná a okořeněná kuřecí prsa opečte na rozehřátém oleji dvě až tři minuty, zalijte třemi lžícemi vody a deset minut poduste,“ říká Gabriela Knosová. K tomu doporučuje podávat dušené čínské zelí s rajčaty. Nejdříve na oleji orestujte zelí, poduste deset minut a před dokončením přidejte na osminy nakrájené rajče a dochuťte.


Také odpolední svačinu odborníci odlehčili. „Majonéza pro dietu rozhodně vhodná není. Při přípravě pomazánky nám lepší službu prokáže klasický bílý jogurt,“ říká výživová poradkyně z brněnského centra.


Večeře: „Na oleji zpěňte nadrobno pokrájený pórek, přidejte na proužky pokrájenou papriku a duste pět minut do poloměkka. Osolte a přidejte na kostky pokrájenou cuketu a rajčata. jidloPoduste ještě pět minut, vmíchejte rozšlehané vejce a dochuťte solí,“ dává Gabriela Knosová návod na přípravu zdravé večeře. Chleba k leču už nepřidávejte, navečer bychom měli snížit příjem sacharidů na minimum.


Správná dieta má chutnat


A je to. Mírnými změnami jsme snížili energetickou vydatnost jídelníčku o 6 425 kJ. Dosáhli jsme tak hodnoty 5 190 kJ, což odpovídá množství energie doporučené pro redukci hmotnosti. A nejen to, výsledný jídelníček je navíc vyvážený, protože obsahuje všechny živiny v ideálním poměru.


Správná dieta nám musí chutnat,“ uzavírá Gabriela Knosová. „To je také důvod, proč nepředepisujeme striktní jídelníčky, a místo toho doporučujeme z každé kategorie potravin různé alternativy, které jsou pro dietu vhodné. Každý si tak může sestavit svůj jídelníček tak, aby byl maximálně spokojený.“


Zdroj: Kompliment Institut.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !