Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Dívčí Hrad

4. 11. 2010 | Česká republika

V červenci tohoto roku jsme se vypravili s přítelem Martinem do pohoří Jeseníků na hranici s Polskem. Počasí nám přálo. Ani horko, ani zima. Ideální.

     Naše první zastávka byla v obci Dívčí Hrad, které dominuje zámek, bývalý hrad, založen opavskými Přemyslovci. Obec s necelými třemi sty obyvatel je udržovaná, hlavní cestu lemuje říčka Osoblaha. Na právě se rekonstruujícím obecním úřadě nás přivítala v informačním centru milá paní úřednice. Doporučila nám nějaké zajímavosti v okolí obce. Nabídla prospekty a mapky, my jsme nakoupili nějaké pohlednice, k nim přidali turistickou známku číslo 1598, na které je, jak jinak, vyobrazen zámek.

     Cíl naší návštěvy této obce, chráněné dvěma kopci, byl samozřejmě zámek se čtyřmi rohovými věžemi. Jaké bylo však naše překvapení: PRO VEŘEJNOST ZAVŘENO. Z místních cedulí a prospektů se dozvídáme, že je v zámku sklad léčiv a snad i výrobna toaletního papíru. Zámecké okolí není vůbec v pěkném stavu, všude vidíte nápisy: Vstup zakázán, Soukromý pozemek… Příjezdová cesta k bráně je značena, parkoviště však chybí. Proč taky, když je veřejnosti vstup zakázán.

     Tato oblast je přímo protkána cyklostezkami. Vydejte se z centra obce na sever a značení Vás zavede k přírodnímu útvaru Oblík, známý zkamenělinami korálů a hlavonožců. Mezi další zajímavé zastávky určitě patří kaplička nad vesnicí, zasvěcená patronu myslivosti – svatému Hubertu.

     Náš plán cesty pokračoval směr Osoblaha. Jedeme hlavní silnicí č. 457 mezi samými poli, lesy a loukami. První, co mě napadá, že v zimě se odtud po sněhové nadílce nemůžou nikam dostat. Cestu bych však tipovala tak na silnici IV. třídy. Je mi jasné, že zde musí být těžké najít práci. Zato zde však mají krásnou přírodu, usměvavé lidi a kulturní bohatství.

     A už nás vítá obec Osoblaha, o které Vám napíšu třeba někdy příště.

     Co napsat závěrem? Tato oblast určitě stojí za návštěvu, vyznavači cykloturistiky se zde dosytnosti „vyřádí“. Ubytují Vás tu snad v každé vesničce, nechybí bohaté pohostinské služby a pro sběrače turistických známek jsou zde docela velké žně.

     Šťastnou cestu.

 

Nadenica - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Dívčí Hrad:

Dívčí Hrad
Dívčí Hrad
Dívčí Hrad
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
jo
Obrázek uživatelky
profil
jojo bejvavalo na osoblažsku lip.co mohly tak zrušili nebo zničili.ja odtamtud pochazim tak že vim očem mluvim.
Obrázek uživatelky
profil
Byly doby, kdy se zady na hradě díky občanskému sdružení Oblík konaly zajímavé kulturní akce s velkou návštěvností.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles