Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Divadlo ABC završí sezonu Baronem Prášilem

22. 05. 2008 | Kultura
Titulem Grigorije Gorina Baron Prášil – ten, který nikdy nezalhal v režii Ondřeje Zajíce završí sezonu Divadlo ABC. Komedie o tom, jak je důležité zůstat sám sebou s Oldřichem Víznerem v titulní roli, bude mít premiéru 14. června.

Nebylo by krásné mít jeden den navíc? A ne ledajaký den, ale 32. květen, další den nejkrásnějšího měsíce v roce? Tak to alespoň připadá hrdinovi hry Grigorije Gorina, který pro život nastoluje pravidla diktovaná vlastní fantazií. Jenže svět kolem něj se raději drží toho, co je běžné a normální. Aby se baron Prášil zbavil nemilované ženy a získal paní svého srdce, je pohnán před soud. A tam po něm nechtějí nic víc, než aby se vzdal svého já, což pro snílka a fantastu znamená vlastně umřít zaživa...

Baron PrášilBaron Prášil, člověk, který své fantazie nejen spřádá, ale i žije, byl oblíbeným hrdinou lidového vyprávění a později se stal i nepřehlédnutelnou postavou vysoké kultury. Postava bájného barona, jehož předobrazem byl baron Münchhausen, důstojník v ruské armádě a oblíbený vypravěč, inspirovala i spisovatele a dramatika Grigorije Gorina. Ten vstoupil do literatury v uvolněných 60. letech minulého století a v dalších desetiletých, poznamenaných novým utužením poměrů, často sahal právě po námětech z historie. Gorin pojal barona Prášila jako toho, který mluví pouze a jenom pravdu, která se ovšem nekryje s tím, co je společnost ochotná připustit. Drama svobodomyslného hrdiny, se kterým je pro jeho nezávislé názory a osobitý životní styl uspořádán monstrproces, mělo samozřejmě v tehdejším Sovětském svazu svůj ohlas i význam – složité postavení člověka v dnešní společnosti i situace v české kultuře však způsobují, že je Gorinův titul o lidské a tvůrčí svobodě aktuální dodnes.

Diváci se mohou těšit nejen na výborně napsané postavy a dialogy, vycházející z nejlepší tradice ruské dramatické školy, ale i na přitažlivé obsazení v čele s Oldřichem Víznerem v hlavní roli. Ten je pro barona Prášila skutečně ideálním představitelem: do role své vnáší nejen specifický smysl pro humor, ale i svůj životní postoj, otevřenost, hravost i schopnost dívat se na svět bez předpojatosti a jakoby neustále poprvé. Postava barona Prášila však vyžaduje i velké herecké mistrovství, které zvládne opsat napínavý oblouk od rebela až k člověku, který se dobrovolně vzdá vlastní identity... Je lepší ztratit sám sebe nebo rovnou zemřít? I takovou otázku Grigorinova komedie divákovi pokládá.

Baronovy fantastické historky dávají velký prostor nejen hercům a režii, ale tradičně bývají oříškem i pro jevištní výtvarníky: také v Divadle ABC bude potřeba vytvořit fantaskní svět Prášilových dobrodružství a nabít živou osobu do kanónu...

O baronu Prášilovi a Grigorii Gorinovi


Baron PrášilBaron Münchausen prožil život v armádě a odtud často čerpal i náměty svých vyprávění, jimž se věnoval zejména v závěru svého života. A ten měl velmi bouřlivý: poté, co se už v pokročilém věku vrátil na rodinné panství na Bodenwerderu, stihl se ještě tři roky před smrtí (zemřel 1797) poté, co ovdověl, znovu oženit a rozvést. Ve společnosti byl známý jako bájný lhář, který pro pobavení posluchačů spřádá neuvěřitelné příběhy. Ty brzy zlidověly a v rámci pokleslé kultury se zachovaly až do 20. století. Tam po nich už od dob němého filmu sahali zejména filmaři. Slavnou verzi baronových dobrodružství natočil Terry Gilliam, existuje však i mnoho dalších, legendárním hrdinou inspirovaných děl. V divadle se baron Prášil poprvé objevil jako loutková hra a poté v mnoha dalších variantách,až po brilantní zpracování Grigorie Gorina, které právem patří k těm nejznámějším a nejlepším.

Sám Gorin (12.3.1940-15.6.2000) vystudoval nejprve lékařskou fakultu Moskevské univerzity a pracoval jako lékař pohotovostní služby. Zpočátku se soustředil na kratší útvary - humoristické a satirické povídky, fejetony a scénky. Vůbec prvním Gorinovým dramatem, pod nímž je podepsán jen on sám, bylo Zapomeňte na Hérostrata: dodnes živá hra byla v české premiéře uvedena v Komorním divadle (spadajícím tehdy pod Městská divadla pražská) v roce 1975, v hlavní roli tehdy exceloval Václav Voska. Z dalších děl Grigorie Gorina jmenujeme alespoň tituly Thyl Ulenspiegel, Ten, který nikdy nezalhal, Fenoméni, Poslední smrt Jonathana Swifta, A nezbývá, než se smát (v MDP uvedeným v roce 1990) či Kean IV. V 80. letech se Gorin věnoval psaní filmových scénářů (Takový byl Baron Prášil, Sbohem konferenciére). Připomeňme, že většina jeho her byla krátce po svém vzniku přeložena do češtiny a uvedena na našich jevištích. Zásluhu na tom mají zejména manželé Seydlerovi, kteří jako zakázaní autoři překládali Gorinovy hry pod jménem Růžena Pochová.

„Cizí prostředí a jiná doba než ta naše i dává větší svobodu, větší prostor pro mou fantazii. Nejsem totiž omezován všedními, konkrétními maličkostmi a mohu si proto víc vymýšlet, “ řekl Gorin o své oblibě zasazovat aktuální lidská dramata do dob dávno minulých.

Více o Divadle ABC a jeho představeních se dozvíte na oficiálních webových stránkách Divadla ABC.



ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !